Πόσο υγιεινό είναι το διάσημο υποκατάστατο του κρέατος;
Αν εσύ αγαπάς την μπριζόλα και δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτήν, οι χορτοφάγοι αγαπούν το σεϊτάν. Το σεϊτάν φτιάχνεται από σιτάρι ολικής άλεσης και νερό και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη αλλά χαμηλή σε υδατάνθρακες.
Μια μερίδα σπιτικού σεϊτάν έχει 105 θερμίδες, 21 γραμμάρια πρωτεϊνης και 4 γραμμάρια υδατάνθρακα.
Η γεύση του -για να μαθαίνεις κι εσύ που δεν γνωρίζεις καθόλου- είναι ουδέτερη. Επομένως για να το φάει κανείς πρέπει να το μαρινάρει όπως μαρινάρει το κρέας και να το ψήσει στον φούρνο ή και στο τηγάνι. Αν μάλιστα το συνοδεύσει και με μια ωραία σως τότε το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά νόστιμο.
Το σεϊτάν είναι ιδανικό για όσους δεν μπορούν να φάνε σόγια και μπορείς αν θέλεις να το φτιάξεις και εσύ μόνη σου στο σπίτι. Διαφορετικά θα το βρεις στο εμπόριο. Αυτό που πρέπει να προσέξεις αν επιλέξεις να το πάρεις έτοιμο είναι πως μερικά προκατασκευασμένα σεϊτάν έχουν υψηλά επίπεδα νατρίου.
Το μόνο “κακό” με το σεϊτάν είναι πως περιέχει μεγάλες ποσότητες γλουτένης. Έτσι καλό είναι να μην το καταναλώνεις σε μεγάλες ποσότητες ιδίως αν σε ενοχλεί η γλουτένη.
Δες στο παρακάτω video πώς μπορείς να φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι σεϊτάν.