Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν επιλέξεις τη δίαιτα σου!

By

Δεν υπάρχει καμία διατροφή που να ταιριάζει σε όλους όσους τη δοκιμάσουν, και είναι απολύτως φυσιολογικό!

Το να ξεκινήσεις μια διατροφή που να σου ταιριάζει και όχι “δανεική” από την κολλητή προϋποθέτει φυσικά να έχεις έναν μπούσουλα, ειδικά αν μπαίνεις για πρώτη φορά στη διαδικασία αυτή – που για πολλούς φαντάζει επίπονη και δύσκολη – και όχι άδικα θα πω, αν σκεφτείς τι ακούμε από δικούς μας ανθρώπους που ρίχνονται στη μάχη με τη ζυγαριά.

midday-slump

Πριν λοιπόν ξεκινήσεις οποιαδήποτε δίαιτα θέλω να αφιερώσεις λίγο χρόνο και να απαντήσεις στα παρακάτω: 

Την εμπειρία σου με προηγούμενες δίαιτες. Τι σου άρεσε ή δεν σου άρεσε σε αυτές; Μπόρεσες να τις ακολουθήσεις; Τι έκανε δουλειά και τι όχι; Ποια ήταν η σωματική και ψυχολογική σου κατάσταση όταν τις έκανες (π.χ ένιωθες ατονία, κόπωση κτλ.)

Δουλεύεις καλύτερα μόνη σου ή έχεις ανάγκη τον θηριοδαμαστή- διατροφολόγο/ διατροφολογική ομάδα;

Έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως διαβήτης, αλλεργίες ή καρδιακές παθήσεις;

Μπορείς να φας οτιδήποτε ή κάποιες ομάδες τροφίμων είναι απαγορευτικές;

Εφόσον καταγράψεις τις προτιμήσεις σου θα μπορείς να οργανώσεις ένα διατροφικό πλάνο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου και τις ανάγκες σου.

Θέλω να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι η δραματική απώλεια κιλών και όποιες δίαιτες/διατροφές στο υπόσχονται σου κάνουν ΚΑΚΟ! Δεν καις το λίπος αλλά τη μϋική σου μάζα, το σώμα σου δεν προλαβαίνει να ακολουθήσει και εξαντλείται, δεν έχεις ενέργεια να γυμναστείς και η ατονία και η συνεχής κόπωση θα κάνουν party.

Εxtra Tip: Μην περιμένεις να χάσεις πρώτα κιλά και μετά να σφίξεις γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει γλυκιά μου. Θα βρεθείς με ραγάδες, χαλάρωση και θα έχεις προκαλέσεις σοκ στον επιδερμικό ιστό σου ο οποίος και θα κρεμάσει! Και όσο και να χτυπιέσαι στα γυμναστήρια δεν διορθώνεται…  

Η απώλεια της τάξης των 0,2 -0,9 κιλών ανά εβδομάδα είναι ένα άκρως υγιές νούμερο και πάντα σε συνδυασμό με άσκηση!

Extra Tip: Aν πας σε διατροφολόγο ζήτησέ του να σου βγάλει μια διατροφή πάνω στην προπόνησή σου, συνυπολογίζοντας τον στόχο. Αν τυχόν η πρόσληψη θερμίδων είναι λιγότερη από τις απαραίτητες Please άλλαξε διατροφολόγο asap. 

Σε κάθε περίπτωση μια πετυχημένη διατροφή απώλειας απαιτεί μακροπρόθεσμη δέσμευση και μόνιμες αλλαγές τόσο στον τρόπο διατροφής όσο και στο κομμάτι της φυσικής δραστηριότητας. Θα πρέπει να διαλέξεις ένα διατροφικό πλάνο το οποίο θα μπορείς  να ακολουθήσεις!

proteini-apaxi-kimas

Πώς πρέπει να είναι; 

Ευέλικτο: Δηλαδή να μην απαγορεύει συγκεκριμένες τροφές ή ομάδες τροφών, αλλά να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από κάθε ομάδα. Μια υγιής δίαιτα / διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, άπαχη πρωτεΐνη, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Να σου αρέσει: Μια σωστή δίαιτα θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές που σας αρέσουν και τις οποίες θα θέλατε να καταναλώνετε με ευχαρίστηση για το υπόλοιπο της ζωής σας, όχι μόνο για μερικές εβδομάδες ή μήνες. Αν η διατροφή δεν σας αρέσει, είναι υπερβολικά περιοριστική ή γίνεται αργά ή γρήγορα βαρετή, μάλλον δεν θα την ακολουθήσετε.

Να περιλαμβάνει άσκηση: Κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους οφείλει να περιέχει κάποιας μορφής φυσική δραστηριότητα. Η άσκηση σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αριθμό θερμίδων στα γεύματα φέρνει αποτελέσματα. Θα δεις στην κυριολεξία το σώμα σου να μεταμορφώνεται, και θα σου αρέσει! Trust me!

kl_karlie01

Τι επιλογές έχεις;

Άπειρες θα σου έλεγα και όχι όλες θετικές για την υγεία σου και το αποτέλεσμα! Οπότε στις συγκέντρωσα για να ξέρεις τι ακούς και τι να περιμένεις!

Ισορροπημένες δίαιτες (π.χ. Μεσογειακή, Weight Watcers, DASH κ.α.): Είναι ευέλικτες και βασίζονται στον έλεγχο των ημερήσιων θερμίδων, χωρίς όμως να αποκλείουν ομάδες τροφίμων. Είναι διατροφικά ισορροπημένες και περιλαμβάνουν φυσική δραστηριότητα, ενώ μπορείτε να τις ακολουθήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δίαιτες αστραπή (σούπες, detox, ωμοφαγία). Δεν είναι ευέλικτες μιας και εστιάζουν σε μια ομάδα τροφών ή έναν συγκεκριμένο συνδυασμό τροφών, αποκλείοντας οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι ισορροπημένες διατροφικά και δεν προϋποθέτουν σωματική δραστηριότητα. Επίσης, δεν μπορούν να ακολουθηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δίαιτες γλυκαιμικού δείκτη: Περιορίζουν τρόφιμα τα οποία αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα (λευκό ψωμί, πατάτες), ενώ δεν καλύπτουν όλες τις διατροφικές ομάδες. Η φυσική δραστηριότητα είναι προαιρετική. Μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρωτεϊνικές ή με χαμηλούς υδατάνθρακες (π.χ. Atkins, Dukan, Zone): Δεν είναι ευέλικτες αφού αποκλείουν τους υδατάνθρακες και περιλαμβάνουν κυρίως λιπαρά και πρωτεΐνη. Δεν είναι ισορροπημένες και πιθανόν να προκαλούν ανεπάρκειες σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, η σωματική δραστηριότητα είναι προαιρετική, ενώ δύσκολα μπορούν να ακολουθηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χαμηλές σε λιπαρά: Δεν προσφέρουν ευελιξία αφού αποκλείουν τροφές με λιπαρά, ακόμα και άπαχα κρέατα μιας και έχουν κάποιες ποσότητες λίπους. Αποκλείουν επίσης τα «καλά» λιπαρά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Δεν είναι διατροφικά ισορροπημένες, και δύσκολα μπορούν να «κρατηθούν» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χορτοφαγικές: Δεν είναι ευέλικτες αφού αποκλείουν το κρέας ή ακόμα και τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά. Μπορεί να προκαλέσουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, ενώ είναι δύσκολο να ακολουθηθούν από άτομα που δεν έχουν συνηθίσει να «κόβουν» το κρέας. Με λίγα λόγια αν δεν είσαι χορτοφάγος δεν τις κάνεις!!!

Υπερβολικά χαμηλές σε θερμίδες: Δεν είναι ευέλικτες αφού «κόβουν» την θερμιδική πρόσληψη στις 200-800 θερμίδες ανά ημέρα, δεν είναι διατροφικά ισορροπημένες και δεν θα πρέπει να ακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Πριν λοιπόν ακολουθήσεις οποιαδήποτε δίαιτα ή διατροφή σκέψου:

Τι περιλαμβάνει; Περιέχει γενικές οδηγίες τις οποίες μπορείτε να προσαρμόσετε στον τρόπο ζωής σας; Μήπως απαιτεί χρήση συμπληρωμάτων ή ειδικών τροφών; Σας μαθαίνει να κάνετε θετικές, υγιεινές αλλαγές στη ζωή σας ώστε να κρατήσετε τα χαμένα κιλά;

Ποιος βρίσκεται πίσω από τη δίαιτα; Ποια είναι η εμπειρία του; Τι πτυχία έχει και σε τι εξειδικεύεται; Έχει επιστημονικά δεδομένα για τις επιλογές που προτείνει;

Ποιο είναι το ρίσκο; Μπορεί το πρόγραμμα να κάνει κακό στην υγεία σου; Είναι ασφαλή τα προτεινόμενα συμπληρώματα για την κατάσταση της υγείας σου;

 Τι δείχνουν τα αποτελέσματα; Πόσο βάρος υπολογίζεται να χάσεις; Μήπως η δίαιτα υπόσχεται πάρα πολλά κιλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα; Μήπως υπόσχεται τοπική απώλεια κιλών από συγκεκριμένα σημεία του σώματος; Μήπως οι φωτογραφίες του πριν και του μετά είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές; Μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις μακριά τα χαμένα κιλά σε βάθος χρόνου;

 

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News