Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο, είναι ψηλό, λεπτό και έχει γλυκιά γεύση (σε αντίθεση με τους συγγενείς του). Αποτελείται κατά 90% από νερό και περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Τα οφέλη του
Το πράσο περιέχει φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες. Έχει λίγες θερμίδες (τα 100 γρ. έχουν 60 θερμίδες) και τα κοτσάνια του περιέχουν μεγάλες ποσότητες διαλυτών και αδιάλυτων ινών.
Έρευνες έχουν δείξει πως το πράσο βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης ενώ έχει και αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση. Επίσης, βοηθάει στην μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, αγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.Επίσης, λόγω του ότι περιέχει σίδηρο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αναιμίας.
Ο φυλλώδης μίσχος του πράσου περιέχει αρκετές βιταμίνες όπως πυριδοξίνη, φυλικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη καθώς και βιταμίνες C, Κ και Ε. Επίσης περιέχει βιταμίνη Α και άλλα αντιοξειδωτικά, όπως είναι τα καροτενοειδή, η ξανθίνη και η λουτεΐνη. Τέλος, οι μίσχοι έχουν μικρές ποσότητες μετάλλων όπως κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και σελήνιο.
Κατά του καρκίνου
Η κατανάλωση πράσων έχει σχετιστεί και με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Η σωστή επιλογή
Καλό είναι όταν αγοράζεις πράσα να επιλέγεις βιολογικά και φρέσκα γιατί αυτά είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Με το που θα τα πας στο σπίτι τύλιξέ τα σε ένα χαρτί και τοποθέτησέ τα μέσα στο ψυγείο όπου μπορούν να διατηρηθούν σίγουρα για μια εβδομάδα. Διαφορετικά, αν δεν έχεις σκοπό να τα φας αμέσως μπορείς να τα κόψεις σε ροδέλες και να τα φυλάξεις στην κατάψυξη μέχρι και για 3 μήνες.
Ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά είναι το πρασόριζο (όταν το φτιάχνω μπορώ να το τρώω μέχρι και για 3 συνεχόμενες μέρες χωρίς να το βαρεθώ ούτε στο ελάχιστο). Αυτή τη φορά, όμως, που είχα φρέσκα πράσα από το χωριό αποφάσισα να τα κάνω μια νόστιμη σάλτσα για τα ζυμαρικά μου. Έτσι, θα μπορούσε να τα φάει και το αγόρι μου που διαφορετικά δεν τα αγγίζει.
Πώς έφτιαξα τη σάλτσα…
Ξεκίνησα παίρνοντας δύο πράσα και κόβοντάς τα σε ροδέλες. Έκανα το ίδιο με ένα κρεμμύδι. Έπειτα αφού έριξα ελάχιστο λάδι στο τηγάνι πρόσθεσα το πράσο με το κρεμμύδι για να πάρουν λίγο χρώμα. Έριξα αλάτι, πιπέρι και τσίλι (που το λατρεύω) και έπειτα πρόσθεσα λίγη ντομάτα.
Άφησα τη σάλτσα μου να δέσει λίγο και τέλος! Τη σέρβιρα με μακαρόνια φούρνου και το αγόρι μου ενθουσιάστηκε. Δοκιμάσε να κάνεις και εσύ τέτοια κολπάκια για να τρώει ο σύντροφός σου και τα παιδιά σου τροφές που ναι μεν είναι πολύ υγιεινές αλλά δεν θέλουν να δουν ούτε στα μάτια τους.