Για να μην αγχώνεσαι για το τι θα μαγειρέψεις κάθε μέρα, σου έχω παρακάτω ένα υγιεινο, θρεπτικο μενού για όλες τις ημέρες της εβδομάδας από 5 Οκτωβρίου έως και 11 Οκτωβρίου.
Υλικά για 2 άτομα: 2 φλ.τσ. ζωμό λαχανικών, 1 φλ.τσ. κινόα, 1 φλ.τσ. κατεψυγμένο αρακά, χυμό από 1/2 λεμόνι και 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1/4 φλ.τσ. τριμμένη φέτα, λίγο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση: Ρίξε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίξε το σκόρδο, πρόσθεσε την κινόα και χαμήλωσε τη θερμοκρασία. Ανακάτεψε καλά και μετά από 2 λεπτά πρόσθεσε το ζωμό λαχανικών. Μπορείς αντί για ζωμό λαχανικών να βάλεις νερό και να προσθέσεις απλά έναν κύβο ζωμό λαχανικών. Σκέπασε το τηγάνι και άφησε την κινόα να βράσει στο ζουμί για 15-20 λεπτά.
Έπειτα πρόσθεσε τον αρακά (τον οποίο έχεις βράσει σε ένα κατσαρολάκι με νερό και λίγο αλάτι για 20-30 λεπτά), ανακάτεψε για 2-3 λεπτά και αφαίρεσε το τηγάνι από τη φωτιά. Στο τέλος πρόσθεσε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, τη φέτα και τον μαϊντανό. Ρίξε αλάτι και πιπέρι και σέρβιρε.
Υλικά για 2 άτομα: 400γρ. πράσο βρασμένο, 2 αυγά, Τυρί κασέρι 60gr Light, Tυρί γραβιέρα 120γρ. Light, 1 φλιτζ. γάλα 1,5%, Πιπέρι
Εκτέλεση: Βάλε στο πυρέξ, το βρασμένο πράσο, αφού προηγουμένως το έχεις περάσει από το σουρωτήρι και με ένα πιρούνι το πιέζεις για να στραγγίσει τελείως. Ρίξε πιπέρι, όσο αγαπάς. Σ’ ένα μπολ χτυπάς τα αυγά, προσθέτεις το γάλα και τα τυριά τριμμένα. Αδειάζεις το μείγμα του μπολ επάνω στο πράσο και ψήνεις για περίπου 30 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Τετάρτη: Κοκκινιστό του χορτοφάγου: Πλευρώτους με μπασμάτι
Υλικά για 3 άτομα: 500 γρ. πλευρώτους, 10 γρ. πορτσίνι, 1/2 φλ. κόκκινο κρασί, 250 γρ. χυμός ντομάτας, 400 γρ. ντοματίνια ψιλοκομμένα (κονσέρβα), 1 κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 φύλλα δάφνης+1 κ.γ. ρίγανη, 1 κ.γ. κοφτό κανέλα, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι κ πιπέρι, μπασμάτι ή πουρές
Εκτέλεση: Μουλιάζω για 2 ώρες τα πορτσίνι στο κρασί. Μετά τα ψιλοκόβω, αλλά δεν πετώ το κρασί. Σοτάρω για 2 λεπτά το κρεμμύδι με το σκόρδο. Μετά προσθέτω τα πλευρώτους και τα πορτσίνι για 5 λεπτά. Σβήνω με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτω τον χυμό ντομάτας κ την ψιλοκομμένη ντομάτα. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω τα δαφνόφυλλα και την κανέλλα. Όταν απορροφηθούν τα υγρά, αποσύρω από τη φωτιά. Συνοδεύω με ρύζι μπασμάτι ή πουρέ.
Πέμπτη: Γεμιστά στήθη κοτόπουλου με σπανάκι και φέτα
Παρασκευή: Κοτόπουλο με κέικ πατάτας
Υλικά: 135 γρ. πάστα ντομάτας, 4 στήθη κοτόπολου, 1 κιλό πατάτες πλυμένες, καθαρισμένες και τριμμένες στον τρίφτη, 100 γρ. πράσινα λαχανικά της επιλογής σου, ελαιόλαδο
Εκτέλεση: Ξεκίνα βάζοντας την πάστα ντομάτας σε ένα μπολ και ρίχνοντας μέσα τα στήθη κοτόπουλου. Γύρνα τα και από τις δύο μεριές να πασπαλιστούν. Ρίξε τις τριμμένες πατάτες σε ένα άλλο μπολ. Αλατοπιπέρωσε. Βάλε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ζέστανέ το σε μέτρια φωτιά. Ρίξε 4 φλ. γεμισμένα κατά το 1/3 με τριμμένη πατάτα στο τηγάνι. Μαγείρεψε για 2-3 λεπτά και από τις δύο μεριές. Μετέφερε σε ένα πιάτο στο οποίο έχεις βάλει χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα πολλά λάδια.
Επανέλαβε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη πατάτα. Στο μεταξύ προθέρμανε το γκριλ σου καλά. Μαγείρεψε το κοτόπουλό σου για 3-4 λεπτά από κάθε μεριά ή μέχρι να είναι έτοιμο. Καλό είναι να το έχεις κόψει σε λεπτές φετούλες για να γίνει πιο γρήγορα. Σέρβιρε με τα κέικ πατάτας και την πράσινη σαλάτα σου.
Σάββατο: Λιγκουίνι με πέστο κόκκινης πιπεριάς
Κυριακή: Κότα Χωριάτικη με Χυλοπιτάκι
Υλικά: 1 κοτόπουλο κομμένο σε 6-8 κομμάτια (προσωπικά έβγαλα και όλη την πέτσα), 1 κονσέρβα χυμό ντομάτας, 2-3 φλ. χυλοπιτάκια, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 λίτρο νερό, 2 κ.σ. θυμάρι, μια πρέζα κανέλα και μια πρέζα γαρύφαλλο, αλάτι και πιπέρι για τη γεύση, τριμμένη μυζήθρα για το σερβίρισμα (ή ότι άλλο τυρί θέλεις)
Εκτέλεση: Πλύνε το κοτόπουλο προσεκτικά και στέγνωσέ το καλά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (εγώ χρησιμοποίησα χύτρα) βάλε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξε το κοτόπουλο και ασ’το να ροδίσει και από τις δυο μεριές. Έπειτα ρίξε το κρεμμύδι και άφησέ το να σοταριστεί.
Πρόσθεσε τις ντομάτες, το νερό και όλα τα μπαχαρικά. Αλλατοπιπέρωσε και κλείσε την κατσαρόλα ή την χύτρα. Αν το φτιάξεις σε κατσαρόλα άφησέ το να βράσει για 1.5 ώρα. Αν το φτιάξεις σε χύτρα 35 λεπτά είναι αρκετά. Μόλις είναι έτοιμο το κοτόπουλο βγάλ’το από την κατσαρόλα και ρίξε τις χυλοπίτες. Άφησέ τις να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά και έπειτα κλείσε το μάτι και άφησέ τις να ρουφήξουν το ζουμί. Βάλε πάλε το κοτόπουλο μέσα. Σέρβιρε με μπόλικο τυράκι από πάνω.