Τις προάλλες που είχα πάει σε ένα φιλικό σπίτι, η οικοδέσποινα που είναι φίλη μου είχε ήδη σε μία πιατέλα κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Τρελαίνομαι όταν τα βλέπω, χωρίς όμως να θέλω να πέσω με τα μούτρα στο φαγητό. Κατά τύχη ήταν ξύπνιο και το τρίχρονο αγοράκι της το οποίο πού το έβρισκες πού το έχανες, ήταν πάνω από την πιατέλα κι έτρωγε μικρές μπουκίτσες μελομακάρονου. «Κάνει να φάει»; Ρώτησα την φίλη μου κι εκείνη μου απάντησε αφού πέρασαν 3-4 δευτερόλεπτα: «να σου πω την αλήθεια δε ρώτησα τον παιδίατρο αν κάνει να φάει και πόσο μπορεί».
Μία απάντηση φυσικά που περίμενα να ακούσω. Εγώ λοιπόν, μπορεί να μην έχω παιδί, ωστόσο βρήκα επιστημονικά άρθρα που αναφέρουν τι περιέχει ένα μελομακάρονο, πότε μπορεί να φάει ένα παιδί και σε πόση ποσότητα.
Τα μελομακάρονα είναι το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων. Αυτά κι οι κουραμπιέδες έχουν την τιμητική τους σε κάθε ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αλήθεια, εσύ γνωρίζεις πόσα μελομακάρονα μπορεί να φάει ένα παιδί την ημέρα και από ποια ηλικία;
Καταρχήν είναι μια καλή πηγή ενέργειας, αφού περιέχει καλά λιπαρά και μέλι. Τα μωρά όμως κάτω του έτους δεν πρέπει να δοκιμάσουν μελομακάρονα αφού το μέλι που περιέχουν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση με το κλωστηρίδιο του τετάνου (αλλαντίαση ή τέτανο). Οπότε αν έχεις μωράκι σε αυτήν την ηλικία μην κάνεις τον κόπο καν να του δώσεις να δοκιμάσει. Η κατανάλωση μελομακάρονων σε παιδιά από ενός έως δύο ετών πρέπει επίσης να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή αφού πρώτα έχεις συνεννοηθεί με τον παιδίατρο. Οι λόγοι είναι απλοί. Μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις λόγω των καρυδιών ενώ επιβαρύνεται ο οργανισμός του παιδιού με υπερβολικούς κακούς υδατάνθρακες (ζάχαρη) κουράζοντας έτσι το πάγκρεας και αυξάνοντας το σωματικό βάρος.
Έτσι λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνεις, ανάλογα με το πόσο χρονών είναι το παιδί σου και τι βάρος έχει, είναι να επικοινωνήσεις με τον παιδίατρο για να τον συμβουλευτείς και να μην αφήνεις πάνω στο τραπέζι πιατέλες με μελομακάρονα και κουραμπιέδες! Αποτελούν πειρασμό τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.