Τα δαμάσκηνα προλαμβάνουν τον καρκίνο του εντέρου… Ισχύει;

By

Νέες μελέτες δείχνουν ότι συστηματική κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι γνωστό ότι βοηθούν άτομα με προβλήματα δυσκοιλιότητας, ωστόσο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι προστατεύουν και από εμφάνιση καρκίνου του εντέρου, λόγω της ιδιότητας τους να βοηθούν στη συντήρηση ωφέλιμων βακτηρίων στο κόλον.

Τα δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν ότι ο καρκίνος του εντέρου βρίσκεται στις πρώτες 3 θέσεις των καρκίνων που προκαλούν θνησιμότητα παγκοσμίως. Επίσης, είναι σίγουρο ότι η διατροφή ενός ανθρώπου επηρεάζει το μεταβολισμό και τη σύσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου και αυτή με τη σειρά της παίζει τεράστιο ρόλο στην πρόληψη και στην εξάπλωση του καρκίνου του εντέρου.

Διαταραχές σε κάποια από τα τουλάχιστον 400 διαφορετικά είδη βακτηρίων του εντέρου φαίνεται ότι μπορεί να σχετίζονται με εντερική φλεγμονή που πιθανώς θα οδηγήσει σε καρκίνο του εντέρου.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν φαινόλες, οι οποίες είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, αλλά η αντικαρκινική τους δράση φαίνεται να οφείλεται στη συντήρηση της ποσότητας κάποιων βακτηρίων που βρίσκονται στο κόλον.

Οι μελέτες αυτές είναι ακόμα σε επίπεδο πειρματόζωων, τα οποία λάμβαναν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες και τα ίδια θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής τους και συνεπώς η συντήρηση των βακτηρίων οφειλόταν στην κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων.

 

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News

post-image
Aδυνάτισμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτή είναι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους υδατάνθρακες και το λίπος της κοιλιάς!

Οι υδατάνθρακες δεν δημιουργούν λίπος στην περιοχή της κοιλιάς από μόνοι τους. Παρόλα αυτά σίγουρα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο....
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συνταγές

Κρεμώδη λαζάνια με σπανάκι και μανιτάρια! Ένα υγεινό φαγητό που μπορεί να μπει στην κατάψυξη!

Θα το λατρέψεις και εσύ και η οικογένειά σου. Το καλύτερο από όλα είναι πως μπαίνει στην κατάψυξη και...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
ΔΙΑΤΡΟΦΗ Σωστή διατροφή

Αυτά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που θα βρεις στον μανάβη αυτό το Φθινόπωρο!

Μπορεί για τους περισσότερους από εμάς οι καλοκαιρινές διακοπές να τελειώσαν αλλά ευτυχώς ο καιρός είναι ακόμα τέλειος για...
Διαβάστε Περισσότερα