Κουρκούμη: Το Superfood που δεν έχεις ξανακούσει και μια συνταγή που θα λατρέψεις!

By

Μπορεί να μην έχεις ακούσει αυτή τη λέξη για αυτό το superfood, αλλά το έχεις σίγουρα γευτεί και απολαύσει σε διάφορα πιάτα. Αυτό το υπερφυτό, η κουρκούμη ή κουρκουμάς, είναι το βασικό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε κάρυ, δίνοντας μια πιο πικρή και πικάντικη γεύση και έντονο χρώμα στο μείγμα μπαχαρικών.

turmeric_a8

Για αυτές τις χρωστικές ιδιότητες, αυτό το ανοιχτό πορτοκαλί superfood, χρησιμοποιείται και σε άλλα μαγειρικά προϊόντα, όπως τυριά ή μουστάρδες.

Για να συμπεριλάβεις την κουρκούμη στη διατροφή σου, απλά πρέπει να βρεις τα σωστά πιάτα που θα τη χρησιμοποιήσεις.

SOS: κατά την παρασκευή της κουρκούμης, πρέπει να είσαι προσεκτική! Λεκιάζει εύκολα χέρια και ρούχα! Στο λέω για να μην την πατήσεις όπως εγώ όταν έφτιαξα πρόσφατα την σούπερ συνταγή!!!

Συνταγή:

Κουρκούμη με κεχρί, αμάραντο και εποχιακά λαχανικά

Το πιάτο μπορεί να παρασκευαστεί με κινόα, ρύζι ή οποιονδήποτε σπόρο της επιλογής σας, αν και οι χρόνοι μαγειρέματος μπορούν να διαφέρουν.

Υλικά:

• 1/4 φλιτζάνι κεχρί
• 1/4 φλιτζάνι αμάραντο
• 1 1/4 φλιτζάνια νερό
• 1 κουταλάκι του γλυκού γκι (Το γκι ή αλλιώς διευκρινισμένο βούτυρο χρησιμοποιείται σε αμέτρητα ινδικά πιάτα)
• 1 φλιτζάνι φρέσκα εποχιακά λαχανικά: καρότο, ντοματίνια, φασολάκια, μια χούφτα μικρά μπουκετάκια μπρόκολου
• 1/2 ματσάκι μάραθο
• 1 δόση γκι
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου
• 6 φρέσκα φύλλα κάρυ, χοντροκομμένα
• 1/2 – 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη σε σκόνη
• αλάτι και πιπέρι κατά την προτίμησή σας
• μια χούφτα πράσινα φύλλα (λάχανο, μικρά φύλλα μπρόκολου, σέσκουλα, κ.τ.λ.)
• φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι όσο προτιμάς

1. Πλύνε και στράγγιξε το κεχρί και τον αμάραντο και τοποθέτησε τα σε ένα σκεύος μεγέθους σκεύος. Ρίξε τα 1 και 1/4 φλιτζάνια νερό και το 1 κουταλάκι του γλυκού του γκι και στη συνέχεια φέρτε τα σιγά σιγά σε βρασμό.

2. Στο μεταξύ, πλύνε και ψιλοκόψε τα λαχανικά και πρόσθεσε τα στην κατσαρόλα. Χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε τα και άφησέ το να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά. Άσε στην άκρη τα λαχανικά, που απαιτούν λιγότερο χρόνο μαγειρέματος, π.χ. μπρόκολα και φρέσκα λαχανικά, τα οποία θα προστεθούν ακριβώς πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

3. Βάλε τα μπουκετάκια μπρόκολου, σκέπασε την κατσαρόλα και άφησε τα μπρόκολα να μαγειρευτούν στον ατμό για 2 λεπτά. Ζέστανε το γκι σε ένα μικρό σκεύος. Πρόσθεσε τους σπόρους κύμινου και τα φρέσκα φύλλα κάρυ. Άστα να σοταριστούν για μερικά λεπτά, απολαύστε το άρωμα αλλά πρόσεξε να μην καούν και στη συνέχεια βάλε το κεχρί.

4. Ανακάτεψε την κουρκούμη, το αλάτι και το πιπέρι, τα πράσινα φύλλα και το φρέσκο κόλιανδρο. Άφησε το για λίγο πριν σερβίρεις. Περιχύστε με πλούσια ποσότητα γκι.

Ξέρεις ότι…

Η κουρκούμη χρησιμοποιείται επίσης για ιατρικούς σκοπούς. Για περισσότερα από 5.000 χρόνια, οι πιπεράτες και θερμαντικές ιδιότητες της κουρκούμης έχουν εκτιμηθεί στην κινέζικη και ινδική κουλτούρα, οι οποίες ανέπτυξαν τις πρώτες ιατρικές χρήσεις του φυτού και το χρησιμοποίησαν σε φυσικά βαμμένο ύφασμα.

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι χρησιμοποιείται για την επούλωση: η ρίζα της κουρκούμης μπορεί να μειώσει τις καούρες, τον πόνο στο στομάχι και τις εντερικές δυσλειτουργίες. Χρησιμοποιείται επίσης κατά των φλεγμονών, των κρυολογημάτων, της βρογχίτιδας, της ινομυαλγίας ή του γενικού πόνου (όπως πόνοι περιόδου ή πονοκέφαλοι).

Πλούσια σε μαγγάνιο, σίδηρο, βιταμίνη Β6, ίνες, χαλκό και κάλιο, η κουρκούμη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, στην αναστολή μεταστάσεων και στην καρδιαγγειακή προστασία. Σε μερικούς πολιτισμούς, το φυτό εφαρμόζεται απευθείας στην επιδερμίδα για να μειώσει από τον πόνο και τους μώλωπες έως τον ερεθισμό από το τσίμπημα εντόμων και τη φλεγμονή της επιδερμίδας.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News