Ποια λαχανικά πρέπει να τρως ωμά και ποια μαγειρεμένα;

By

Μπορεί να θεωρείς ότι τα λαχανικά είναι λαχανικά και όποτε και να τα φας θα τις πάρεις τις βιταμίνες σου, αλλά γιατί να μην ξέρεις ποια λαχανικά θα σου δίνουν περισσότερες βιταμίνες αν τα τρως ωμά και ποια αν τα τρως μαγειρεμένα;

Επειδή το έχω ψάξει το θεματάκι και έχω πολλά να σου πω, χαλάρωσε στον καναπέ σου, άναψε και το aircondition και κράτα σημειώσεις γιατί θα διαβάσεις πράγματα που θα σε κάνουν να γουρλώσεις τα ματάκια σου.

Τρώγε το κρεμμύδι και ωμό και μαγειρεμένο.

Κρεμμύδι Από τη μιά μεριά το κρεμμύδι είναι καλό να τρώγεται ωμό γιατί με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται περισσότερο η ουσία αλισίνη που περιέχει. Από την άλλη μεριά οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του αυξάνονται με το μαγείρεμα. Επομένως το ιδανικό είναι να το μαγειρεύεις το πολύ για 5 λεπτά έτσι ώστε να μην χάνει καμιά από τις θρεπτικές του ουσίες.

Το μπρόκολο είναι από τα λαχανικά που είτε ωμό είτε μαγειρεμένο έχει πολλά θρεπτικά συστατικά

Μπρόκολο, κουνουπίδι Μπορεί να σου φανεί κουφό αλλά το μπρόκολο καλό είναι να τρώγεται ωμό. Όταν μαγειρεύεται χάνει το πολύ θρεπτικό του συστατικό, τη μυροσινάση, που είναι ένα ένζυμο που βοηθάει το ήπαρ να αποβάλει καρκινογόνες ουσίες. Από την άλλη μεριά όταν μαγειρεύεται ελαφρώς παράγει την ινδόλη η οποία καταπολεμά τα προκαρκινικά κύτταρα πριν γίνουν κακοήθη. Είναι επομένως από τα λαχανικά που και ωμά και μαγειρεμένα έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Το ίδιο ισχύει με το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Το μόνο που πρέπει να προσέχεις είναι να μην τα παραμαγειρεύεις γιατί σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορούν να διατηρήσουν κανένα θρεπτικό συστατικό.

Φτιάξε εύκολα και γρήγορα το πιο νόστιμο καλοκαιρινό σάντουιτς με μπρόκολο, μανιτάρια και κόκκινη πιπεριά.

Σκόρδο Σίγουρα ωμό είναι πολύ πιο θρεπτικό. Αν θέλεις να το μαγειρέψεις καλό είναι να το βάζεις στο φαγητό σου λίγο πριν ολοκληρώσεις το μαγείρεμά του. Διαφορετικά θα χάσει την αλισίνη, μια ουσία που προστατεύει τα αγγεία.

Οι ντομάτες έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύονται.

Ντομάτα Μπορεί να έχεις συνηθίσει να την τρως ωμή αλλά η ντομάτα είναι πολύ πιο θρεπτική μαγειρεμένη με λίγο ελαιόλαδο. Όταν μαγειρεύεται απελευθερώνεται λυκοπένιο το οποίο καταπολεμά τον καρκίνο.

Και το καρότο είναι από τα λαχανικά που είναι θρεπτικά και ωμά και μαγειρεμένα.

Καρότο Το καρότο είτε ωμό είτε μαγειρεμένο έχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα ωμά καρότα περιέχουν πολυφαινόλες οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Από την άλλη μεριά όταν μαγειρεύονται τα καρότα έχουν περισσότερο β-καροτένιο από ότι όταν τρώγονται ωμά.

Κόκκινες πιπεριές Μπορεί να είναι πεντανόστιμες μαγειρεμένες αλλά ωμές είναι πολύ πιο θρεπτικές. Φρόντιζε να τις τρως ωμές μέσα σε σάντουιτς ή και σε σαλάτες.

Τρώγε τα μανιτάρια σου μόνο μαγειρεμένα.

Μανιτάρια Όταν μαγειρεύονται τα μανιτάρια απελευθερώνουν το κάλιο που περιέχουν. Έτσι καλό είναι να τα προτιμάς μαγειρεμένα.

Σπανάκι Καλό είναι τέλος να μαγειρεύεις το σπανάκι για να παίρνεις περισσότερο σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο από αυτό. Φυσικά το σπανάκι είναι από τις τροφές που έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και ωμές.

Σπαράγγια Είναι από τα λαχανικά που καλό είναι να τρώγονται μόνο μαγειρεμένα. Τα σπαράγγια όταν είναι μαγειρεμένα είναι πιο ευκολόπεπτα και έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι βιταμίνες A, B, C και E.

Οι καλύτεροι τροποί να μαγειρεύεις τα λαχανικά σου είναι στον ατμό ή απλά να τα σωτάρεις ελαφρώς μέχρι να γίνουν λίγο πιο μαλακά και να διατηρήσουν το χρώμα, τη γεύση και τη θρεπτικότητά τους.

Αν θέλεις τη γνώμη μου καλό είναι να καταναλώνεις όλα τα λαχανικά και ωμά και ελαφρώς μαγειρεμένα έτσι ώστε να παίρνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που μπορείς να πάρεις από αυτά.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News