salata-quinoa-patzari-haloumi

Σαλάτα με κινόα και χαλούμι από τον Άκη Πετρετζίκη

By

Ένα απαραίτητο συνοδευτικό των γευμάτων μας, που μπορούν ακόμα να γίνουν και κυρίως.

Οι σαλάτες μας βοηθούν να χορταίνουμε πιο γρήγορα, γεμίζουν τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι διατροφολόγοι την θεωρούν απαραίτητη για την άμεση απώλεια βάρους, για την ευεξία του σώματος και την καλή υγεία του. Εμείς πολύ απλά απολαμβάνουμε τις απίστευτες συνταγές του ‘Ακη Πετρετζίκη και ειδικά αυτή τη σαλάτα με κινόα και χαλούμι!

Συστατικά για 6 με 8 μερίδες

  • 4 κρεμμύδια
  • 1 κολοκύθα (ενός κιλού)
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο + 1 κ.σ. για το χαλούμι
  • 1 λίτρο νερό
  • 200 γρ. κινόα
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 500 γρ. χαλούμι
  • 4 παντζάρια βρασμένα
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα

Για τη βινεγκρέτ

  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μέλι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους 2-3 εκ.
  • Σε ένα ταψί 30×40 εκ. βάζουμε την σκελίδα σκόρδου ολόκληρη, το κρεμμύδι, την κολοκύθα και το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  • Πλένουμε την κινόα σε τρεχούμενο νερό και σουρώνουμε καλά.
  • Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το νερό και το αφήνουμε να βράσει.
  • Αφού βράσει το νερό ρίχνουμε την κινόα, τον κύβο λαχανικών και βράζουμε για 15 λεπτά.
  • Σουρώνουμε και μεταφέρουμε την κινόα σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η κολοκύθα με τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο μπολ με την κινόα.
  • Κρατάμε το σκόρδο χωριστά για τη βινεγκρέτ.
  • Κόβουμε το παντζάρι σε φέτες κυδωνάτες και το βάζουμε και αυτό στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

Για τη βινεγκρέτ

  • Βάζουμε το σκόρδο σε ένα μούλτι.
  • Προσθέτουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο, το μέλι, το αλάτι, πιπέρι και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Κόβουμε το κάθε χαλούμι σε 6 φέτες. Βάζουμε τις φέτες με την 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε να πάει το ελαιόλαδο παντού.
  • Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα τηγάνι με ραβδώσεις.
  • Ρίχνουμε τις φέτες του χαλουμιού στο τηγάνι και αφήνουμε για 2 λεπτά κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν.
  • Ρίχνουμε τη βινεγκρέτ στο μπολ με τα λαχανικά μας. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Ρίχνουμε και τις φέτες του χαλουμιού από πάνω.
  • Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News

post-image
Aδυνάτισμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύμφωνα με την ειδική στα σώματα παραλίας trainer, Autumn Calabrese, να τι πρέπει να τρως για να χάσεις λίπος!

Το χάσιμο βάρους δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη υπόθεση. Η ειδική στο να φτιαχνει beachbodies (κορμιά παραλίας), Autumn Calabrese,...
Διαβάστε Περισσότερα