Στέβια: Αξίζει να αλλάξεις την αγαπημένη σου συνήθεια;

By

Έχει μεγάλη ζήτηση και γίνεται συζήτηση… Ο λόγος για την αγαπημένη πλέον στέβια, το φυσικό γλυκαντικό που ήρθε να ρίξει από το βάθρο τη λευκή -αλλά και καστανή- ζάχαρη.

Αν και στην αρχή ήμουν ιδιαίτερα διστακτική για τα οφέλη της στέβια και κατά πόσο μπορεί όντως να με κάνει να δω διαφορά, τόλμησα να κάνω αυτή την αλλαγή μετά από πολύ καιρό.

Η λατρεία μου για το καφέ (γλυκό παρακαλώ) με ώθησε να τολμήσω να ξεκινήσω από εκεί και σταδιακά να βάλω τη στέβια στη διατροφή μου. Αν αναρωτιέσαι εάν είδα διαφορά, η απάντηση είναι θετική. Είδα διαφορά στο σώμα μου, στις ιατρικές εξετάσεις μου, αλλά καμία διαφορά στη γεύση.

stevia

Πάμε να δούμε τι είναι η στέβια:

Η στέβια είναι είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη, η οποία περιέχει την στεβιόζη, την ουσία με την  μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη και από την ζάχαρη.  Αν και την έχουμε ανακαλύψει πολλά χρόνια πριν, στο πρόσφατο παρελθόν έμελλε να γίνει διάσημη για την χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και φυσικά θερμίδες. Για να στα πω απλά, κάθε κουταλιά στέβια έχει τις μισές θερμίδες από την αντίστοιχη κουταλιά ζάχαρης.

Θεραπευτικές ιδιότητες της στέβια

Παρόλα αυτά, η στέβια δεν έχει απλά λίγες θερμίδες, αλλά πολλαπλές ιδιότητες, όπως αντιυπερτασική, αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική, καρδιοτονωτική, αντιγηραντική, αδυνατιστική, χωνευτική και επουλωτική για το δέρμα δράση. Ακόμα, η στέβια αν και γλυκαντικό, δεν δημιουργεί τερηδόνα, ούτε βοηθά στην ανάπτυξη του μύκητα Candida Albicans.

Η ζάχαρη των διαβητικών

Μπορεί η στέβια να βοηθά στην μείωση της ζάχαρης για λόγους αδυνατίσματος ή επιστροφής στην υγιεινή ζωή, όμως ιατροί την προτείνουν και στους διαβητικούς. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η στέβια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί έναντι της ζάχαρης σε επιδόρπια ή τα ρόφήματα διαβητικών, γιατί μπορεί και μεταβολίζεται στον οργανισμό, χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα το σάκχαρο του αίματος και χωρίς να απαιτεί την παραγωγή ινσουλίνης.

stevia-sugar-sweet-keepup

Στέβια με το μέτρο

Όπως όλα τα γλυκαντικά, έτσι και η στέβια θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και να μην γίνεται κατάχρηση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά λαμβάνουμε από διάφορες τροφές μας μέσα στην ημέρα, οπότε θα πρέπει να υπολογίζεις να διατηρείς την ισορροπία στη λήψη γλυκαντικών.

Ξεκίνα να αντικαθιστάς τη ζάχαρη με στέβια για να επιτυχείς μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και όχι για να χάσεις κιλά. Τα θαύματα δε γίνονται από τη στέβια, αλλά από εσένα!

 

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News