Μύθος ή αλήθεια: Πόσο βοηθούν τα πολλά γεύματα;

By

Το θέμα των πολλών γευμάτων είναι, αναμφισβήτητα, από τα πιο κλισέ θέματα που υπάρχουν για την διατροφή.

Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Παρ’ ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι και τα 3 γεύματα είναι εξίσου καλή επιλογή με τα 6 γεύματα υπάρχουν διαθέσιμες σε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας από το 1997, 13 χρόνια μετά, το δόγμα του “πολλά και συχνά γεύματα” παπαγαλίζεται στα Μ.Μ.Ε σχεδόν καθημερινά.

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Βρετανική εφημερίδα Διατροφής εξέτασε το αν τα περισσότερα γεύματα βοηθούν την απώλεια λίπους.

Η έρευνα συνέκρινε 2 διατροφές που δημιουργούσαν το ίδιο έλλειμμα θερμίδων. Η μία είχε 3 γεύματα και 3 σνακ και η άλλη 3 κύρια γεύματα. Η έρευνα διήρκεσε 8 εβδομάδες και έλεγχε παράγοντες που ανοίγουν την όρεξη όπως η γκρελίνη. Στο τέλος των 8 εβδομάδων η απώλεια βάρους ήταν ίδια για τις δύο διατροφές. Εκτός αυτού η έκκριση γκρελίνης ήταν ίδια και για τις 2 ομάδες, κάτι που δείχνει ότι μεταξύ 3 και 6 γευμάτων δεν υπάρχει διαφορά στην ρύθμιση της όρεξης όταν οι θερμίδες είναι ίδιες.

Είτε πολλά, είτε λίγα γεύματα, αυτό που λέμε μεταβολισμός μένει ίδιο. Συνεχίστε την ζωή σας χωρίς να σας απασχολεί τι ώρα θα φάτε γιατί απλά δεν παίζει κανένα ρόλο.

Ενίοτε τα πολλά γεύματα μπορεί να είναι κακή επιλογή, όπως σε ασθενείς όπου έχουν προβεί σε βαριατρική εγχείρηση αφαίρεσης βάρους όπου έχει αποδειχτεί πως η οδηγία για πολλαπλά γεύματα ενδεχομένως να ανοίγει την όρεξη και να προκαλεί αυξημένη κατανάλωση θερμίδων σύμφωνα με Βραζιλιάνους ερευνητές, ολόκληρη η μελέτη εδώ.

To επιχείρημα του τζακιού

Πρόκειται για το επιχείρημα “ειδικών” πως τα πολλά γεύματα αυξάνουν το μεταβολισμό (παρά τις επιστημονικές αποδείξεις για το αντίθετο). Τι λέει ακριβώς το επιχείρημα αυτό: “Το σώμα είναι σαν το τζάκι, όσο πετάς ξύλα καίει η φωτιά”.

Οπότε παιδιά αν πιούμε νερό δεν καίμε θερμίδες γιατί η φωτιά θα σβήσει; Τι; Δεν είναι σαν το τζάκι το σώμα μας τελικά; Αποφασίστε. Είναι ή δεν είναι;

Στον αντίποδα των πολλών γευμάτων, υπάρχει η μέθοδος της διαλειμματικής νηστείας, γνωστή στα αγγλικά ως intermittent fasting. Η διαλειμματική νηστεία τυπικά περιλαμβάνει πολύωρες (συνήθως 16-18 ώρες) περιόδους πλήρους αποχής από το φαγητό. Η μέθοδος αυτή έχει μερικούς φανατικούς υποστηρικτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίοι αναφέρουν αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Εν κατακλείδι, τα πολλά και συχνά γεύματα δεν είναι η μόνη ή η βέλτιστη λύση στην απώλεια λίπους όπως πιστεύει η κοινή γνώμη. Εξίσου αποτελεσματικά είναι και τα 3 γεύματα. Αυτό το επιστημονικό εύρημα είναι πολύ σημαντικό για όλους τους ανθρώπους που δεν αλλάζουν διατροφικές συνήθειες λόγω του ότι η δουλειά τους ή ο τρόπος ζωής τους γενικά δεν τους επιτρέπει να κάνουν 6 γεύματα κάθε μέρα.

Η αλλαγή και η συμμόρφωση σε μία υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι πολύ λιγότερο επώδυνη και σύνθετη διαδικασία απ’ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζονται.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News

post-image
Aδυνάτισμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κατερίνα Καινούργιου: Με αυτή τη δίαιτα έχει καταφέρει να χάσει 8 κιλά μέσα σε 15 μέρες!

Είναι μια από τις πιο στιλάτες Ελληνίδες παρουσιάστριες και έχει ένα από τα πιο όμορφα σώματα της ελληνικής showbiz....
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Life Coaching Mind & Soul

5 τρόποι να οργανώσεις και να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου σύμφωνα με γυναίκες CEOs

Υπάρχουν εκείνοι που για κάθε πρόβλημα έχουν μια λύση κι εκείνοι που για κάθε λύση έχουν ένα πρόβλημα. Kανείς...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Aδυνάτισμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες ώρες της ημέρας θα φας τον υδατάνθρακα και θα τον ”κάψεις” πιο γρήγορα

Είναι εκείνη η χρονική περίοδος μέσα στη μέρα που ο μεταβολισμός κορυφώνεται. Άνθρωποι είμαστε, ανθρώπινο μεταβολισμό έχουμε. Με άλλα...
Διαβάστε Περισσότερα