kinoa

Πικάντικη κολοκύθα γιαχνί με κινόα

By

Πικάντικη κολοκύθα με κινόα, ή αλλιώς, κολοκύθα γιαχνί με φασολάκια, τοματούλες και κρεμμύδι, συνοδευόμενη από κινόα με καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Από την Healthy Cook

Η κολοκύθα είναι ένα υλικό που, τελικά, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις παντού. Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα δεν την έχω χρησιμοποιήσεις σε πολλές συνταγές, αν εξαιρέσω ένα θεϊκό κέικ που είχα φτιάξει πριν πολλά χρόνια και ακόμα το θυμάμαι.

Η σημερινή συνταγή έχει βορειο-αφρικάνικες επιρροές. Έχει μπαχαρικά (κύμινο και κόλιανδρο που ταιριάζουν πολύ στην κολοκύθα), σταφίδες και δυόσμο, τα οποία ισορροπούν αρμονικά με τα μπαχαρικά και ολοκληρώνουν το πιάτο. Όσο για την κινόα, μαγειρεύετε ως συνήθως, αλλά μετά ανακατεύετε με καβουρδισμένα αμύγδαλα και χαρίσα και γίνεται το τέλειο πικάντικο συνοδευτικό.

Η χαρίσα είναι μια Βορειο-αφρικανική σάλτσα (πολτός) που φτιάχνεται από αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές, σκόρδο, ελαιόλαδο και σπόρους αγριοκύμινου. Χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα σε σάλτσες ή dressings, ή τρώγεται σκέτο (αν το αντέχετε). Θα το βρείτε έτοιμο σε μεγάλα σουπερ μάρκετ, στα ράφια με τα έθνικ προϊόντα, ή σε καταστήματα που πωλούν αραβικά προΙόντα. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να την φτιάξεται μόνι σας. Μπορείτε να δείτε συνταγές σαν αυτή και αυτή.

Να σημειώσω πως αν δεν σας αρέσει η κινόα και δεν έχετε δυσανεξία στην γλουτένη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουσκούς. Επίσης, αν δεν σας αρέσουν καθόλου τα καυτερά, φτιάξτε την κινόα χωρίς χαρίσα. Το πιάτο θα είναι πολύ νόστιμο και πάλι.

Συνταγή

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Μερίδες: 6

Υλικά

Για την πικάντικη κολοκύθα

  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 4 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 2 κουταλάκια κύμινο σε σκόνη
  • 2 κουταλάκια κόλιανδρο σε σκόνη
  • 2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
  • 1 κιλό κολοκύθα, κομμένη σε μέτρια κομμάτια
  • 400 γρ. τοματάκια κονκασέ
  • 2 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)
  • 450 γρ. φασολάκια (χρησιμοποίησα κατεψυγμένα)
  • 1/3 φλυτζανιού σταφίδες ξανθές
  • 1 κουταλιά μέλι
  • ¼ φλυτζανιού φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ¼ φλυτζανιού φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κινόα

  • 1 ¾ φλυτζανιού κινόα
  • 2 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)
  • 1 ¼ φλυτζάνια νερό
  • ½ φλυτζάνι αμύγδαλα φιλέ, καβουρδιμένα
  • ½ – 1 κουταλιά χαρίσα (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)

Εκτέλεση

Για την πικάντικη κολοκύθα

  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε το τζίντζερ, τα μπαχαρικά και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε για 1 λεπτό περίπου.
  • Προσθέτουμε την κολοκύθα, τα τοματάκια κονκασέ, και τον ζωμό και αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, σκεπασμένα, για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
  • Προσθέτουμε τα φασολάκια, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν περίπου 5 λεπτά, ανακατέυοντας που και που.
  • Προσθέτουμε τις σταφίδες, το μέλι και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Για την κινόα

  • Ζεσταίνουμε το νερό και τον ζωμό σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την κινόα και όσο αλάτι επιθυμούμε.
  • Αφήνουμε να βράσει, σκεπασμένη, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, ανακατεύοντας που και που.
  • Αναμειγνύουμε την κινόα με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και την χαρίσα και σερβίρουμε.

You may also like

Hot News