Πόσο κακό μπορεί να κάνει ένα παξιμάδι;

By

Για πολλούς ένα μικρό παξιμάδι μέσα στη σαλάτα δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα θεωρούν ότι είναι απαραίτητο συμπλήρωμα έτσι ώστε να γίνει η σαλάτα “ανεκτή”. Ένα παξιμάδι όμως που μπορεί να είναι μικρός στο μέγεθος αλλά θρεπτικά και θερμιδικά να κάνει μία σημαντική διαφορά στη σαλάτα.

Τι είναι το παξιμάδι

Πιθανότατα μία από τις πιο παλιές γνωστές στροφές του ανθρώπου. Ψωμί δίπλα φουρνισμένο, τόσο όσο να αποβάλει, αν όχι όλο, το μεγαλύτερο ποσοστό από την υγρασία. Έτσι είναι δυνατή η συντήρηση του για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατανάλωση του μετά από πολύ καιρό.

Το συναντάμε σε πολλούς τύπους και με πολλές μορφές σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα γνωστά τα παξιμάδια Κρήτης και Κυθήρων. Εξίσου γευστικά και απολαυστικά βρίσκουμε παξιμάδια από διάφορες άλλες περιοχές. Η διάκρισή τους γίνεται με βασικό κριτήριο την πρώτη ύλη από την οποία προέρχονται και έτσι τα διακρίνουμε σε κρίθινα, σταρένια ή σίκαλης. Βέβαια υπάρχουν και αυτά από χαρούπι ή από άλλα υλικά. Και επειδή τα παξιμάδια πάντα είναι ένα τρόφιμο που αγαπάμε σαν Έλληνες στο τραπέζι μας, πολλοί φούρνοι και παραγωγοί διαρκώς παρουσιάζουν νέες προτάσεις. Όμως τα παραδοσιακά είναι αυτά που συγκεντρώνουν την προτίμηση των πιο πολλών καταναλωτών.

Θερμιδικά.

Με άσπρο χρώμα οι τιμές από βιβλιογραφία
Με μωβ χρώμα οι τιμές που αναγράφονται σε εμπορικές συσκευασίες
Με γαλάζιο χρώμα οι τιμές που αφορούν το ψωμί

Ο πίνακας είναι σε 100 γραμμ προϊόντος γιατί οι μερίδες ποικίλουν από 20-40 γραμμ ανά τεμάχιο.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν νέα προϊόντα με διαφορετική σύνθεση και με μεγαλύτερο θερμιδικό περιεχόμενο από αυτό που αναφέρεται στη βιβλιογραφία.

Στο τέλος του πίνακα υπάρχει το θερμιδικό περιεχόμενο των αντίστοιχων ποσοτήτων ψωμιού. Έτσι εύκολα γίνεται ορατό το πόσο “φορτωμένο” μπορεί να είναι το παξιμάδι σε θερμίδες.

Σε κάθε περίπτωση το παξιμάδι αποτελεί μια παραδοσιακή τροφή με σημαντική θέση στη καθημερινή μας διατροφή. Όμως όπως όλα τα τρόφιμα και αυτό έχει το όριό του στη κατανάλωσή του. Σε κάθε περίπτωση μπορεί κάποιος να το εντάξει στο διαιτολόγιο του χωρίς υπερβολή. Και σε καμία περίπτωση δεν ισχύει η αυθαίρετη ισοδυναμία μια φέτα ψωμί είναι αντίστοιχη με ένα παξιμάδι.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News