Αγαπάμε τις έξυπνες, υγιεινές και φουλ θρεπτικές συνταγές, ειδικά όταν αυτές έχουν την υπογραφή του αγαπημένου μας Άκη Πετρετζίκη!
Αν δοκιμάσεις να φτιάξεις τη σαλάτα των πρωταθλητών ένα είναι σίγουρο, ότι θα την ξαναφτιάξεις! Μπορεί στην αρχή να σου φανούν πολλά τα υλικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα τα έχεις ήδη στο ψυγείο σου και στα ντουλάπια της κουζίνας σου, όπως το αγαπημένο κινόα ή το καλαμπόκι. Αυτή η σαλάτα εκτός από τα πράσινα μυρωδικά θα προσέξεις ότι δεν έχει καθόλου πράσινο. Το βούτυρο της φύσης – το αβοκάντο δηλ. φέρνει την απόλυτη ισορροπία στις οξύτητες του λάιμ και τα φασόλια χάντρες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, χαλκό, φώσφορο, μαγγάνιο και μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο.
Υλικά
450 γρ. φασόλια χάντρες κατεψυγμένες
2 κόκκινες πιπεριές
15 τοματίνια
10 ελιές
1 αβοκάντο
90 γρ. κινόα
150 γρ. κονσέρβα καλαμπόκι
ξύσμα από 2 λάιμ
χυμό από 2 λάιμ
2 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι δυόσμο
1 κ.σ. μέλι
Για το σερβίρισμα
2 κ.σ. μαϊντανό και δυόσμο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό στη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα φασόλια και βράζουμε για 15 λεπτά.
Κόβουμε σε μικρά κυβάκια τις πιπεριές, τα τοματίνια στη μέση, τις ελιές γύρω γύρω από το κουκούτσι σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ.
Καθαρίζουμε και κόβουμε το αβοκάντο σε κομμάτια του 1 εκ.
5 λεπτά πριν βγάλουμε τα φασόλια, προσθέτουμε την κινόα στην κατσαρόλα και βράζουμε και τα δύο μαζί για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ το καλαμπόκι, το ξύσμα και τον χυμό από τα λάιμ, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό, τα ρίχνουμε στο μπολ και τα ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
Σουρώνουμε τα φασόλια με τη κινόα, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό να να κρυώσουν και τα προσθέτουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε το μέλι για να ισορροπήσουμε την οξύτητα και σερβίρουμε με φρέσκα μυρωδικά, πιπέρι και με ελαιόλαδο.