Για να μην αγχώνεσαι για το τι θα μαγειρέψεις κάθε μέρα, σου έχω παρακάτω ένα υγιεινο, θρεπτικο μενού για όλες τις ημέρες της εβδομάδας από 9 Νοεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου.
Δευτέρα: Μακαρόνια από μαύρα φασόλια με vegan πέστο
Υλικά για 2 άτομα: 1 πακέτο μακαρόνια απο φασόλια μαύρα, τριμμένο τυρί της επιλογής σου, 2 φλ. φρέσκο βασιλικό χωρίς τα κοτσάνια, 3 κ.σ. κουκουνάρι ή καρύδια, 3 σκελίδες σκόρδο, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, 3-4 κ.σ. διατροφική μαγιά, 1/4 κ.γ. αλάτι, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, 3-6 κ.σ. νερό
Εκτέλεση: Ρίξε στο μούλτι τον βασιλικό, το κουκουνάρι, το σκόρδο, το λεμόνι, την μαγιά και το αλάτι. Χτύπα καλά.
Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και το νερό σιγά-σιγά. Χτύπα καλά. Δοκίμασε και πρόσθεσε λίγο ακόμα αλάτι, λίγο σκόρδο ή ό,τι άλλο λείπει. Η πέστο σου είναι έτοιμη.
Βράσε τα μακαρόνια σου σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Θέλουν γύρω στα 3-4 λεπτά. Σέρβιρε με πέστο και τριμμένο τυρί.
Τρίτη: Πικάντικα ρεβύθια με γλυκοπατάτα και κουνουπίδι!
Υλικά: για το κάρι: 1 κ.γ. ελαιόλαδο, 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη, 1 και 1/2 φλ. ρεβύθια, 2 φλ. ντοματίνια, 2 φλ. μικρά μπουκέτα κουνουπιδιού, 1 γλυκοπατάτα κομμένη σε κυβάκια, 1 κονσέρβα γάλα καρύδας, 1 φλ. ζωμό λαχανικών, 1/2 κ.σ. κάρι σε σκόνη, 1 κ.γ. αλάτι, 2 φλ. σπανάκι ψιλοκομμένο για το ρύζι: 1 και 1/2 καστανό ρύζι μπασμάτι, 1 κονσέρβα γάλα καρύδας, 1/2 φλ. νερό, 1/4 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση: Για να φτιάξεις το κάρι ξεκινάς ζεσταίνοντας το λάδι σε ένα τηγάνι. Σώταρε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τζίντζερ για 7 λεπτά. Ρίξε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα μαζί με παραπάνω μείγμα εκτός από το σπανάκι. Βράσε μέχρι να είναι έτοιμα τα ρεβύθια.
Πριν σερβίρεις ρίξε μέσα και το σπανάκι και ζέστανέ το φαγητό σου για 5 ακόμα λεπτά. Για να φτιάξεις το ρύζι ρίξε το ρύζι, το γάλα καρύδας, το νερό και το αλάτι σε ένα κατσαρολάκι. Άφησέ το να βράσει για όση ώρα αναγράφεται στη συσκευασία. Σέρβιρε μαζί με το κάρι.
Τετάρτη: Mανιταρόσουπα με κοτόπουλο και άγριο ρύζι
Πέμπτη: Vegan πίτες με “κρέας”
Υλικά: 4 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε στιλ γύρου, 2 κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα, 2 κ.γ. κύμινο, 1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1/2 κ.γ. αλάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μέλι, 1μιση κ.σ. χυμό λεμονιού για το τζατζίκι: 1 αγγούρι, 1 φλ. γιαούρτι, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1/2 κ.γ. αλάτι, 2 κ.γ. χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα: 4 πίτες, λάχανο ή μαρούλι ψιλοκομμένο, ντοματίνια κομμένα στη μέση, φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση: Ξεκίνα προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, την κανέλα, το τσίλι, το σκόρδο, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μέλι. Σε ένα κομμάτι λαδόκολας άπλωσε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι και το μείγμα μπαχαρικών.
Ψήσε για 15 λεπτά γυρίζοντας τα λαχανικά στη μέση του ψησίματος. Στο μεταξύ τρίψε το αγγούρι και ανακάτεψέ το με το γιαούρτι, το σκόρδο, το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Λίγο πριν γίνουν τα μανιτάρια βάλε και τις πίτες στον φούρνο για 2-3 λεπτά. Μόλις γίνουν όλα ξεκίνα το στήσιμο του πιάτου σου. Σε κάθε πίτα άπλωσε τζατζίκι, μερικά μανιτάρια και κρεμμύδια, λίγη πρασινάδα, ντοματίνια και σέρβιρε μαζί με τζατζίκι και λίγη καυτερή σως αν θέλεις.
Υλικά: 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 2 κόκκινες πιπεριές-κέρατα ψιλοκομμένες, 1/4 κ.γ. αλάτι, 1 μέτρια κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια, 1 κονσέρβα ντοματάκια, 1 κονσέρβα φασόλια (μπορείς φυσικά να προτιμήσεις κανονικά φασόλια τα οποία θα βράσεις μόνη σου), 1 κ.γ. κύμινο, 1 κ.γ. πάπρικα, 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι, 2 φλ. ζωμό λαχανικών, 1/3 φλ. κινόα
Εκτέλεση: Ξεκίνα ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και το αλάτι και άφησέ τα για 5-7 λεπτά. Πρόσθεσε την κολοκύθα και μαγείρεψε για άλλα 5-7 λεπτά.
Ρίμε μέσα τα ντοματάκια, τα φασόλια, το κύμινο, την πάπρικα και το κόκκινο πιπέρι και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε τον ζωμό λαχανιών και την κινόα και μαγείρεψε για 30-40 λεπτά μέχρι να γίνει η κινόα. Σέρβιρε και φάε την σούπα σου καυτή.
Σάββατο: Σουφλέ κουνουπιδιού
Υλικά: 5,5 φλ.τσ. ζωμό κοτόπουλου, 1,5 φλ.τσ. νερό, 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλάτι, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 2 φλ.τσ. ρύζι για ριζότο, 1 φλ.τσ. ξηρό λευκό κρασί, 85 γρ. τυρί τριμμένο (παρμεζάνα reggiano), σωταρισμένα μανιτάρια (βλέπε παρακάτω τα υλικά γι’αυτά), 1 κ.γ. χυμό λεμινιού, μαύρο πιπέρι για τα σωταρισμένα μανιτάρια: 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 220 γρ. μανιτάρια κομμένα, 220 γρ. άλλη ποικιλία μανιταριών, κομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 50 γρ. ξηρό λευκό κρασί, 2 κ.γ. θυμάρι, 1 κ.γ. δεντρολίβανο, αλάτι και μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση: Ξεκίνα ανακατεύοντας το ζωμό κοτόπουλου με το νερό σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζέστανε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και αλάτι και σώταρέ το για 5-7 λεπτά. Πρόσθεσε το σκόρδο και σώταρε για 30 δεύτερα. Έπειτα ρίξε το ρύζι και ανακάτευε συνέχεια με ξύλινη κουτάλια για 2-3 λεπτά.
Ρίξε μέσα το κρασί και συνέχισε το μαγείρεμα για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίξε 5 φλ.τσ. από το μείγμα ζωμού-νερού μέσα, ανακάτεψε και χαμήλωσε τη φωτιά. Άφησε το μείγμα σου να βράσει για 15-18 λεπτά. Ανακάτεψε το ριζότο σου 2 φορές μέσα στο διάστημα των 15-18 λεπτών μετακινώντας εκτός φωτιάς την κατσαρόλα σου. Όσο μαγειρεύεται το ριζότο σου μπορείς να σωτάρεις τα μανιτάρια. Βάλε σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίξε το ελαιόλαδο και τα μανιτάρια. Σώταρέ τα για 3-5 λεπτά ανακατεύοντας που και που. Πρόσθεσε το σκόρδο και ανακάτεψε για 30 δεύτερα.
Βγάλε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίξε το κρασί. Ξαναβάλ’το στη φωτιά και πρόσθεσε το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Συνέχισε το μαγείρεμα και πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. Άσ’το στην άκρη. Μόλις περάσουν τα 15-18 λεπτά μαγειρέματος του ριζότο πρόσθεσε και άλλο ένα φλ.τσ. από το μείγμα ζωμού-νερού. Ανακάτευε απαλά για 3-5 λεπτά μέχρι το ριζότο να γίνει κρεμώδες. Πρόσθεσε την παρμεζάνα και συνέχισε το ανακάτεμα. Βγάλ’το από τη φωτιά και άφησέ το να κάτσει για 5 λεπτά. Ρίξε μέσα τις 2 κ.σ. βούτυρο που είχαν μείνει, το ζυμό λεμονιού και τα μανιτάρια και ανακάτεψε.