Κι όμως υπάρχει και καλό λίπος στον οργανισμό! Εσύ γνωρίζεις ποιο είναι;

By

Σε όλα τα θέματα που σε απασχολούν καθημερινά υπάρχει η καλή πλευρά και η κακή. Αυτό είναι νόμος. Δεν υπάρχει μόνο κακός άνθρωπος, ούτε μόνο καλός. Κάνω αυτήν την εισαγωγή γιατί προχθές έπεσε τυχαία το μάτι μου σε μία έρευνα η οποία αναφερόταν στο καλό λίπος που έχεις στον οργανισμό σου. Θα με ρωτήσεις: «Μα είναι δυνατόν να υπάρχει καλό λίπος»; Και θα έχεις απολύτως δίκαιο γιατί κι εγώ δεν το γνώριζα μέχρι που έπεσα πάνω στην συγκεκριμένη έρευνα. Και το όνομα αυτού, φαιό λίπος που σημαίνει καφέ λίπος.


Η κύρια λειτουργία αυτού του λίπους είναι η γένεση θερμότητας μέσω της κινητοποίησης λίπους, άρα όπως γίνεται κατανοητό πρόκειται για ένα είδος «καλού» λίπους. Τα λιποκύτταρα του φαιού λιπώδους ιστού παράγουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η οποία ενεργοποιεί την καύση του λίπους. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα.

faiolipos

Κι ενώ όλα αυτά τα χρόνια οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το φαιό λίπος είναι ενεργό μόνο στα μωρά και στα ζώα, οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι ενεργός φαιός λιπώδης ιστός υπάρχει και στους ενήλικες, και σε μεγαλύτερο ποσοστό σε γυναίκες! Είμαστε τυχερές λοιπόν! Mάλιστα, φαίνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του φαιού λιπώδους ιστού τόσο μικρότερος είναι ο δείκτης μάζας σώματος που σημαίνει ότι μπορεί να αποτελέσει μια ένδειξη για το πιθανό ρόλο του συγκεκριμένου λιπώδους ιστού στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Το περίεργο μάλιστα είναι ότι οι άνθρωποι που είναι αδύνατοι έχουν περισσότερο φαιό λίπος από εκείνους που είναι παχουλοί!

faiolipos1

Πώς μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα του φαιού λίπους;

Δε θέλω να σε απογοητεύσω αλλά οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμη πως μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα του φαιού λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό. Όμως, ευελπιστούν ότι οι νέες τεχνικές θα τους βοηθήσουν μελλοντικά. Μην ξεχνάς αγαπημένη μου αναγνώστρια, ότι η επιστήμη προχωράει πια σε πολύ γοργούς ρυθμούς.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News