Νερό με λεμόνι: Γιατί δεν πρέπει να πετάς την φλούδα

By

Ναι το νερό με λεμόνι είναι τόσο καλό και ευεργετικό για τον οργανισμό σου, όμως κάνεις ένα συνηθισμένο λάθος! Συνήθως στύβεις το λεμόνι και χρησιμοποιείς τον χυμό του, πετώντας το πιο πολύτιμο μέρος του, που είναι η φλούδα του. Όπως σε όλα τα φρούτα, έτσι και στο λεμόνι, τα πολύτιμα συστατικά βρίσκονται στη φλούδα του.

Τι παραπάνω σου προσφέρει η φλούδα:

Οι περισσότεροι πετούν τη φλούδα λεμονιού, χωρίς να γνωρίζουν ότι οι φλούδες του περιέχουν 5 με 10 φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το χυμό του, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C, του ασβεστίου, του μαγνησίου, της βήτα καροτίνης και του καλίου.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και  προστατεύει και αποσυμφορεί το συκώτι, εξαλείφοντας τις τοξίνες και τους ρύπους που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία.

Ο χυμός της φλούδας λεμονιού είναι καθαριστικός, αυξάνει το μεταβολισμό και μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος.

Χάρη στην περιεκτικότητα της σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, η φλούδα λεμονιού καθαρίζει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνει την κακή χοληστερόλη και την υπέρταση. Συνιστάται δε για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη κρυολογημάτων, γρίπης και λοιμώξεων.

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι ευεργετική η φλούδα για τον περιορισμό της χοληστερόλης.

Τι να κάνεις:

Κόψε 2 λεμόνια -κατά προτίμηση βιολογικά- στη μέση. Χρησιμοποιήσε μισό κουταλάκι του γλυκού ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού. Πρόσθεσε τα σε ένα φλιτζάνι και ρίξε λίγο ζεστό νερό πάνω τους. Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί και πιές αυτό το αναζωογονητικό ρόφημα με άδειο στομάχι.

Λεμόνι σε κρύο, χλιαρό ή ζεστό νερό;

Η απάντηση είναι σε χλιαρό νερό. Ο λόγος είναι ότι η υψηλή θερμοκρασία βοηθά στην έκλυση της βιταμίνης C και των πολυφαινολών τόσο από το λεμόνι όσο και από τη φλούδα του. Παρότι η βιταμίνη C δεν παραμένει σταθερή σε όλα τα επίπεδα θερμότητας, μπορεί δηλαδή να μειωθεί όταν το νερό φτάσει σε υψηλές θερμοκρασίες, εν τούτοις ακόμη και η θερμοκρασία βρασμού, δεν είναι ικανή να εξουδετερώσει τα οφέλη.

Σου υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα ροφήματα πρέπει ιδανικά να καταναλώνονται χλιαρά, καθώς τα καυτά ροφήματα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News