Πάμε να φτιάξουμε το πιο απενεχοποιημένο carrot cake!
Υλικά για ένα cake
- 320 γρ αλεύρι βρώμης
- 2 κτγ. Baking powder
- 1 κτγ. Baking soda
- 1/2 κτγ. αλάτι
- 2 κτγ. κανέλα
- 1/2 κτγ. μοσκοκάρυδο
- 3 αυγά
- 300 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 150 γρ (3/5 κούπας) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κτγ. εσάνς βανίλιας η 2 βανιλινες
- 350 γρ. καρότα
- 1/2 κούπα φρέσκο ανανά
- 100 γρ. καρύδια
- 2 κτσ. σπόρους Chia
Για την κρέμα
- 60 γρ. φρέσκο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 250 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
- 1/2 κτγ. εσάνς βανίλιας
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- σπόρους Chia
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι βρώμης, το baking powder, την σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα καρύδια, τους σπόρους chia και τα ανακατεύουμε όλα μαζί και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά και τα ασπράδια και χτυπάμε με μίξερ δυνατά για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε σταδιακά την ζάχαρη και χτυπάμε για 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε ρίχνοντας σιγά σιγά το λάδι και στην συνέχεια το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Σε ένα μούλτι χτυπάμε αρχικά τα καρύδια μέχρι να γίνουν περίπου σε μέγεθος φακής και τα αφαιρούμε. Στην συνέχεια χτυπάμε τα καρότα που τα έχουμε κόψει σε ροδέλες και αυτά σε μέγεθος φακής και τα αφαιρούμε. Συνεχίζουμε με τον ανανά όπου τον πολτοποιούμε εντελώς. Τέλος ρίχνουμε τα καρύδια, το καρότο και τον ανανά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 30 επί 25 ή τοποθετούμε λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 50 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και το αφαιρούμε γυρίζοντας το ανάποδα σε μια σχάρα φούρνου.
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το βούτυρο και την κρέμα και χτυπάμε σιγά με το μίξερ να ανακατευτούν καλά και να μην υπάρχουν σβόλοι. Στην συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά την ζάχαρη άχνη, την βανίλια, και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό.
Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Γυρίζουμε το κέικ πάνω σε ένα δίσκο (όταν έχει κρυώσει εντελώς) και στρώνουμε την κρύα κρέμα. Τέλος στολίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού και σπόρους chia.