Πότε λήγει το καθετί που έχεις στο ψυγείο σου; Μπορείς άραγε να το φας μετά την ημερομηνία λήξης;

By

Σίγουρα η μουστάρδα και η κέτσαπ είναι από τα πράγματα που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε ψυγείο. Μήπως, όμως, υπάρχουν στο δικό σου από τότε που αγόρασες το ψυγείο; Μήπως τα αγόρασες πριν από 2 μήνες αλλά δεν τα έχεις ανοίξει ακόμα; Ό,τι κι αν έχεις κάνει, δες πόσο πραγματικά διαρκούν οι τροφές που έχεις στο ψυγείο σου.

Σάλτσες και μπαχαρικά

Κέτσαπ: 1 χρόνο αν δεν ανοιχτεί και 6 μήνες αν ανοιχτεί.

Μουστάρδα: 1 χρόνο αν δεν ανοιχτεί και 1 μήνα αν ανοιχτεί

Μαγιονέζα: 3 μήνες αν δεν ανοιχτεί και 2 μήνες αν ανοιχτεί

Σάλτσες: 1 χρόνο αν δεν ανοιχτούν και 1 μήνα αν ανοιχτούν

Ελαιόλαδο: 1 χρόνο αν δεν ανοιχτεί και 6 μήνες αν ανοιχτεί (το ελαιόλαδο δεν μπαίνει στο ψυγείο. *Το ελαιόλαδο γενικά δεν μπορούμε να πούμε πως αλλοιώνεται. Απλώς χάνει την φρεσκάδα του και μερικά από τα θρεπτικά συστατικά του. Μπορείς, όμως, να το χρησιμοποιείς κανονικά).

Βούτυρο: 6 μήνες αν δεν ανοιχτεί και 3 μήνες αν ανοιχτεί

Κρεμώδες τυρί: 2 μήνες αν δεν ανοιχτεί και 2 εβδομάδες αν ανοιχτεί

kl_giaourti

Αυγά και γαλακτοκομικά

Αυγά: Στο ψυγείο 5 εβδομάδες (Να ξέρεις πως μπορείς να αποθηκεύσεις τα αυγά σου ακόμα και στην κατάψυξη μέχρι και για 6 μήνες. Για να το κάνεις σπάστα σαν να φτιάχνεις ομελέτα και χτύπησέ τα ελαφρώς. Χώρισέ τα σε ένα ταψάκι για μάφιν, σκέπασε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και βάλ’το στην κατάψυξη. Αφού μείνει εκεί για 3 ώρες μπορείς να βγάλεις τα ωμά ομελετάκια και να τα βάλεις σε σακουλάκια στην κατάψυξη για να μη σου πιάνουν πολύ χώρο. Όποτε θέλεις να φας αυγό μπορείς να ξεπαγώνεις όσα ομελετάκια θέλεις και να τα μαγειρεύεις με τον τρόπο που επιθυμείς).

Δες επίσης πώς θα φτιάξεις μόνη σου τα δικά σου αναψυκτικά.

Γάλα: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα (Με το ληγμένο γάλα μπορείς να ταϊσεις τα κατοικίδιά σου φτιάχνοντάς τους μπισκοτάκια ή και να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις κέικ, pancakes και βάφλες για εσένα και την οικογένειά σου. Εφόσον το ληγμένο γάλα ψηθεί δεν υπάρχει περίπτωση να πάθεις κάτι. Φυσικά μιλάμε για τις περιπτώσεις που έχουν περάσει 4-5 μέρες από τη στιγμή που έληξε και όχι ένας μήνας).

Γάλα από αμύγδαλο: 1 εβδομάδα στο ψυγείο

Γιαούρτι: 2 μήνες στο ψυγείο

Σκληρά τυριά: 4 μήνες αν δεν ανοιχτούν και 1 μήνα αν ανοιχτούν (Αν δεις μούχλα στο τυρί σου τότε μπορείς απλά να το καθαρίσεις και να το αποθηκεύσεις και πάλι στο ψυγείο σου. Μπορείς, μάλιστα, να το δοκιμάσεις για να διαπιστώσεις αν έχει αλλοιωθεί η γεύση του. Αν δεν έχει αλλοιωθεί, μπορείς να το φας κανονικά ή και να το βάλεις σε διάφορες συνταγές σου).

Μαλακά τυριά: 2 εβδομάδες αν δεν ανοιχτούν και 1 εβδομάδα αν ανοιχτούν

kl_gala01

Φρούτα και λαχανικά

Μήλα: 3 εβδομάδες στο ψυγείο (Αν δεις ότι έχουν αρχίσει να ζαρώνουν μπορείς να τα ρίξεις στο μπλέντερ και να φτιάξεις ένα απολαυστικό smoothie).

Φράουλες: 3 ημέρες στο ψυγείο (Μπορείς να φτιάξεις smoothie με φράουλες και γιαούρτι μετά τις 3 μέρες)

Καρπούζι: 5 μέρες ολόκληρο στο ψυγείο και 3 ημέρες κομμένο

Πράσινα λαχανικά: 3 μέρες στο ψυγείο

Ντομάτες: 3 μέρες στο ψυγείο (Αν δεις ότι αρχίζουν και μαλακώνουν πολύ μπορείς να τις κάνεις μια ωραιότατη σάλτσα για τα μακαρόνια σου)

Φτιάξε μόνη σου τα πιο θρεπτικά και νόστιμα κριτσίνια.

Σκόρδα και κρεμμύδια: 2 μήνες στο ψυγείο

Μανιτάρια: 1 εβδομάδα (Αν αρχίσουν να μαυρίζουν μπορείς να τα κάνεις σάλτσα)

Μαρούλι: 5 μέρες στο ψυγείο (Η αλήθεια είναι πως με το μάτι μπορείς να καταλάβεις αν κάποιο λαχανικό έχει χαλάσει ή μπορεί ακόμα να φαγωθεί).

Μπρόκολο: 1 εβδομάδα στο ψυγείο

kl_frouta

Κρέατα, κοτόπουλο και ψάρι

Κοτόπουλο: Στο ψυγείο 2 μέρες και στην κατάψυξη 6 μήνες

Φιλέτα ψαριού: Στο ψυγείο 2 μέρες και στην κατάψυξη 6 μήνες

Μπριζόλες και παϊδάκια: Στο ψυγείο 3 μέρες και στην κατάψυξη 6 μήνες

Κιμάς: Στο ψυγείο 2 μέρες και στην κατάψυξη 4 μήνες

Μπέικον: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα και στην κατάψυξη 1 μήνα

Ζαμπόν: 2 εβδομάδες στο ψυγείο αν δεν έχει ανοιχτεί και 5 ημέρες αν έχει ανοιχτεί

Να θυμάσαι…

Τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί πρέπει να πετιούνται ακόμα και αν έχει μουχλιάσει ένας μόνο σπόρος.

Οι κονσέρβες που έχουν φουσκώσει περιέχουν πιθανότατα το βακτήριο Clostiridium botulinum και πρέπει να πετιούνται αμέσως.

Όταν τα αλλαντικά έχουν μούχλα μπορείς να κόβεις το μουχλιασμένο κομμάτι και να πετάς μόνο αυτό.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με το μουχλιασμένο ψωμί. Δεν χρειάζεται να το πετάς ολόκληρο.

Από την όψη και τη μυρωδιά ενός τροφίμου μπορείς να καταλάβεις αν μπορείς να το φας ή όχι μετά την ημερομηνία λήξης του.

Τα κρέατα και τα πουλερικά πρέπει να πετιούνται οπωσδήποτε μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά δεν αναγράφονται στις περισσότερες συσκευασίες. Γι’αυτό είμαστε εμείς εδώ για να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας και να σου καθιστούμε την προσοχή. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως δεν χρειάζεται να πετάς ότι έχει ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης του αμέσως. Δες μήπως μπορείς να φτιάξεις κάτι με αυτό ή μήπως μπορείς να το χρησιμποποιήσεις κάπου, όπως για παράδειγμα το ληγμένο γιαούρτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λίπασμα για τα φυτά σου.

Τέλος, για να θυμάσαι πότε λήγει το καθετί καλό είναι με το που ανοίγεις την συσκευασία του να γράφεις πάνω του την ημερομηνία λήξης έτσι ώστε να μη σου διαφεύγει. 

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News