Παχαίνει τελικά ο συνδυασμός “πρωτείνη με υδατάνθρακες”;

By

Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί αν παχαίνει ο συνδυασμός κρέατος και μακαρονιών ή κρέατος και πατάτας; Τι ισχύει, όμως, τελικά; Παχαίνουν όντως αυτού του είδους οι συνδυασμοί ή πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους;

Όλα ξεκίνησαν από την εμφάνιση της δίαιτας Άτκινς όπου αποκλείονται από τη διατροφή όλοι οι υδατάνθρακες. Τι συμβαίνει, όμως, όταν κάνεις κάτι τέτοιο; Όταν περιορίζεις την τροφή με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι βασικές ανάγκες για ενέργεια του οργανισμού, αυτός για να μπορέσει να επιβιώσει αρχίζει να αποσυνθέτει μυική μάζα ώστε να βρει ενέργεια να καλύψει τις ανάγκες του.

Έτσι αρχίζεις να ζυγίζεις λιγότερο και χαίρεσαι! Στην ουσία, όμως, αυτό που χάνεις δεν είναι λίπος αλλά μυική μάζα και υγρά. Πέρα, όμως, από τη μείωση στη ζυγαριά έρχεται και μείωση στο μεταβολισμό καθώς ο οργανισμός σου καίει λιγότερο. Μόλις, λοιπόν, φτάσεις στο βάρος που επιθυμείς και αρχίσεις να τρως και πάλι κανονικά, θα πάρεις πίσω το βάρος που έχασες. Και επειδή ο οργανισμός σου τόσο καιρό δεν έπαιρνε την ενέργεια που ήθελε και είχε “αγχωθεί”, θα φροντίσει ένα μέρος της ενέργειας να το αποθηκεύει – να το μετατρέπει σε λίπος – προκειμένου να το χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί ξανά. Επίσης μιας και τόσο καιρό είχε συνηθίσει να καίει λίγο λόγω μείωσης του μεταβολισμού, θα χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να καλύπτει τις ανάγκες του.

kl_ydatanthrakas01

Για όλους τους παραπάνω λόγους η επανάκτηση του βάρους είναι γρήγορη και όταν αυξάνεται το βάρος παίρνεις λίπος ενώ η μυική σου μάζα έχει μειωθεί και έτσι για να χάσεις και πάλι βάρος θα πρέπει να τρως όλο και λιγότερο. Με λίγα λόγια, άστα να πάνε!

Αξίζει τέλος να σου πω πως κάνοντας μια διατροφή που δεν περιλαμβάνει υδατάνθρακες στερείς τον οργανισμό σου από θρεπτικά συστατικά. Η γλυκόζη που περιέχεται σε αυτά είναι η κύρια πηγή που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει. Αυτός είναι και ο λόγος που τα άτομα που ακολουθούν μια τέτοια διατροφή αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκέντρωσης, νεύρα, ατονία, έντονη κόπωση, τριχόπτωση, αϋπνία, ορμονικές διαταραχές και πολλά άλλα.

Μην πιστεύεις, λοιπόν, όλους αυτούς που λένε να μην συνδυάζεις υδατάνθρακα με πρωτεϊνη. Κάν’το με μέτρο και δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News