Κυδώνι: Το “χρυσό μήλο” και τα απίστευτα θρεπτικά συστατικά του!

By

Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα στα μέσα του φθινοπώρου αλλά δεν χάνουμε τίποτα να μιλήσουμε για το κυδώνι, που είναι ένα πιο χειμωνιάτικο φρούτο, το οποίο πρέπει να βάλεις στην καθημερινότητά σου.


Πρόκειται για ένα φρούτο το οποίο είναι γεμάτο βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και σε κάλιο ενώ περιέχει βιταμίνες C, A καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Το φρούτο αυτό περιέχει και πολύ τανίνη η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Όσο για τις θερμίδες του… έχει 60 ανά 100 γραμμάρια. 

kl_kydoni01

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το “χρυσό μήλο”, όπως το αποκαλούσαν και στην αρχαιότητα…

Τα κυδώνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πεκτίνη η οποία βοηθάει στον έλεγχο της χοληστερίνης στο αίμα ενώ βοηθάει και στην απώλεια βάρους. Επίσης η πεκτίνη είναι σημαντική για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 γιατί επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων.

To κυδώνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C καθώς ένα μέτρια φρούτο σου δίνει περίπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης. Φρόντιζε να τρως τα κυδώνια σου ωμά μιας και όταν μαγειρεύονται χάνουν μεγάλο μέρος των βιταμινών τους.

Έχει αντιγηραντική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Το κρασί που παράγεται από το κυδώνι θεωρείται πολύ ωφέλιμο για όσους έχουν άσθμα.

Ο χαλκός που περιέχει μειώνει τις βλάβες στους ιστούς, στηρίζει την υγεία των οστών και των νεύρων και υποστηρίζει τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα μειώνοντας την κούραση και την αδυναμία.

kl_kydoni02

Πώς να τα φας…

  • Προτίμησε κυδώνια που είναι μεγάλα, σκληρά και κίτρινα, χωρίς περίεργες στάμπες και λεκέδες.
  • Μπορείς να τα βράσεις ή να τα ψήσεις αλλά μην τους προσθέσεις πολλή ζάχαρη μιας και όσο μαγειρεύονται γίνονται όλο και πιο γλυκά. Πολύ σημαντικό είναι να αφαιρέσεις τους σπόρους του πριν το μαγειρέψεις διαφορετικά κινδυνεύεις από δηλητηρίαση (οι σπόροι περιέχουν αμυγδαλίνη η οποία στο στομάχι αποδεσμεύει υδροκυάνιο).
  • Δοκίμασέ τα με μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα και δώσε στο πιάτο σου μια πιο γλυκόξινη γεύση.
  • Με τα κυδώνια μπορείς επίσης να φτιάξεις μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και λικέρ.
  • Αν τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο να ξέρεις πως μπορούν να διατηρηθούν για περίπου 2 μήνες.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News

post-image
LIVE WELL Mind & Soul News & Trends

Αυτό που ετοιμάζει η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στη Σέριφο με έχει αφήσει άφωνη!

Πόσο εμπνευσμένο, “μπροστά” και ιδιαίτερο είναι αυτό που ετοιμάζει η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην αγαπημένη μου Σέριφο!!! Ξέρεις τι θα...
Διαβάστε Περισσότερα