Νηστίσιμα τσουρέκια από τον Άκη Πετρετζίκη!

By

Αυτές τις μέρες ψάχνω διαρκώς να βρω μια συνταγή για τσουρέκια που να τρώγονται όμως πριν την ημέρα του Πάσχα…

Κάνοντας την έρευνά μου βρήκα αυτή την υπέροχη συνταγή – που σύντομα θα την βάλω σε εφαρμογή – στο site του αγαπημένου Άκη Πετρετζίκη, ο οποίος και ξεχώρισε τα νηστίσιμα τσουρέκια του Γιάννη Παπουτσή!

Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς για να κάνεις Ανάσταση πιο νωρίς!

Για τη μαγιά

1 κύβο μαγιά φρέσκια και 1 φακελάκι ξερή
½ κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ αλεύρι γ.ο.χ.
140 ml νερό χλιαρό

Για το τσουρέκι

¼ κ.γ. μαχλέπι
¼ κ.γ. μαστίχα σε δάκρυα
1 βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
120 ml σπορέλαιο
100 γρ. ζάχαρη
200 ml χυμό πορτοκαλιού
700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για τη μαγιά

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ ολα τα υλικά της μαγιάς και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20-30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τη μαστίχα

Για να γίνει η μαστίχα σκόνη την χτυπάμε στο μπλέντερ με 1 κ.σ. ζάχαρη.

Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη βανίλια και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρώς.

Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και τη φουσκωμένη μαγιά και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο και να γίνει η ζύμη μας μαλακή και ελαστική για περίπου 5-7 λεπτά.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 1-1 1/2 ώρα να φουσκώσει.

Πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξούδες και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για επιπλέον 30 λεπτά σκεπασμένα σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Τα αλείφουμε με αραιωμένο μέλι με νερό και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα.

Ψήνουμε για 35 λεπτά.

Tip: Αν θέλουμε τα γεμίζουμε πριν το ψήσιμο με κουβερτούρα τριμμένη ή σταφίδες ή μαρμελάδα ή ταχίνι με μέλι

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News