Να τι τρώνε καθημερινά τα Γαλλάκια στα σχολεία!

By

Μήπως να μετακομίσουμε στη Γαλλία; Αν είναι να τρώνε τα παιδιά μου σωστά, προσωπικά το σκέφτομαι.

Και το θέμα είναι πως αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω δεν γίνονται στα καλύτερα ιδιωτικά της χώρας -όπως ίσως θα υπέθετες- αλλά στα δημόσια σχολεία. Παρέχονται δηλαδή με λίγα λόγια από την Γαλλική κυβέρνηση.

Μπαίνοντας στον καφετέρια ενός δημόσιου Γαλλικού σχολείου θα δεις μια τραπεζαρία με τραπέζια των τεσσάρων και πάνω σε αυτά να υπάρχουν όμορφα μαχαιροπήρουνα, ασημένα καλάθια για το ψωμ, λευκά πιάτα, όμορφες χαρτοπετσέτες και καθαρά ποτήρια.

Υπάρχουν πολλές θεωρείες που αφορούν το γαλλικό παράδοξο σύμφωνα με το οποίο τα Γαλλάκια δεν υποφέρουν από προβλήματα παχυσαρκίας και διαβήτη σε αντίθεση με τα παιδιά άλλων χωρών (ανάμεσα στις οποίες είναι και η δική μας χώρα). Και ο λόγος που δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα είναι επειδή τρώνε με μέτρο φρέσκα φαγητά και μάλιστα σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα. Γυμνάζονται καθημερινά (2 φορές από 15 λεπτά και μια φορά μια ώρα και αυτό συμβαίνει κάθε μέρα). Επίσης περπατάνε πολύ ή κάνουν ποδήλατο.

Τι τρώνε, λοιπόν, τα Γαλλάκια στα σχολεία;

Tα μενού βγαίνουν κάθε φορά για 2 μήνες από το προσωπικό του εστιατορίου του σχολείου και έπειτα ελέγχονται από ένα διατροφολόγο ο οποίος κάνει μικρές διορθώσεις.

Όλα τα γεύματα ετοιμάζονται στην κουζίνα του εστιατορίου του σχολείου.

Για να καταλάβεις για τι ακριβώς μιλάμε δες τι τρώνε τα παιδιά μια τυπική εβδομάδα του Ιούνη στο σχολείο τους. Ο λόγος που θα δεις 4 γεύματα είναι ότι τα Γαλλάκια δεν πάνε στο σχολείο τις Τετάρτες.

Δευτέρα

Πρώτο πιάτο: αγγούρι με ντομάτα σαλάτα

Κυρίως πιάτο: μοσχάρι με μανιτάρια, μπρόκολο και λίγο τυρί

Επιδόρπιο: τάρτα μήλου

Δες πώς να φτιάξεις κι εσύ τις πιο νόστιμες κυπριακές πίτες με μανιτάρια και χαλούμι μέσα σε 15 λεπτά

Τρίτη

Πρώτο πιάτο: σαλάτα με ντομάτα και λάχανο

Κυρίως πιάτο: ρος μπιφ με πατάτες, ψητές ντομάτες και μυρωδικά και τυρί

Επιδόρπιο: ακτινίδιο

Πέμπτη

Πρώτο πιάτο: ταμπουλέ

Κυρίως πιάτο: λουκάνικα με κολοκύθια

Επιδόρπιο: παγωτό και ένα μήλο

Παρασκευή

Πρώτο πιάτο: σαλάτα με πατάτες και πίκλες

Κυρίως πιάτο: ψάρι με κουνουπίδι και τυρί

Επιδόρπιο: αχλάδι

Αν σου αρέσει το ψάρι δες πώς θα φτιάξεις γρήγορα μέσα σε 15 λεπτά τον πιο νόστιμο σολωμό με κρούστα πέστο.

Πώς τρώνε όμως τα παιδάκια στα γαλλικά σχολεία;

Όταν τα παιδιά μπαίνουν στο εστιατόριο κάθονται ανά τετράδες στα τραπεζάκια τα οποία είναι ήδη έτοιμα από τους εθελοντές μαθητές που είναι μεγαλύτεροι. Εκεί τους περιμένει ήδη το πρώτο πιάτο.

Το παιδί που κάθεται κάθε φορά στην κόκκινη καρέκλα είναι αυτό που μπορεί να σηκώνεται μόνο για να γεμίζει την κανάτα του τραπεζιού με νερό, να παίρνει έξατρα ψωμί για το τραπέζι του και να ζητάει έξτρα φαγητό αν κάποιο παιδάκι θέλει.

Αφού τελειώσουν τα παιδιά το πρώτο πιάτο οι εθελοντές φέρνουν το κυρίως πιάτο στο τραπέζι και τα παιδιά σερβίρονται από μόνα τους. Ακολουθεί το τυρί και στο τέλος το επιδόρπιο.

Όταν σε κάποια παιδιά δεν αρέσουν κάποια φαγητά τι γίνεται;

Οι δάσκαλοι ζητάνε από τα παιδιά να δοκιμάσουν τα πάντα και να φάνε 2-3 μπουκιές πριν αποφασίσουν ότι ένα φαγητό δεν τους αρέσει.

Οι Γάλλοι πιστεύουν πως το να τρώνε τα παιδιά ένα ισορροπημένο γεύμα με ησυχία είναι πολύ σημαντικό για να μεγαλώσει σωστά και να είναι υγιές. Όλη αυτή η διαδικασία τα βοηθάει να χωνεύουν σωστά και να είναι χαρούμενα.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς στην Ελλάδα για να τρώνε τα παιδιά μας υγιεινά στο σχολείο;

Πάρε παράδειγμα από τα Γαλλάκια και φρόντισε να βάζεις κάθε μέρα ένα υγιεινό μεσημεριανό, σαλάτα και φρούτο στο παιδί σου για το σχολείο. Μην του δίνεις χρήματα για να παίρνει φαγητό από την καντίνα του σχολείου και μάθε το πως το σπιτικό φαγητό είναι το καλύτερο για εκείνο και για την υγεία του. Αν αυτό το μάθει από μικρό τότε είναι σίγουρο πως θα μείνει πιστό κατά το 80% τουλάχιστον στη διατροφή με την οποία θα το μάθεις.

Δες εδώ 18 υγιεινές συνταγές με βασικό συστατικό τον κιμά που θα ξετρελάνουν τα παιδάκια σου.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News