Η έμπνευση αυτής της συνταγής έρχεται από τα κόλυβα και μια παρόμοια σαλάτα του φοβερού κύριου Ottololenghi που δοκίμασα σε ένα από τα εστιατόρια του και σκέφτομαι έκτοτε. Αρχικά μάλιστα έλεγα να την ονομάσω κολυβοσαλάτα αλλά με έπεισε ο Μιχάλης ότι το όνομα δεν είναι πολύ θελκτικό.
Σιτάρι, αγγουράκι, ρόδι, μπόλικος μαιντανός και λίγη τριμμένη φέτα για όποιον κάνει κέφι, δίνουν μια άκρως νόστιμη και καλοκαιρινή σαλάτα, χορταστική λόγω του σιταριού που μπορεί να κάνει ένα ελαφρύ βραδινό καθημερινής.
Το σιτάρι, αν και όχι τόσο τρέντι όσο τα υπόλοιπα αρχαία σιτηρά όπως η κινόα, ο αμάραντος και η βρώμη, είναι ιδιαίτερα θρεπτικό αποτελώντας μια πολύ καλή φυτικών ινών, βιταμινών (κυρίως Β, νιασίνης), ιχνοστοιχείων (σελήνιο, χαλκό, χρώμιο, φώσφορο και μαγνήσιο), βοηθώντας στην καλή υγεία της καρδιάς, και στην πρόληψη του διαβήτη μιας και ρυθμίζει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.
Σε σύγκριση με άλλα αρχαία σιτηρά (όπως η κινόα ή ο αμάραντος), το σιτάρι είναι χαμηλότερο σε λιπαρά και θερμίδες και πλουσιότερο σε ιχνοστοιχεία. Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τη πλούσια διατροφική αξία του σιταριού, καλό είναι να το μουλιάσετε πριν το βράσετε μιας και περιέχει φυτικά οξέα που δένονται με τα θρεπτικά συστατικά του σιταριού και μειώνουν την απορρόφηση τους.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ
1 κούπα σιτάρι
1 χούφτα ρόδι
2 χούφτες πράσινη σαλάτα (εγώ χρησιμοποίησα σπανάκι και νεροκάρδαμο)
1 χούφτα μαιντανό, ψιλοκομμένο
1 χούφτα μέντα ψιλοκομμένη,
1 μικρό κομμάτι αγγούρι κομμένο σε κυβάκια
1 αβοκάντο κομμένο σε κυβάκια
Για τη σως:
3 κτ σούπας ελαιόλαδο
2κτ σούπας μυλόξιδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε τα υλικά για της σως σε μια κούπα. Βράζετε το σιτάρι για περίπου 30 λεπτά σε 3 κούπες νερό και παράληλα ψιλοκόβετε τα λαχανικά. Σ’ ένα μεγάλο μπολ σαλάτας ανακατεύετε όλα τα υλικά, προσθέτετε λίγη θρυμματισμένη φέτα (προαιρετικά) και περιχύνετε με τη σως και λίγο αλάτι.