Το Μενου της εβδομάδας (13/04-19/04): Τι να μαγειρέψεις από Μεγάλη Δευτέρα έως Κυριακή του Πάσχα!

By

Για να μην αγχώνεσαι για το τι θα μαγειρέψεις κάθε μέρα, σου έχω παρακάτω ένα υγιεινο, θρεπτικο μενού για όλες τις ημέρες της εβδομάδας από 13 Απριλίου έως και 19 Απριλίου.

Μεγάλη Δευτέρα: Μια πατατοσαλάτα διαφορετική από τις άλλες

Μεγάλη Τρίτη: Pasta από ωμά κολοκυθάκια

Υλικά: 2 μεγάλα ή 800 γρ. ανάμικτα κολοκυθάκια (τα κίτρινα και πράσινα κολοκυθάκια συνδυάζονται πολύ ωραία), 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλό αλάτι Ιμαλαΐων, 1/2 κούπα ωμά κάσιους (μουλιασμένα ολονυχτίς ή για τουλάχιστον 4 ώρες), 2 κουταλιές της σούπας νερό, 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού, 1 κουταλάκι του γλυκού βαλσαμικό ξύδι, 1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό, 1/4 κούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, παρμεζάνα από ωμούς κουκουναρόσπορους για το σερβίρισμα

Για την παρμεζάνα κουκουναριού θα χρειαστείς: 1/2 κούπα κουκουναρόσπορο, 2 κ.σ. αναποφλοίωτο σουσάμι, 2 κ.σ. ηλιόσπορους, 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού, 2 κ.σ. διατροφική μαγιά (πωλείται συνήθως ως “νιφάδες διατροφικής μαγιάς”), 1/2 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων

Εκτέλεση: Πλύνε, στέγνωσε και κόψε τις άκρες από τα κολοκυθάκια. Πάρε έναν τετράπλευρο τρίφτη και τοποθετήστε τον στο πλάι, με την πλευρά που έχει τις μεγαλύτερες τρύπες να κοιτάζει προς τα πάνω. Σπρώξε με δύναμη τα κολοκυθάκια κατά μήκος του τρίφτη με μεγάλες κινήσεις, προκειμένου να τα κόψεις σε μακριές, λεπτές λωρίδες.

Πασπάλισε τα κολοκυθάκια με το αλάτι, ανακάτεψε απαλά και βάλε τα σε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ για 20 λεπτά, ώστε να στραγγίσουν τα υγρά τους. Προσεκτικά και απαλά πίεσε τα κολοκυθάκια στο σουρωτήρι. Ταμπονάρισε με ένα καθαρό, απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τα στεγνώσεις και να απομακρύνεις την υγρασία.

Στράγγισε τα μουλιασμένα κάσιους. Βάλε τα στο μπλέντερ σε υψηλή ταχύτητα – ή αντίστοιχη συσκευή επεξεργασίας τροφίμων – με το νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο και κρεμώδες. Βάλε τον βασιλικό, τον μαϊντανό και τον δυόσμο και ανακάτεψε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν τα μυρωδικά.

Χρησιμοποιώντας τα δυο σου χεράκια, ανακατέψτε απαλά το κολοκυθάκι με περίπου τα 3/4 του ντρέσινγκ. Ρίξε την παρμεζάνα κουκουναριού και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε ξανά, προσθέτοντας ντρέσινγκ αν χρειάζεται. Για να σερβίρεις γαρνίρισε με περισσότερη παρμεζάνα κουκουναριού (πιο κάτω σου λέω πως να τη φτιάξεις) και μικρά φύλλα βασιλικού και δυόσμου. Το πιάτο αυτό είναι καλύτερο όταν σερβίρεται αμέσως!

Φτιάξε την παρμεζάνα έκπληξη! Βάλε τα κουκουνάρια, το σουσάμι, τους ηλιόσπορους, το ξύσμα λεμονιού, τη διατροφική μαγιά και το αλάτι σε ένα μικρό μπλέντερ και αλέστε ελαφρά. Πρόσθεσε καρυκεύματα κατά βούληση. Βάλτο το σε ένα βάζο και διατήρησε την στο ψυγείο.

Μεγάλη Τετάρτη: Ριζότο λαχανικών με ό,τι έχει μείνει στο ψυγείο 

Υλικά: Μια μελιτζάνα, 2 κολοκυθάκια, 4 ντοματίνια, 1 πιπεριά πράσινη, λίγα μανιτάρια, λίγο τσίλι, νερό, ελαιόλαδο, ρύζι για ριζότο (χρησιμοποίησα το 1/3 του σακουλακίου για 2 άτομα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Ξεκίνησα ψιλοκόβοντας τη μελιτζάνα, τα κολοκυθάκια, τα μανιτάρια και την πιπεριά. Έριξα λίγο λάδι στο τηγάνι μου και πρόσθεσα τα λαχανικά μου μέσα εκτός από τα μανιτάρια και τα ντοματίνια τα οποία δεν θέλουν πολύ ώρα μαγείρεμα. Αφού τα έκανα 2-3 γύρες, πρόσθεσα ζεστό νερό, χαμήλωσα τη φωτιά και τα άφησα να σιγοβράσουν. Λίγο αργότερα, όταν είδα ότι είχαν αρχίσει να μαλακώνουν, έριξα τα μανιτάρια και τα ντοματίνια και πασπάλισα με αλάτι και πιπέρι. Πρόσθεσα και λίγο τσίλι για να γίνει λίγο πικάντικη η συνταγή μου.

Σε μια κατσαρόλα έβραζα ταυτόχρονα το ριζότο μου. Στο τέλος, μόλις και αυτό ήταν έτοιμο, το έριξα μέσα στο τηγάνι για να ανακατευτεί με τα λαχανικά μου. Αξίζει να σου πω πως μιας και είχα στο ψυγείο μου τριμμένο κουνουπίδι (για να φτιάξω ζύμη για πίτσα την οποία θα σου δείξω κάποια άλλη στιγμή) έριξα και λίγο από αυτό στο πιάτο του. Λύσεις υπάρχουν όταν θέλεις να φας κάτι που ενώ είναι υγιεινό δεν σου αρέσει καθόλου η γεύση του. Το θέμα είναι να έχεις την όρεξη και τη φαντασία να δημιουργήσεις. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε επιβραβεύσει!

Μεγάλη Πέμπτη: Θεϊκή νηστίσιμη σούπα 

Υλικά: 1 μεγάλο κουνουπίδι (τρίψ’το στο μούλτι και κάν’το σαν ρύζι), 400 γρ. πατάτες, αλάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, λίγο τζίντζερ σε σκόνη, 2 κ.γ. κόλιαντρο, 2 κ.γ. κύμινο, 1/4 κ.γ. κάρδαμο, κόκκινο πιπέρι, 1 κονσέρβα ντομάτα (ή τρίψε μόνη σου φρέσκια ντομάτα καθώς αποτελεί μια ακόμα πιο υγιεινή επιλογή), 1 κονσέρβα ρεβύθια (γύρω στα 250 γρ. ρεβύθια τα οποία μπορείς να βράσεις για ένα μισάωρο να μαλακώσουν, αν δεν θέλεις κονσέρβα), 2 φλ.τσ. ζωμός λαχανικών, 3/4 φλ.τσ. γάλα καρύδας

Εκτέλεση: Ξεκίνα κόβωντας τις πατάτες σου σε κυβάκια. Βάλε τις πατάτες και το κουνουπίδι σε ένα κατσαρολάκι γεμισμένο με κρύο νερό. Ρίξε μπόλικο αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει βγάλ’το από τη φωτιά και άφησέ το στην άκρη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζέστανε λάδι και πρόσθεσε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Σώταρε για 8-10 λεπτά και ανακάτευε κάθε λίγη ώρα. Πρόσθεσε το κόλιαντρο, το κύμινο, το κόκκινο πιπέρι, αλάτι και μαύρο πιπέρι και μαγείρεψε για άλλα 2-3 λεπτά. Πρόσθεσε την ντομάτα και τα βρασμένα ρεβύθια και ανακάτεψε καλά. Ρίξει και τις πατάτες με το κουνουπίδι καθώς και το ζωμό λαχανικών. Βράσε το μείγμα για 1- λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το κουνουπίδι. Πρόσθεσε το γάλα καρύδας και βράσε για άλλα 10 λεπτά. Αλατοπιπέρωσε.

Ολοκλήρωσε τη σούπα σου με λίγο κόλιαντρο ακόμα. Σέρβιρε με ρύζι αν θέλεις ή φάε την υπέροχη αυτή σούπα όπως είναι… καυτή και άκρως χειμωνιάτικη!

Μεγάλη Παρασκευή: Σπιτική πίτσα έτοιμη σε 6 λεπτά

Υλικά: Έτοιμη ζύμη για πίτσα ή μια πίτα για σουβλάκι ή μια αραβική πίτα, Σάλτσα πέστο ή σάλτσα ντομάτας, νηστίστιμη φέτα, μια ντομάτα, μια πιπεριά, 3-4 ελιές

Εκτέλεση: Ξεκίνα βάζοντας την πίτα σου (προτιμώ αραβική ολικής άλεσης για ένα βράδυ καθημερινής που δεν θέλεις να το παρακάνεις) στο γκριλ ή στην τοστιέρα σου και ζέστανέ την 3-4 λεπτά. Άπλωσε πάνω της την σάλτσα ντομάτας ή πέστο, βάλε ροδέλες ντομάτας, πασπάλισε με τριμμένο τυρί φέτα, ρίξε λίγη πιπεριά και τις ελιές σου κομμένες στη μέση-χωρίς το κουκούτσι-και ψήσε στο γκριλ για άλλα 3-4 λεπτά. Θα πάθεις την πλάκα σου! Η απόλυτη ελληνική πίτσα θα κάνει πάρτι στον ουρανίσκο σου. Δοκίμασέ την και πες μας εντυπώσεις..

Μεγάλη Σάββατο: Παέγια vegetarian

Yλικά: 1 φλ. τσ. καστανό ρύζι, 1 πρέζα σαφράν, 6 φλ.τσ. ζωμό λαχανικών, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 3/4 φλ.τσ. ντομάτες φρέσκες ή σε κονσέρβα, 2 κ.σ. πάστα ντομάτας, 1/2 κ.σ. καυτερή πάπρικα, 1 φλ.τσ. φασόλια κομμένα στη μέση, 3 καρδιές αγκινάρας κομμένες, 1 φλ.τσ. μαγειρεμένα ρεβύθια, 1/4 φλ.τσ. ρεβύθια φρέσκα ή κατεψυγμένα, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Βάλε σε μια κατσαρόλα 3 φλ.τσ. νερό και λίγο αλάτι και άφησέ το να βράσει. Πρόσθεσε το ρύζι και μαγείρεψε για 20 λεπτά ή μέχρι το ρύζι αρχίσει να μαλακώνει. Στράγγισέ το και άφησέ το στην άκρη. Βάλε σε ένα μικρό μπολάκι 3 κ.σ. ζεστό νερό και το σαφράν, ανακάτεψέ τα και βάλ’τα στην άκρη.

Βάλε το ζωμό λαχανικών σε ένα κατσαρολάκι και βάλ’το στη φωτιά. Άφησέ το να ζεσταίνεται σε πολύ χαμηλή φωτιά. Στο μεταξύ ζέστανε το ελαιόλαδο και σώταρε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Πρόσθεσε το σκόρδο και τις πιπεριές. Μαγείρεψε μέχρι να μαλακώσουν για 7 λεπτά. Πρόσθεσε και τις ντομάτες και την πάστα, την καυτερή πάπρικα και το σαφράν με το νερό και αλατοπιπέρωσε. Άφησε τα υλικά σου να μαγειρευτούν για μερικά λεπτά. Ρίξε μέσα τα φασόλια, τις αγκινάρες και τα ρεβύθια. Έπειτα πρόσθεσε και το ρύζι σου. Ρίξε και το ζωμό λαχανικών. Μαγείρεψε για 20 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Η παέγια σου είναι πανέτοιμη!

Κυριακή του Πάσχα: Αρνίσιο κεμπάπ για το τέλειο Πασχαλινό τραπέζι!

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News