mydia

Πόση λαγάνα και θαλασσινά θα φας την Καθαρά Δευτέρα; Μάθε τι πρέπει να προσέξεις στο πρώτο τραπέζι της Σαρακοστής.

By

Ανακάλυψε τις νοστιμιές αλλά και τις κακοτοπιές στο τραπέζι της Σαρακοστής και απέφυγέ τις με τη βοήθεια της διαιτολόγου κ. Κωσταλένιας Καλλιανιώτη.

Λαγάνα, θαλασσινά, ταραμάς, χαλβάς, όσπρια και φυσικά λαχανικά… Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, συνεπώς είναι λογικό το μενού της ημέρας να κατακλύζεται από νηστίσιμα εδέσματα Παρότι τα νηστίσμια τρόφιμα έχουν ως επί το πλείστον υψηλή διατροφική αξία, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και εντελώς αθώα!

Λαγάνα

Ο λεγόμενος και άζυμος άρτος, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό τρόφιμο της Καθαράς Δευτέρας. Περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες και μια φέτα 30 γραμμαρίων μας δίνει 80-90kcal, συνεπώς θα πρέπει να την καταναλώνουμε με σύνεση (όπως δηλαδή το κανονικό ψωμί οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου!)

Θαλασσινά

Μύδια, χταπόδι, καλαμαράκια, γαρίδες, σουπιές και οστρακοειδή έχουν την τιμητική τους! Προτιμούμε ψητά ή μαγειρευτά (πχ, χταπόδι σχάρας, σουπιές με λαχανικά, αχνιστά μύδια) αντί των τηγανιτών για να γλιτώσουμε θερμίδες αλλά και λιπαρά. Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνης και βιταμίνης Β12, ωστόσο ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωσή τους θα πρέπει να είναι άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και ουρικού οξέος.

Όσπρια

Οι πρωταγωνιστές της Σαρακοστής δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το μενού της Καθαράς Δευτέρας. Γίγαντες, μαυρομάτικα φασόλια, φάβα ή ακόμη και χούμους (ρεβίθια με ταχίνι) είναι μερικές από τις πιο κλασσικές επιλογές. Αποφεύγουμε να προσθέτουμε υπερβολικό λάδι κατά το μαγείρεμά τους και προτιμούμε να τα συνδυάζουμε με δημητριακά (πχ σιτάρι ή ρύζι) ούτως ώστε να προσλαμβάνουμε πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Χαλβάς

Το αγαπημένο γλύκισμα της Καθαράς Δευτέρας, περιέχει ως βασικά συστατικά ταχίνι και ζάχαρη και, ως γνωστόν, έχει αρκετά υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο καθώς ανα 30 γραμμάρια μας δίνει περίπου 170 kcal. Περιέχει “καλά” λιπαρά, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και σελήνιο καθώς και ασβέστιο και σίδηρο, συνεπώς μας βοηθά να αναπληρώνουμε βασικά μικροθρεπτικά συστατικά που μπορεί να μας λείψουν κατά το διάστημα της νηστείας.

Ταραμοσαλάτα

Παρασκευάζεται από ταραμά, ψωμί, αλάτι, λάδι και λεμόνι. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά αλμυρή, συνεπώς θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ, ιδιαίτερα από άτομα με υπέρταση. Καλό είναι να αρκεστούμε σε μικρή ποσότητα, καθώς ανά 100 γρ μας δίνει 400-450 kcal!

Λαχανικά

Παρότι το τουρσί αποτελεί χαρακτηριστική πινελιά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, περιέχει αρκετό αλάτι, συνεπώς η κατανάλωσή του θα πρέπει να είναι περιορισμένη. Είναι προτιμότερο να εμπλουτίσουμε το μενού μας με λαχανικά εποχής (φρέσκα ή βρασμένα), ετοιμάζοντας γευστικές και ενδιαφέρουσες σαλάτες, προσθέτοντας ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι και μυρωδικά.

Συνεπώς, έχοντας ως σύμμαχο το μέτρο και την εγκράτεια, μπορούμε να δοκιμάσουμε και να γευτούμε όλες τις λιχουδιές του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, ξεκινώντας έτσι με έναν όμορφο τρόπο την περίοδο της νηστείας.

 

Ποια είναι η Κωσταλένια Καλλιανιώτη
Η Κωσταλένια Καλλιανιώτη είναι απόφοιτος του τμήματος «Επιστήμη Διατροφής και Διαιτολογίας» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και τον Ιούνιο του 2008 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία-Διατροφή» του ίδιου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή. Κατά το διάστημα 2007-2008 διατέλεσε επιστημονική συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων από το 2006 και η συνεργασία της με τη nutrimed ξεκίνησε το 2008. Εργάζεται ως κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος από το 2006, ενώ από το 2009 διατηρεί το προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News