Σήμερα θα σου μάθω πως να μαγειρεύεις το μπρόκολο σωστά και να εξασφαλίσεις το μάξιμουμ των θρεπτικών συστατικών του.
Αρχικά να σου πω οτι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος που κρατά περισσότερα θρεπτικά συστατικά είναι στον ατμό. Η διαφορά της απώλειας των θρεπτικών συστατικών μεταξύ ατμού και βρασμού είναι περίπου στα 20% με περισσότερη απώλεια να υπάρχει στο βρασμό.
Υποθετικά αν θέλαμε το τέλειο μαγείρεμα θα έπρεπε να αποδομούσαμε όλα τα μικρά “μπαλάκια” από τις κορυφές και να βράζαμε πρώτα τα σκληρά κομμάτια και στην συνέχεια να τα προσθέταμε, πράγμα που είναι αδύνατον.
Πάμε να σου δείξω αναλυτικά πως θα μαγειρέψεις το μπρόκολο σωστά, σαν επαγγελματίας!
Πρίν αρχίσεις πλύνε το μπρόκολο πολύ καλά.
Στην συνέχεια αφαίρεσε όλα τα σκληρά φύλλα.(τα φύλλα μπορέις να τα φάς αλλά θέλουν αρκετό βράσιμο)
Κόψε το χοντρό κοτσάνι. Πολλοί πετάνε αυτό το κομμάτι το οποίο όμως αν το κόψεις περιμετρικά σε 4 πλευρές, καταλήγεις με ένα πολύ τρυφερό κομμάτι που τρώγεται ωμό και είναι φανταστικό!
Χάραξε τη βάση σαν να κόβεις μια pizza.
Τράβηξε κάθε κομμάτι και στην ουσία χωρισέ τα με το χέρι.
Το μεγάλο λάθος που γίνεται με το μπρόκολο είναι όταν το βράζεις σε χοντρά κομμάτια και καταλήουν να παραμαγειρεύονται οι κορυφές και τα κοτσάνια να είναι σκληρά.
Ιδανικά τέτοιου μεγέθους κομμάτια θα σου δώσουν ένα ωραίο αποτέλεσμα.
Βάλε λίγο αλάτι στο νερό.
Όταν έχει πάρει βράση ρίξε τα κομμένα μπρόκολα.
Μην τα παραβράσεις! Όσο περισσότερο το βράσιμο τόσο λιγότερα θρεπτικά συστατικά μένουν στο τέλος. Προσωπικά το βράζω 1′ με 1.30′.
Σούρωσε και κρύωσε γρήγορα το μπρόκολο αν δεν τα καταναλώσεις άμεσα (ιδανικά σε μπολ με νερό και πάγο).
Στράγγιξε πολύ καλά.
Meal prep Tip: Το σωστά βρασμένο και στραγγισμένο μπρόκολο μπορεί να διατηρηθεί από 4 έως και 6 μέρες με σωστή αποθήκευση στο ψυγείο υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- ότι δεν είναι παραβρασμένο
- έχει στραγγίξει πολύ καλά πριν την αποθήκευση και δεν έχει ΄κρατήσει’ νερά που αυτά μειώνουν την διάρκεια ζωής του
- έχει αποθηκευτεί σε αεροστεγές τάπερ/δοχείο
- Άρα αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις μαζική ποσότητα και να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο.