Χθες το βράδυ εκεί που καθόμουν και έτρωγα ένα μεγάλο μπολ σαλάτα που είχα κόψει με τα χεράκια μου συνηδειτοποίησα ότι τις καθημερινές δεν τρώω πολλές σαλάτες. Ο λόγος είναι ο γνωστος: Δεν έχω χρόνο να το κάνω και αυτό είναι κάτι που με απασχολεί έντονα από τότε. Μπορώ να πω πως δεν κοιμήθηκα το βράδυ σκεπτόμενη τι θα μπορούσα να κάνω για να το αλλάξω.
Μπήκα, λοιπόν, σήμερα το χάραμα κατά τις 6 που ξύπνησα στο internet και έψαξα τι τρώνε οι διατροφολόγοι όταν δεν έχουν καθόλου χρόνο… έτσι για να πάρω μερικές ιδέες.
Ο Toby Amidor, MS, RD διατροφολόγος και συντάκτης του The Greek Yogurt Kitchen τρώει: τηγανίτες ολικής άλεσης με μπανάνα.
“Όταν βιάζομαι, φτιάχνω τηγανίτες ολικής άλεσης με μπανάνα από το αγαπημένο μου βιβλίο μαγειρικής The Greek Yogurt Kitchen. Ξέρω ότι δεν ακούγεται σαν πολύ γρήγορη λύση, αλλά πάντα εξασφαλίζω να έχω ό,τι χρειάζομαι και έχω μάθει και στα παιδιά μου να με βοηθούν, έτσι ώστε να γίνονται όλα πολύ πιο γρήγορα”.
Η Frances Largeman-Roth, RDN, συγγραφέας του βιβλίου Eating in Color: Delicious, Healthy Recipes for You and Your Family τρώει: σάντουιτς με τόνο και αβοκάντο.
“Το δικό μου γρήγορο γεύμα είναι σάντουιτς με τόνο και αβοκάντο. Όταν είμαι πιεσμένη με το χρόνο αλλά εξακολουθώ να θέλω την εβδομαδιαία μου μερίδα θαλασσινών, τηγανίζω το ψωμί, κόβω ένα αβοκάντο στα δύο και ανοίγω μια κονσέρβα με τόνο. Όταν το ψωμί είναι έτοιμο και ψημένο, ρίχνω από πάνω το αβοκάντο και τον τόνο και προσθέτω ένα μείγμα μαρουλιών. Είναι ένα χορταστικό, γευστικότατο γεύμα με πρωτεΐνες, μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από ένα γεύμα πεντάλεπτης προετοιμασίας;”
Η Nyree Dardarian, MS, RD, κλινική βοηθός καθηγητή διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Drexel τρώει: ένα πιάτο με ποικιλία τυριών.
“Μια γεμάτη και πολυάσχολη μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο πιάτο από ποικιλία τυριών. Είναι τόσο εύκολο και γρήγορο να ετοιμαστεί και επίσης μοιάζει τόσο πολυτελές! Λατρεύω τα μαλακά είδη τυριών και τα συνοδεύω πάντα με μαρμελάδα. Μαζί, επιλέγω και μία φέτα αχλάδι ή μήλο και μία χούφτα αμύγδαλα”.
Η Dana James, CNS, ιδρυτής του Food Coach NYC τρώει: σούπα από αβοκάντο.
“Σούπα από αβοκάντο: Υλικά: ½ αβοκάντο, ένα ξεφλουδισμένο αγγούρι, 113 γρ. νερό καρύδας (4 ουγκιές), λίγο στημένο lime και κόλιανδρο. Εκτέλεση: Βάλτε τα όλα μαζί στο blender για 30’’ και έπειτα ρίξτε το μείγμα σε ένα μπολ. Τέλος, προσθέστε στην κορυφή σπόρους και κόλιανδρο, είναι τόσο εύκολο!”
Η Lisa Young, PhD, RD, καθηγήτρια διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας στο The Portion Teller τρώει: μακαρόνια ολικής άλεσης με λαχανικά.
“Μακαρόνια ολικής άλεσης με πολλά λαχανικά, ραντισμένα με φρυγανισμένο σησαμέλαιο. Κρατάω πάντα στο ψυγείο κατεψυγμένα λαχανικά για τις μέρες που δεν έχω χρόνο να μαγειρέψω”.
Η Sharon Palmer, RDN, συντάκτης στο The Plant-Powered Diet τρώει: pho (ένα είδος βιετναμέζικης σούπας.
“Ένα από τα γεύματα τα οποία λατρεύουμε εγώ και η οικογένειά μου είναι το pho, μία Βιετναμέζικη σούπα με noodles. Ξεκινήστε με το να σιγοβράζετε το ζωμό, και στη συνέχεια το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σερβίρετε τα ζεστά noodles ρυζιού και το ζωμό με τα αγαπημένα σας toppings, όπως χόρτα, τοφού ή Σεϊτάν, βότανα, και κρεμμύδια. Το πιο σημαντικό πράγμα, είναι να έχετε τα υλικά που απαιτούνται και στη συνέχεια, ενώ ο ζωμός σιγοβράζει, μπορείτε να κόψετε όλα τα λαχανικά για να είναι έτοιμα”.
Η Lauren Harris-Pincus, MS, RDN, ιδιοκτήτρια του Nutrition Starring You τρώει: πίτσα λαχανικών από τορτίγια
“Το γρήγορο φαγητό μου είναι pizza λαχανικών από τορτίγια. Είναι έτοιμη σε 10 λεπτά και γεμάτη με πρωτεΐνες, λαχανικά και ίνες. Πάρτε μία τoρτίγια ολικής άλεσης ή ένα ψωμί με λεπτή ζύμη και βάλτε πάνω σάλτσα μαρινάρα, μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά, καθώς και όσα λαχανικά διαθέτετε, όπως σπανάκι, ψιλοκομμένες πιπεριές, μπρόκολο, μανιτάρια, κρεμμύδια, ή ντομάτες. Ψήστε τη στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και μετά αρωματίστε με ρίγανη, σκόρδο ή κόκκινες πιπεριές”.
Η Karen Ansel, MS, RD, συντάκτης στο Healthy in a Hurry τρώει: σαλάτα με τηγανιτό κοτόπουλο.
“Όταν δεν έχω χρόνο να μαγειρέψω, τηγανίζω κοτόπουλο και συνοδεύω με σαλάτα. Χρησιμοποιώ πολύ λεπτές φέτες κοτόπουλου έτσι ώστε να τηγανιστούν πολύ γρήγορα. Όσο αυτό τηγανίζεται, κόβω τα λαχανικά για τη σαλάτα, συνήθως σπανάκι και ρόκα και τα βάζω μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι, βασιλικό, αν έχω, παρθένο ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξίδι. Όλο αυτό το γεύμα παίρνει λιγότερο από 10 λεπτά για να ετοιμαστεί και είναι γεμάτο πρωτεΐνες και λαχανικά, οπότε αυτόματα αποτελεί πολύ πιο υγιεινή λύση από το να παραγγείλετε από έξω”.
Η Georgie Fear, RD, συντάκτης στο Lean Habits for Lifelong Weight Loss τρώει: μπολ με κοτόπουλο και φασόλια.
“Φτιάχνω ένα μπολ με πράσινα φασόλια, wax φασόλια, cannellini φασόλια, στήθος κοτόπουλο, ελαιόλαδο, δεντρολίβανο, σκόρδο και αλάτι της θάλασσας”.
Το συμπέρασμά μου είναι το εξής: Πρέπει, ακόμα και αν είμαι πτώμα από την κούραση να αρχίσω να τρώω σαλάτες. Ίσως κάνω το βασικό πλύσιμο και κόψιμο το πρωί που είμαι πιο ξεκούραστη και αφήνω για το βράδυ μόνο το φτιάξιμο της σαλάτας.