Κρέας με πατάτες: Δεν είναι τελικά τόσο κακός αυτός ο συνδυασμός!

By

Ακούς από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου να μην τρως κρέας με ζυμαρικά, πατάτες ή ρύζι.

Η αλήθεια είναι πως όλα όσα ακούγονται δεν σημαίνει πως έχουν και βάση και δεν σημαίνει πως πρέπει να υπακούμε πάντα σε αυτά. Χρειάζονται ψάξιμο και μελέτη. Πολλοί λένε να μην τρως κρέας με πατάτες ή μακαρόνια αλλά κανείς δεν αναφέρει πως μιλάνε για το κόκκινο κρέας και πως το λευκό κρέας (όπως είναι το κοτόπουλο και η γαλοπούλα) συνδυάζεται μια χαρά με το άμυλο.

kl_kreas01

Γιατί, όμως, δεν πρέπει να συνδυάζουμε σε γενικές γραμμές πρωτεϊνες με υδατάνθρακες στο ίδιο γεύμα; 

Οι παλιοί πίστευαν πως οι συνδυασμοί αυτοί παχαίνουν. Καμιά επιστημονική έρευνα, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει πως αν φας κρέας με πατάτες θα αυξηθεί το βάρος σου. Κάθε γεύμα που καταναλώνεις μέσα στη μέρα πρέπει να είναι ισορροπημένο και να σου δίνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι. Άλλωστε οι περισσότερες τροφές περιέχουν διαφορετικών ειδών θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, μια πατάτα μπορεί να έχει αρκετούς υδατάνθρακες αλλά έχει και πρωτεϊνες.

Η σύγχρονη επιστημονική άποψη είναι ότι δεν υπάρχει συνδυασμός τροφών που να θεωρείται πιο υγιεινός από κάποιον άλλον ή ότι είναι κατάλληλος για πιο εύκολο χάσιμο βάρους. Αν κάποιος καταφέρει να χάσει βάρος θα το έχει πετύχει γιατί προσέχει την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει παρά το συνδυασμό τροφών που επιλέγει.

kl_kreas02

Επομένως, αυτό που παίζει ρόλο για να χάσει κάποιος βάρος είναι η ποσότητα φαγητού που καταναλώνει και όχι το είδος καθώς οι μικρότερες μερίδες σημαίνουν και λιγότερες θερμίδες.

Μπορείς άφοβα να συνδυάζεις υδατάνθρακα με πρωτεϊνη και λαχανικά αν θέλεις να προσέξεις τη διατροφή σου αλλά αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι οι ποσότητες που θα φας από το καθένα. Φάε πρωτεϊνη (κρέας) όσο είναι η παλάμη σου χωρίς τα δάχτυλα και μια χούφτα υδατάνθρακα (μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες). Τα λαχανικά σου μπορούν να είναι πιο πολλά μιας και δεν έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Μην φοβάσαι ότι θα αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα στην αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών μιας και η πέψη του αμύλου γίνεται στο στόμα και στο έντερο ενώ η πέψη της πρωτεϊνης γίνεται στο στομάχι.

Επιπλέον, αυτός ο συνδυασμός θα καθυστερήσει την άνοδο του σακχάρου στο αίμα και η ινσουλίνη θα προλάβει να δράσει πιο αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι θα χορτάσεις περισσότερο και θα ξοδέψεις μετά πολλές θερμίδες εξαιτίας αυτού που έχεις φάει.

You may also like

Follow @keepupgr

This error message is only visible to WordPress admins

Error: The account for needs to be reconnected.
Due to recent Instagram platform changes this Instagram account needs to be reconnected in order to continue updating. Reconnect on plugin Settings page

Hot News