Ωμοφαγία: Όσα δεν ξέρεις για την ωμή πλευρά της διατροφής… και πρέπει να τα μάθεις!

By

Κεφάλαιο: Ωμοφαγία


Τι ξέρω: Λίγα πράγματα. Βασικά μόνο αυτό που καταλάβαινα από το όνομα αλλά και το κλασικό, δηλ.  πως όταν μαγειρεύεις τις τροφές χάνουν σημαντικό μέρος από τα καλά που έχουν να μας προσφέρουν! Τι πρέπει να κάνω: Να ενημερωθώ και να ενημερώσω και εσένα αγαπημένη μου αναγνώστρια!

Τι είναι η Ωμοφαγία 

Βασικά είναι μια χορτοφαγική διατροφή η οποία προωθεί την βρώση και την πόση «ζωντανού» φαγητού. Οι ζωντανές τροφές και οι φυσικοί χυμοί περιέχουν την μέγιστη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες συνήθως χάνονται κατά την επεξεργασία. Αυτές οι ίνες μεταβολίζονται εύκολα και έχουν χαμηλότερες θερμίδες.

Το ζέσταμα του φαγητού πάνω από 470C καταστρέφει τα ένζυμα των τροφών που βοηθάνε στην πέψη και στην απορρόφηση τους, και μειώνει την θρεπτική τους αξία.

Γιατί λέγονται “ζωντανές” τροφές

“Ζωντανές” λέγονται διότι έχουν βιοενέργεια και όλα τους τα συστατικά π.χ. τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα. Οι δε σπόροι μπορούν να φυτρώσουν, να παράγουν ζωή π.χ. σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί όταν μουσκέψουν μερικές ώρες βγάζουν φύτρο μπορούν να δημιουργήσουν ένα καινούργιο φυτό με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η θρεπτική τους αξία. Το ίδιο συμβαίνει με τα όσπρια, – θα θυμάσαι ίσως που στο σχολείο φυτρώναμε φακές.

Γιατί Ωμές Τροφές;

Πλεονεκτήματα Της Ωμής Διατροφής

Μια διατροφή με τουλάχιστον 75% ωμές τροφές προσφέρει ποικίλα πλεονεκτήματα στην υγεία μας, όπως αύξηση της ενέργειας, βελτίωσης της όψης της επιδερμίδας, καλύτερη χώνεψη, απώλεια κιλών και μειώνει την πιθανότητα σοβαρών ασθενειών όπως καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου.

Η ωμή διατροφή περιλαμβάνει λίγα ή καθόλου κορεσμένα λιπαρά, είναι χαμηλή σε νάτριο, υψηλή σε κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και ίνες.

Οι ωμές τροφές αποτελούν και εξαιρετικά αποτοξινωτικά. Διαφορετικοί συνδυασμοί ωμών τροφών, ζωντανών τροφών και χυμών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του εντέρου, του συκωτιού, των νεφρών και της επιδερμίδας.

Τα Βασικά Της Ωμοφαγίας

Τα ωμά και “ζωντανά” φαγητά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια,τα δημητριακά,τα φύτρα. Μαζί με αυτά ακολουθούν τα μυρωδικά, τα βότανα, η χαρουπόσκονη, το ανεπεξέργαστο μέλι, τα σιρόπια που παίρνουμε από τα δένδρα (του σφενδάμου κ.α.) το ακατέργαστο αλάτι (καλλιέργειας χωρίς συντηρητικά.κ.α.)

Η επιλογή των τροφών εξαρτάται από τον λόγο που ακολουθείτε την συγκεκριμένη διατροφή.

Για παράδειγμα

  • οι φύτρες του μαύρου ρυζιού μειώνουν την πρόσληψη γλυκόζης και βελτιώνουν τον μεταβολισμό
  • τo λάχανο αποτελεί εξαιρετική πηγή της βιταμίνης Α και βοηθάει στην όραση και στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος
  • Οι φύτρες θεωρούνται και σούπερ τροφές, γιατί περιέχουν υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών, βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, ιχνοστοιχείων, χλωροφύλλη και ένζυμα και αποτελούν το ιδανικό φυτικό συμπλήρωμα διατροφής.
  • Οι φύτρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις σαλάτες και στις σούπες και μπορούν να προστεθούν και στους χυμούς. Οι φρέσκοι χυμοί αποτελούν εξαιρετικό συμπλήρωμα ενέργειας καθώς περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

Μια εξαιρετική συνταγή ωμής τροφής είναι χυμός καρότου, με πατάτα, μάραθο και μήλο. Απλά βάλτα στον αποχυμωτή 4 μέτρια καρότα, 2 μήλα, 1 μικρή πατάτα και 1 κοτσάνι μάραθο.

Ο μάραθος μειώνει και ελέγχει τις φλεγμονές στην αρθρίτιδα, ακόμα επηρεάζει την απόδοση και τα επίπεδα κατάθλιψης και περιέχει ένα σπάνιο συστατικό, το μαγγάνιο, καθώς και ψευδάργυρο και το σύμπλεγμα των βιταμινών Β.

Η θρεπτική αξία των σπόρων είναι εντυπωσιακή

Περιέχουν αρκετές βιταμίνες – κυρίως Α,Β και Ε. Αποτελούν επίσης εκπληκτικές πηγές ακόρεστων λιπαρών οξέων και λεκιθίνης, καθώς και πρωτεϊνών.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείσεις και γάλα σόγιας για να δημιουργείστε ροφήματα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, από διαφορετικά φασόλια, ρύζι, ξηρούς καρπούς και σπόρους, για να συνοδεύσουν το πρωινό σας. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε και το τοφού.

Ουσιαστικά η ιδέα της ωμής διατροφής είναι να τρώτε τουλάχιστον 75% μη επεξεργασμένα προϊόντα. Εάν η ιδέα της ωμής τροφής δεν σας ελκύει, τότε μπορείτε να θερμαίνεται το φαγητό σας, αρκεί η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 470C.

Τι πρέπει να προσέξεις και τα συμπτώματα της αλλαγής

Όπως ισχύει σε κάθε διατροφική αλλαγή, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε διατροφή. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τα παιδιά, τις έγκυες, άτομα που πάσχουν από αναιμία ή οποιαδήποτε προϋπάρχουσα ιατρική διαταραχή.

Ακόμα και οι φυσικές τροφές μπορεί να έρθουν σε αντίθεση με συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές, για αυτό συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν λάβετε οποιαδήποτε θεραπεία.

Επειδή οι ωμές τροφές έχουν αποτοξινωτική δράση κάποια άτομα εμφανίζουν μια ελαφριά αντίδραση κατά την αποτοξίνωση που μπορεί να περιλαμβάνει ήπιους πονοκέφαλους, ναυτία και λιγούρα.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν μερικές μέρες, και θα απολαύσετε περισσότερο την ωμή διατροφή σας εάν μειώσετε το κρέας, την ζάχαρη και την καφεΐνη μια εβδομάδα πριν ξεκινήσετε την διατροφή.

Τελευταίο Άλλα Όχι Ασήμαντο…

Η ωμή διατροφή βοηθάει στην βελτίωση της υγείας και της ευζωίας. Όπως και κάθε τι αξιόλογο χρειάζεται χρόνος, ενέργεια και αφοσίωση. Επειδή τα περισσότερα γεύματα φτιάχνονται από το μηδέν χρειάζεται και κάποιος χρόνος για προετοιμασία. Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά που θα σε βοηθήσουν να ετοιμάσεις το «ζωντανό» σου γεύμα.

Σε συνδυασμό με τακτική άσκηση η ωμή διατροφή μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.

Η επιλογή είναι δική σου!

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News