Το Μενου της εβδομάδας (1/02-7/02): Τι να φας για βραδινό από Δευτέρα έως Κυριακή!

By

Για να μην αγχώνεσαι για το τι θα μαγειρέψεις κάθε μέρα, σου έχω παρακάτω ένα υγιεινο, θρεπτικο μενού για όλες τις ημέρες της εβδομάδας από 1 Φεβρουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου.

Δευτέρα: Στριφτά Μακαρόνια με Σάλτσα Μανιταριών

Υλικά: 2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, 120γρ. μανιτάρια , 5 κ.σ. τριμμένη φέτα ή κατσικίσιο τυρί (εγώ προτίμησα να βάλω φιλαδέλφεια), χυμό από ένα λεμόνι, μια χούφτα θυμάρι, ελαιόλαδο, 250 γρ. στριφτά μακαρόνια ολικής άλεσης

Εκτέλεση: Μαγείρεψε τα ζυμαρικά σου σύμφωνα με τις οδηγίες που σου δίνει η σσκευασία για 10-12 λεπτά. Για να μην χάνεις χρόνο μπορείς να βάλεις νερό να βράζει στο βραστήρα. Στο μεταξύ ξεκίνα το μαγείρεμα της σάλτσας σου. Ρίξε το σκόρδο στο τηγάνι μαζί με λίγο λαδάκι και σόταρέ το για μερικά λεπτά. Ρίξε αλάτι και πιπέρι.

Ψιλόκοψε τα μανιτάρια σου και ρίξ’τα στο τηγάνι για 5-10 λεπτά. Μιας και μου είχε περισσέψει τριμμένο καρότο από ένα smoothie που είχα φτιάξει την προηγούμενη μέρα, το έριξα και αυτό μέσα στο τηγάνι. Πόσο χάλια θα μπορούσε να εξελιχθεί η συνταγή μου; 

Ρίξε το μισό θυμάρι στο τηγάνι μαζί με το χυμό λεμονιού. Μόλις γίνουν τα ζυμαρικά στράγγισέ τα και ρίξ’τα μέσα στο τηγάνι με τα μανιτάρια. Ανακάτεψε και πρόσθεσε και την τριμμένη φέτα ή το τυρί φιλαδέλφεια. Τα μακαρόνια σου θα αποκτήσουν μια υπέροχη κρεμώδη γεύση. Σέρβιρε κατευθείαν. Δεν θα κρατιέσαι άλλωστε.

Τρίτη: Καλοκαιρινή σαλάτα

Υλικά: μισό κιλό μπριζόλα σε κομματάκια, 1μιση κ.γ. κύμινο, 3/4 κ.γ. αλάτι, 1/4 κ.γ. πιπέρι, 6 κ.σ. γιαούρτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. λευκό ξίδι, 6 φλ. λάχανο ψιλοκομμένο, 1 ώριμο αβοκάντο, 2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κομμάτια, 1/2 φλ. τριμμένο τυρί της επιλογής σου

Εκτέλεση: Ξεκίνα ρίχνοντας λίγο λάδι σε ένα τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί το λάδι ρίξε μέσα τις μπριζόλες σου. Θα χρειαστεί για να γίνουν γύρω στα 3-6 λεπτά από κάθε μεριά. Άφησέ τις να ξεκουραστούν για 5 λεπτά. Έπειτα κόψ’τις σε μικρά κομμάτια-μπουκιές. Στο μεταξύ σε ένα μπολ ανακάτεψε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και 1/4 κ.γ. αλάτι. Μετέφερε 4 κ.σ. από το dressing σε ένα άλλο μικρότερο μπολ. Πρόσθεσε το λάχανο και το αβοκάντο στο μεγάλο μπολ.

Χώρισε την σαλάτα σου στα 4 και πρόσθεσε σε κάθε πιάτο και μερικές ντομάτες. Πασπάλισε με το τυρί και την μπριζόλα και από 1 κ.σ. από το dressing. Mια μερίδα σαλάτας (1 μερίδα αντιστοιχεί σε 2 φλ. τσαγιού) έχει 456 θερμίδες, 28 γρ. λίπος, 7 γρ. φυτικές ίνες και 20 γρ. υδατάνθρακες.

Tετάρτη: Πεντανόστιμη καροτοσαλάτα με ρεβύθια 

Υλικά: για τα ρεβύθια: 1 και 1/2 φλ. μαγειρεμένα ρεβύθια τα οποία έχεις στεγνώσει με χαρτί κουζίνας, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/4 κ.γ. κύμινο, 1/8 κ.γ. κανέλα, 1/8 κ.γ. πιπέρι καγιέν, λίγο αλάτι και πιπέρι για το dressing της σαλάτας: 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1/4 φλ. ταχίνι, 1/4 φλ. χυμό λεμονιού, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. μέλι, 1/8 κ.γ. πιπέρι καγιέν, 1/2 κ.γ. αλάτι, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για τη σαλάτα: 3 φλ. τριμμένο καρότο, 1/2 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/2 φλ. σταφίδες, 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Ξεκίνα προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Πασπάλισε τα ρεβύθια με το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και βάλ’τα πάνω σε λαδόκολα και μέσα στο φούρνο. Άφησέ τα για 15-20 λεπτά. Βγάλ’τα από το φούρνο και άφησέ τα να κρυώσουν. Ανακάτεψε όλα τα υλικά για το dressing σε ένα μπολ. Πρόσθεσε λίγο νερό αν το dressing σου είναι πολύ παχύρευστο. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τα υλικά της σαλάτας και το dressing. Λίγο πριν σερβίρεις πρόσθεσε και τα ρεβύθια.

Πέμπτη: Πίτσα έτοιμη σε 6 λεπτά 

Υλικά: Έτοιμη ζύμη για πίτσα ή μια πίτα για σουβλάκι ή μια αραβική πίτα, σάλτσα πέστο ή σάλτσα ντομάτας, τυρί φέτα, μια ντομάτα, μια πιπεριά, 3-4 ελιές

Εκτέλεση: Ξεκίνα βάζοντας την πίτα σου (προτιμώ αραβική ολικής άλεσης για ένα βράδυ καθημερινής που δεν θέλεις να το παρακάνεις) στο γκριλ ή στην τοστιέρα σου και ζέστανέ την 3-4 λεπτά. Άπλωσε πάνω της την σάλτσα ντομάτας ή πέστο, βάλε ροδέλες ντομάτας, πασπάλισε με τριμμένο τυρί φέτα, ρίξε λίγη πιπεριά και τις ελιές σου κομμένες στη μέση-χωρίς το κουκούτσι-και ψήσε στο γκριλ για άλλα 3-4 λεπτά. Θα πάθεις την πλάκα σου! Η απόλυτη ελληνική πίτσα θα κάνει πάρτι στον ουρανίσκο σου. Δοκίμασέ την και πες μας εντυπώσεις..

Παρασκευή: Υγιεινό σουφλέ με πράσο

Υλικά: 400γρ. πράσο βρασμένο, 2 αυγά, τυρί κασέρι 60gr Light, τυρί γραβιέρα 120γρ. Light, 1 φλιτζ. γάλα 1,5%, πιπέρι

Εκτέλεση: Βάλε στο πυρέξ, το βρασμένο πράσο, αφού προηγουμένως το έχεις περάσει από το σουρωτήρι και με ένα πιρούνι το πιέζεις για να στραγγίσει τελείως. Ρίξε πιπέρι, όσο αγαπάς. Σ’ ένα μπολ  χτυπάς τα αυγά, προσθέτεις το γάλα και τα τυριά τριμμένα. Αδειάζεις το μείγμα του μπολ επάνω στο πράσο και ψήνεις για περίπου 30 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο: Vegetarian παέγια 

Κυριακή: Γιουβέτσι με γαρίδες

Υλικά: 1/2 κιλό γαρίδες, 2 φλ.τσ. κριθαράκι, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπερία, 1 ξερό κρεμμύδι, 4 κ.σ. χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι, ό,τι μπαχαρικά θέλεις, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση: Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ρίξε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και πρόσθεσε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Άφησέ το για λίγο. Πρόσθεσε το σκόρδο, το πιπέρι και τα μπαχαρικά σου και τσιγάρισε λίγο. Πρόσθεσε τις πιπεριές και μαγείρεψε για ένα λεπτό ακόμα. Ρίξε το κριθαράκι στην κατσαρόλα. Πρόσθεσε την ντομάτα και το αλάτι και ανακάτεψε καλά. Μετέφερε το μείγμα σε ένα ταψί και πρόσθεσε 5 φλ.τσ. βραστό νερό. Πασπάλισε με λίγο μαϊντανό και βάλε το πυρέξ στο φούρνο για 10 λεπτά. Αφού περάσει το δεκάλεπτο βγάλε το πυρέξ και πρόσθεσε τις γαρίδες. Ψήσε για 10 λεπτά ακόμα.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News