Για να μην αγχώνεσαι για το τι θα μαγειρέψεις κάθε μέρα, σου έχω παρακάτω ένα υγιεινο, θρεπτικο μενού για όλες τις ημέρες της εβδομάδας από 22 Νοεμβρίου έως 28 Νοεμβρίου.
Δευτέρα: Vegan πίτες με μανιτάρια
Υλικά: 4 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε στιλ γύρου, 2 κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα, 2 κ.γ. κύμινο, 1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1/2 κ.γ. αλάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μέλι, 1μιση κ.σ. χυμό λεμονιού, 1 αγγούρι, 1 φλ. γιαούρτι, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1/2 κ.γ. αλάτι, 2 κ.γ. χυμό λεμονιού, 4 πίτες, λάχανο ή μαρούλι ψιλοκομμένο, ντοματίνια κομμένα στη μέση, φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση: Ξεκίνα προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, την κανέλα, το τσίλι, το σκόρδο, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μέλι.
Σε ένα κομμάτι λαδόκολας άπλωσε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι και το μείγμα μπαχαρικών. Ψήσε για 15 λεπτά γυρίζοντας τα λαχανικά στη μέση του ψησίματος. Στο μεταξύ τρίψε το αγγούρι και ανακάτεψέ το με το γιαούρτι, το σκόρδο, το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Λίγο πριν γίνουν τα μανιτάρια βάλε και τις πίτες στον φούρνο για 2-3 λεπτά.
Μόλις γίνουν όλα ξεκίνα το στήσιμο του πιάτου σου. Σε κάθε πίτα άπλωσε τζατζίκι, μερικά μανιτάρια και κρεμμύδια, λίγη πρασινάδα, ντοματίνια και σέρβιρε μαζί με τζατζίκι και λίγη καυτερή σως αν θέλεις.
Τρίτη: Κρεμώδης σούπα κουνουπιδιού
Υλικά: 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 280 γρ. μανιτάρια, 1 φλ. κομμένα σε κύβους καρότα (περίπου 3 μέτρια καρότα), 1/2 φλ. κομμένο σε κύβους σέλινο, 1μιση κ.γ. σκόρδο σε σκόνη, 1/2 κ.γ. αλάτι, 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι, 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 φλ. γάλα αμυγδάλου, 2 φλ. στήθος κοτόπουλο μαγειρεμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια (περίπου 3 μικρά στήθη κοτόπουλου), 1 κ.σ. θυμάρι, 1 έτοιμο φύλλο για πίτες (μπορείς να πάρεις και ολικής άλεσης), 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση: Ξεκίνα προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Άλειψε ελαφρώς με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί (ό,τι θέλεις εσύ). Βάλε το ταψί σου στην άκρη.
Συνέχισε ζεστένοντας σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί ρίξε μέσα τα μανιτάρια και μαγείρεψε για 8 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να γίνονται καφέ. Πρόσθεσε τα καρότα, το σέλινο, το σκόρδο σε σκόνη, το αλάτι και το πιπέρι. Μαγείρεψε για ακόμα 3 λεπτά. Έπειτα ρίξε το αλεύρι και μαγείρεψε για ακόμα 2 λεπτά. Σιγά-σιγά πρόσθεσε το γάλα αμυγδάλου και ανακάτευε καθώς το κάνεις. Μαγείρεψε για ακόμα 5 λεπτά. Ρίξε μέσα το κοτόπουλο και το θυμάρι.
Βάλε όλο το μείγμα μέσα στο ταψί σου και με το φύλλο για πίτες κάλυψέ το. Με ένα πινέλο πέρασε όλη την επιφάνεια με το αυγό σου. Εφάρμοσε καλά τις άκρες του φύλλου σου γύρω-γύρω στο ταψί σου. Με ένα μαχαίρι κάνε χαρακιές στην πίτα σου. Ψήσε για περίπου 25 λεπτά στους 180 βαθμούς. Ουσιαστικά θέλεις να ροδίσει το φύλλο σου. Άλλωστε όλα τα υλικά σου είναι ήδη μαγειρεμένα. Τέλος άφησε την κοτόπιτά σου να ξεκουραστεί για λίγκο και έπειτα κοψ’την.
Υλικά: 1/4 φλιτζάνι ξίδι, 3 κουταλιές της σούπας παρασκευασμένη χοντροκομμένη μουστάρδα, 3 σκελίδες σκόρδο αποφλοιωμένες ψιλοκομμένες, Χυμό από 1/2 λεμόνι, Χυμό από 1 lime, 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη, 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι αλεσμένο, μαύρο πιπέρι για γεύση, 6 κουταλιές ελαιόλαδο, 6 φιλέτα άπαχο στήθος κοτόπουλο
Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ, ανακάτεψε το ξίδι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το χυμό lime, το χυμό λεμονιού, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και τέλος βάλε το κοτόπουλο στο μείγμα. Κάλυψε το μπολ και άφησέ το να μαριναριστεί όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα προθέρμανε το grill σε υψηλή θερμοκρασία και ρίξε λίγο ελαιόλαδο ίσα ίσα να καλύψεις με ένα φιλμ την επιφάνεια. Τοποθέτησε το κοτόπουλο και μαγείρεψε 6 με 8 λεπτά την κάθε πλευρά.
Συνόδευσέ το με καστανό ρύζι ή αβοκάντο και μαύρα φασόλια ή κόψτο σε φέτες και πρόσθεσέ το στη σαλάτα!
Παρασκευή: Σολομός με πέστο
Σάββατο: Κεφτέδες λαχανικών στον φούρνο
Υλικά: 1 μέτρια μελιτζάνα, 2 κολοκυθάκια, 1 μικρή πατάτα, 1 φλ. ντοματάκια κονκασέ στραγγισμένα, 1/2 κρεμμύδι, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 κ.σ. τριμμένη φέτα, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. ρίγανη, 2 αυγά, 6-7 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση: Ξεκίνα σοτάροντας σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Βάλε λίγο αλάτι και άφησε στην άκρη να κρυώσει. Ξεφλούδισε την μελιτζάνα και τρίφ’την στον τρίφτη. Κάνε το ίδιο με τα κολοκύθια και την πατάτα. Στύψε με τα χέρια σου τα λαχανικά έτσι ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά. Αλάτισέ τα και άφησέ τα να στρααγίσουν για 15 λεπτά σε ένα τρυπητό.
Βάλε το αλεύρι σε μια κούπα και ανακάτεψέ το με τη ρίγανη και το μπέικιν πάουντερ. Προθέρμανε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Στύψε καλά τα ντοματάκια και βάλ’τα σε ένα μπολ μαζί με το μείγμα του κρεμμυδιού. Ρίξε μέσα και τα υπόλοιπα λαχανικά. Πρόσθεσε τα αυγά, τη φέτα, αλάτι και πιπέρι και ρίχνε λίγο-λίγο το αλεύρι. Ανακάτεψε καλά. Στρώσε ένα κομμάτι λαδόκολλας σε ένα ταψί και πλάσε τους κεφτέδες σου. Άπλωσέ τους στο ταψί και ψήσ’τους για 25 λεπτά.
Κυριακή: Μακαρονάδα με σάλτσα αβοκάντο
Υλικά: 340 γρ. σπαγγέτι, 2 αβοκάντο κομμένα στη μέση και ξεφλουδισμένα, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, χυμό από ένα λεμόνι, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, 1/2 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Ξεκίνα βράζοντας αλατισμένο νερό σε ένα κατσαρολάκι. Βράσε τα μακαρόνια σου σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όσο μαγειρεύονται τα μακαρόνια σου φτιάξε τη σάλτσα: Σε ένα μπολ ρίξε το αβοκάντο, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Χτύπησε τα υλικά στο μούλτι μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Ρίξε μέσα και 1/2 φλ. από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια σου. Ξαναχτύπα. Σούρωσε τα μακαρόνια σου και ανακάτεψέ τα με τη σάλτσα. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και γάρνιρε με μαϊντανό και… καλή σου όρεξη!!!