AVOCADO

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο γουακαμόλε

By

Αν έχεις αδυναμία στο αβοκάντο σας δε γίνεται να μην δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή για γουακαμόλε!

Από την Healthy Cook 

Συνταγές για γουακαμόλε θα συναντήσετε πολλές. Στο Μεξικό όμως το φτιάχνουν σε ένα γουδί από βασάλτη, το molcajete. Έτσι κι εγώ επέλεξα να το φτιάξω στο γρανιτένιο μου γουδί. Άλλωστε, το προτιμώ φτιαγμένο σαν ντιπ, με εμφανή τα κομμάτια του κάθε υλικού, και όχι πολτοποιημένο. Εάν δεν έχετε παρόμοιο γουδί, χρησιμοποιήστε πιρούνι, θα σας εξηγήσω πιο κάτω τις διαφορά στην εκτέλεση της συνταγής.

Το συνόδεψα με τσιπς αραβικής πίτας, τα οποία φτιάχνονται πολύ εύκολα και γρήγορα. Όπως έλεγα και σε ένα φίλο μου προχθές, εάν δεν φας το γουακαμόλε με ένα κιλό tortilla chips, μια χαρά υγιεινό είναι!

Το μυστικό για καλό γουακαμόλε έχει να κάνει με τα υλικά. Είναι μια ωμή παρασκευή, δεν μαγειρεύεται, άρα τα φρέσκα, καλά και ώριμα υλικά είναι το παν. Επίσης, μην το φτιάξετε για να το φάτε την επόμενη μέρα. Τρώγεται φρέσκο και η αλήθεια είναι πως παρόλο που έχει λάιμ, την επόμενη μέρα θα έχει μαυρίσει. Οι Μεξικανοί χρησιμοποιούν καυτερές πιπεριές για το γουακαμόλε, τις serrano ή τις jalapeno. Εγώ το έφτιαξα με Tabasco για καθαρά πρακτικούς λόγους, γιατί ξέρω πως οι φρέσκες καυτερές πιπεριές δεν είναι ένα υλικό που το βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα.

Συνταγή

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Μερίδες: 4

Υλικά

  • 2 ώριμα μέτρια αβοκάντο
  • 1 μέτρια ώριμη τομάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • ¼ φλυτζανιού πολύ ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
  • 8-10 σταγόνες Tabasco (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)
  • 3 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές φρέσκο χυμό λάιμ
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη ή πολύ ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

με το γουδί

  • Βάλτε στο γουδί το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, τον κόλιανδρο και το Tabasco και χτυπήστε τα με το γουδοχέρι μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • Προσθέστε τα αβοκάντο και τον χυμό λάιμ και ανακατέψτε τόσο ώστε να λιώσει το αβοκάντο αλλά να μείνουν και κάποια κομματάκια του.
  • Προσθέστε και την ψιλοκομμένη τομάτα και ανακατέψτε με ένα κουτάλι για να μην λιώσει.
  • Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι ή το tabasco, εάν επιθυμείτε.

με το πιρούνι

  • Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέστε τα αβοκάντο και τον χυμό λάιμ και λιώστε με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού, τόσο ώστε να λιώσει αλλά να μείνουν κομμάτια.
  • Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με το πιρούνι.
  • Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι ή το tabasco, εάν επιθυμείτε.

Τσιπς Αραβικής Πίτας

  • Χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι κουζίνας ανοίγετε την αραβική πίτα στα δύο έτσι ώστε να έχετε 2 δίσκους.
  • Κόβετε το κάθε δίσκο σε 8 τρίγωνα.
  • Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το λαδώνετε ελαφρά.
  • Τοποθετείτε στο χαρτί τα τρίγωνα αραβικής πίτας και τα λαδώνετε και αυτά πολύ ελαφρά.
  • Προσθέτετε αλάτι, και όποιο μπαχαρικό ή μυρωδικό (σούμακ, ρίγανη, θυμάρι, κλπ.) επιθυμείτε και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 10 λεπτά περίπου.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News