Σου έχω πει πολλές φορές για το πόσο καλό δεν σου κάνουν οι υδατάνθρακες όπως είναι το λευκό ψωμί και τα λευκά μακαρόνια.
Από την άλλη μεριά, τροφές όπως είναι το ψωμί ολικής άλεσης, τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το αναποφλοίωτο ρύζι, η κινόα, η γλυκοπατάτα και το πλιγούρι είναι από τους υδατάνθρακες που όχι μόνο κάνουν καλό αλλά επιβάλλεται και να τρως καθημερινά.
Σε αυτό το άρθρο θα σου μιλήσω για το πλιγούρι το οποίο έτρωγαν πολλοί οι γονείς και οι παππούδες μας αλλά πλέον έχει ξεχαστεί από τη νέα γενιά. Κακώς!!
Το πλιγούρι ή αλλιώς αλεσμένο σιτάρι είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείς να βρεις στα ράφια του σουπερμάρκετ.
Πιο συγκεκριμένα περιέχει πολλές φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Αν μάλιστα θέλεις να χάσεις βάρος μπορείς να αντικαταστήσεις με πλιγούρι το ρύζι και τα μακαρόνια. Σε σχέση με άλλα δημητριακά έχει πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αποτελεί τέλεια πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς.
Επιπλέον το πλιγούρι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη οι οποίες βοηθούν στο να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός σου. Περιέχει βιταμίνη Ε, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
Όσο για το πώς να το μαγειρέψεις… Μια πολύ απλή ιδέα είναι να το βάλεις ωμό σε σαλάτα. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να το μουλιάσεις πρώτα για 30-40 λεπτά σε χλιαρό νερό.
Αν θέλεις να φτιάξεις κάποιο ζεστό πιάτο με πλιγούρι, βράστο σε κατσαρόλα με νερό για 15-20 λεπτά. Μπορείς να το φας τέλεια με μια σάλτσα λαχανικών, με κρέας, με γαρίδες ή με ό,τι άλλο θέλεις.
Τέλος, για να ξέρεις και πόσες θερμίδες θα πάρεις τρώγοντας πλιγούρι αρκεί να σου πω πως ένα φλιτζάνι βρασμένο πλιγούρι έχει 200 θερμίδες.