Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι τα πιο ανθυγιεινά λίπη, εκτός από την καρδιά, βλάπτουν και το μυαλό
Τι είναι τρανς λιπαρά;
“Τρανς” ονομάζονται τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που προέρχονται από φυτικά έλαια που έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία ώστε να αποκτήσουν στερεά ή πιο παχύρρευστη μορφή.
Πού βρίσκονται;
Συνήθως και γενικά τα βρίσκουμε σε όλα τα προϊόντα για την παρασκευή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί φυτικά λίπη ή τα οποία έχουν τηγανιστεί σε φυτικό λίπος. Επιπλέον, τα τρανς λιπαρά προστίθενται σε τροφές προκειμένου ν’ αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους στο ράφι.
Τα τρανς λιπαρά έχουν κατηγορηθεί από καιρό για τη συμβολή τους στις καρδιαγγειακές παθήσεις, τώρα όμως νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βλάψουν και τη μνήμη – και μάλιστα σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας.
# Η βασική αρνητική τους επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πως τα τρανς λιπαρά στη διατροφή αυξάνουν την “κακή” χοληστερόλη και μειώνουν “καλή” χοληστερόλη. Γενικότερα, η κατανάλωση τρανς λιπαρών έχει συσχετιστεί με υψηλότερο σωματικό βάρος, καρδιοπάθεια ακόμη και με κατάθλιψη.
# Επίσης, μετά τις νέες επισημάνσεις για τη βλαβερή επίδραση των τρανς λιπαρών και στη μνήμη. Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, νέοι και μεσήλικες άντρες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τρανς λιπαρών παρουσίασαν σημαντικά μειωμένη ικανότητα να θυμηθούν λέξεις στη διάρκεια τεστ μνήμης.
Οι συμμετέχοντες ήταν 1.000 υγιείς άντρες 20 ετών και άνω που δεν είχαν διαγνωστεί με πρόβλημα καρδιάς. Μετά τη διενέργεια του τεστ και την επεξεργασία των αποτελεσμάτων του, οι ερευνητές διαπίστωσαν με έκπληξη πως οι άντρες που είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα ήταν κάτω των 45 ετών.
Τα καλά νέα;
1) Η -πιθανότατα- καταστροφική επίδραση των τρανς λιπαρών στον εγκέφαλο θα μπορούσε να αντιστραφεί μειώνοντας ή αφαιρώντας εντελώς τα ανθυγιεινά αυτά λιπαρά από τη διατροφή μας.
2) Πρόσφατες διατροφικές έρευνες στην Ευρώπη υποδεικνύουν πως τις τελευταίες δεκαετίες στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. η πρόσληψη τρανς λιπαρών οξέων βαίνει μειούμενη. Αυτό συμβαίνει κυρίως χάρη στην αυξημένη δημοτικότητα των χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων, στην αναδιαμόρφωση των λιπαρών ουσιών για επάλειψη αλλά και των νέων λιπών αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής που διαθέτουν μειωμένη περιεκτικότητα σε τρανς λίπη.