Υπάρχουν ορισμένες τροφές που θεωρούνται ευεργετικές για την υγεία μας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα η αλήθεια. Μήπως τελικά έχουν απλώς καλό image-maker;
Είναι άδικο, πράγματι! Πάνω που συνήθισες το άνοστο μούσλι νομίζοντας μάλιστα ότι κάνεις καλό στην υγεία σου τρώγοντάς το, ανακαλύπτεις ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι; Να μερικές τροφές στις οποίες αξίζει να ρίξεις μια δεύτερη ματιά για να ξέρεις πάνω απ’ όλα τι τρως!
Η απόλυτη σούπα του Χειμώνα: Mανιταρόσουπα με κοτόπουλο και άγριο ρύζι
1. Σούσι με τόνο
Προσοχή sushi-lover! Μήπως υποφέρεις από αϋπνία, τριχόπτωση ή υψηλή πίεση; Ίσως θα ήταν καλό να μετριάσεις το sushi τόνου γιατί λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του ψαριού σε υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει όλα τα παραπάνω προβλήματα αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.
2. Μούσλι
Αν σου έλεγαν να φτιάξεις ένα υγιεινό φαγητό, το πρώτο που θα σκεφτόσουν θα ήταν ένα μούσλι, έτσι δεν είναι; Κι όμως, αυτό δεν ισχύει για τα έτοιμα μίγματα του εμπορίου που περιέχουν συνήθως πολλή ζάχαρη (άρα και άπειρες θερμίδες), αλλά για αυτά που φτιάχνεις μόνη σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο και πέρνα από το μαγαζί με τα βιολογικά προϊόντα της γειτονιάς σου και φτιάξε το δικό σου μούσλι με νιφάδες βρώμης, φρέσκα φρούτα, ηλιόσπορους και σπόρους Chia – έτοιμο!
11 Υγιεινές συνταγές με αυγά | Έτοιμες σε 15 λεπτά
3. Μπάρες δημητριακών
Προτού κάνεις πατ-πατ στον εαυτό σου που επέλεξε μια μπάρα δημητριακών για σνακ, ξανασκέψου το: αυτό το τρόφιμο περιέχει συνήθως 300 έως και 500 θερμίδες, οι οποίες αντιστοιχούν σε ένα πλήρες γεύμα! Αν όμως σου αρέσουν και θέλεις να συνεχίσεις να τις τρως, γιατί δεν φτιάχνεις τις δικές σου;
Θα χρειαστείς για 10 μπάρες: 3,5 κούπες νιφάδες βρώμης / 1,5 κούπα άπαχο γάλα σε σκόνη/ 4 κουταλιές της σούπας πρωτεΐνης βανίλιας σε σκόνη / 1 κούπα βιολογικό σιρόπι αγάβης / 2 ασπράδια αυγών χτυπημένα / ¼ κούπας χυμό πορτοκάλι / ¼ κούπας χυμό μήλο / 1 κουταλιά της σούπας βανίλια
Πώς θα το φτιάξεις: *Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 βαθμούς και απλώνεις στο ταψί μία λαδόκολλα. *Αναμειγνύεις τη βρώμη, το γάλα σε σκόνη και την πρωτεΐνη σε ένα μπολ. *Σε ένα ξεχωριστό μπολ αναμειγνύεις τα ασπράδια, το χυμό πορτοκάλι, το χυμό μήλο και το σιρόπι και ανακατεύεις καλά. *Αναμειγνύεις το περιεχόμενο των δύο μπολ και φτιάχνεις ένα ορθογώνιο σχήμα από τη ζύμη *Ψήνεις μέχρι οι άκρες να γίνουν καφέ και τραγανές.
10 μπάρες = 157 θερμίδες/ υδατάνθρακες 37γρ./πρωτεΐνη 15γρ./λιπαρά 5γρ.
4. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες με θετική επίδραση στην υγεία, όχι όμως όταν έχουν επεξεργαστεί για την παραγωγή βουτύρου, όπως στην περίπτωση των φιστικιών, μια που τότε τα φυσικά έλαια αντικαθίστανται από άλλα, βλαβερά για την υγεία, ενώ στο νέο προϊόν προστίθεται αλάτι και ζάχαρη, συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.
5. Αποξηραμένα φρούτα
Εξίσου ευεργετικά με τους ξηρούς καρπούς είναι τα αποξηραμένα φρούτα, εάν τα έχει αποξηράνει κανείς στο σπίτι. Τα προϊόντα του σουπερμάρκετ είναι βολική λύση μεν, περιέχουν όμως πολλή ζάχαρη, μερικές φορές μάλιστα και θείο που εμποδίζει τα φρούτα από το να μαυρίσουν. Μην αγχώνεσαι, έτσι θα τα φτιάξεις μόνη σου εύκολα και γρήγορα!Σπιτικά αποξηραμένα φρούτα:
1. Επιλέγεις φρούτα ώριμα – όχι υπερβολικά- , χωρίς κηλίδες ή χτυπήματα.
2. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 50 βαθμούς C.
3. Απλώνεις λαδόκολλα σε ένα ταψί.
4. Πλένεις τα φρούτα με κρύο νερό και τα στεγνώνεις με χαρτί κουζίνας. Τα κόβεις σε κομμάτια ίδιου μεγέθους και τα τοποθετείς στη λαδόκολλα, προσέχοντας να μην ακουμπάνε το ένα το άλλο.
5. Τα βάζεις στο φούρνο, αφήνοντας λίγο ανοιχτό το πορτάκι του. Τα αφήνεις μέσα για μισή μέρα (10-12 ώρες) να αργοψήνονται και μετά τα βγάζεις και τα αφήνεις να κρυώσουν εντελώς. Είναι έτοιμα για να τα φας!