Ψυχολογική εξάρτηση από το φαγητό;

By

Έχεις παρατηρήσει μήπως ότι συχνά καταφεύγεις στο φαγητό, ίσως και χωρίς να πεινάς πραγματικά, προκειμένου να βελτιώσεις τη διάθεσή σου;

Ή άλλες φορές απλά για να νιώσεις καλύτερα και να αποφορτιστείς; Νιώθεις ότι έτσι καταπραΰνεις συναισθηματικά επώδυνες καταστάσεις, όπως η μοναξιά, η ανία, οι ενοχές, η θλίψη ή η κατάθλιψη, η απογοήτευση και η ματαιότητα της ζωής;

Αν ναι θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθείς για το φαινόμενο του “emotional eating”.

8c9941da4093e24e88f6b222b92aeba9

emotional eating 

To emotional eating ή αλλιώς η ψυχολογική εξάρτηση από το φαγητό σημαίνει ότι συχνά μπορεί να τρώμε όχι για να ικανοποιήσουμε τη βιολογική ανάγκη της πείνας μας αλλά για να καταπολεμήσουμε το άγχος μας, τη λύπη μας, την ανία μας, την έλλειψη δραστηριοτήτων ή ακόμα και τη χαρά μας.

Με άλλα λόγια, η διάθεσή μας είναι ικανή να επηρεάσει την όρεξή μας!

Μήπως έχεις παρατηρήσει επίσης ότι όταν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση άγχους συχνά τρώμε μηχανικά;

Καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα τροφής και άναρχα σε γεύσεις, με συνέπεια τα διαρκή τσιμπολογήματα ή γεύματα να αποκτούν τη δύναμη ενός “ναρκωτικού” που μπορεί να σε καταπραΰνει συναισθηματικά.

woman-eating-burger

Δεν πεινάω και όμως τρώω για να νιώσω καλύτερα;!

Τα άσχημα συναισθήματα επηρεάζουν διάφορες ουσίες του εγκεφάλου μας.

Ο οργανισμός, προσπαθώντας ν’ αλλάξει τα δυσάρεστα συναισθήματα, αναζητά υποστήριξη στη τροφή.

Είναι γεγονός ότι η ζάχαρη μπορεί να λειτουργήσει άμεσα ευφορικά καθώς η γλυκόζη ενεργοποιεί τη δημιουργία σεροτονίνης, κάτι που κάνουν και τα αντικαταθλιπτικά.

Φυσικό είναι λοιπόν, όταν έχουμε άσχημη διάθεση και ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουμε χρόνιο άγχος να δημιουργήσουμε συναισθηματική εξάρτηση από το φαγητό.

7a7bbbf402edc44dd023cdcba451100b

4 πρακτικοί τρόποι να αντιμετωπίσεις την ψυχολογική εξάρτηση από το φαγητό

Το κλειδί για να αντιμετωπίσεις αυτή την εξάρτηση είναι να αλλάξεις τον τρόπο που προσπαθείς να λύσεις τα προβλήματα σου μιας και η συνεχής κατανάλωση φαγητού μόνο επιπλέον προβλήματα θα φέρει.

• Απόφυγε τα σνακ και τα γλυκά. Αντί αυτών, μπορείς να καταναλώσεις τροφές πλούσιες σε Ω – 3, όπως σολωμό, βακαλάο, τόνο.

• Απόκτησε δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το άγχος, όπως το να πας σε ένα γυμναστήριο, να κάνεις γιόγκα, να περπατήσεις με χαλαρό ρυθμό ή να αρχίσεις ένα σπορ που σου αρέσει.

• Προσπάθησε να κοιμάσαι 7-8 ώρες καθημερινά έτσι ώστε ο οργανισμός σου να μην αναζητήσει την ενέργεια που του λείπει στο φαγητό και ιδιαίτερα στη ζάχαρη.

• Τόλμησε να απευθυνθείς σε έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή αν τίποτα από τα παραπάνω δε λειτουργήσει, προκειμένου να βοηθηθείς από έναν ειδήμονα. Το να εντοπίσεις τη ρίζα των δυσάρεστων συναισθημάτων που σε οδηγούν στο φαγητό, να την αποδειχθείς και να την αντιμετωπίσεις, θα είναι ένα πολύ καλό δώρο στον εαυτό σου!!!

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News