Βιταμίνη C: Τι πραγματικά ξέρεις γι’ αυτή την απαραίτητη βιταμίνη;

By

[red_spacer spacer_margin=”30″][/red_spacer]

Η βιταμίνη C ή το ασκορβικό οξύ (όπως είναι η επιστημονική ονομασία της) συγκαταλέγεται στις πιο γνωστές και πιο σημαντικές βιταμίνες που περιέχουν οι τροφές φυτικής προέλευσης. Επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να την παρασκευάσει για να πάρουμε την απαραίτητη ποσότητα για τις ημερήσιες ανάγκες μας θα πρέπει να την προμηθευτούμε από την τροφή που καταναλώνουμε.

Εκτός από την πιο γνωστή της δράση που είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, η βιταμίνη C έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας όπως στον περιορισμό του στρες και στην επαναφορά της αρτηριακής πίεσης, ενώ η αντιοξειδωτική της δράση βοηθά τα άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό στην ταχύτερη επαναφορά του μυοσκελετικού τους συστήματος.

Επίσης δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την αναφορά στις ευεργετικές επιδράσεις της βιταμίνης C στην ικανότητα αύξησης της απορρόφησης του σιδήρου και φυλλικού οξέος από τον οργανισμό αλλά και τη σημαντική δράση της στην διαδικασία σύνθεσης του κολλαγόνου.

Ποια είναι τα τρόφιμα που μπορούμε να τη βρούμε;

Εν μέρει λανθασμένα η βιταμίνη C έχει συνδεθεί με τα πορτοκάλια στην αυθόρμητη σκέψη των περισσότερων από εμάς! Όμως τα τρόφιμα που μπορείτε να τη βρείτε είναι πολλά και διάφορα που σίγουρα καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις. Οι πλουσιότερες πηγές είναι τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια , τα λεμόνια, τα μανταρίνια, τα γκρέιπ φρουτ, το σέλινο, το μαϊντανό, η ντομάτα, τα καρότα, τα σπαράγγια, ο αρακάς, οι πατάτες, το κουνουπίδι και γενικά όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Πόση ποσότητα θα πρέπει όμως να παίρνουμε καθημερινά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας;

Ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες σε βιταμίνη C, οι οποίες εξαρτώνται κυρίως από την ηλικία και το φύλο αλλά και από το εάν καπνίζουμε ή όχι. Για παράδειγμα μια γυναίκα καπνίστρια, ηλικίας 30 ετών, χρειάζεται ημερησίως τουλάχιστον 110mg βιταμίνης C ενώ μια γυναίκα μη καπνίστρια, ηλικίας 30 ετών χρειάζεται ημερησίως 75mg βιταμίνης C.

keepup_vitaminc

Αν αναλογιστούμε ότι 1 πορτοκάλι μας δίνει 75 mg βιταμίνης C βλέπουμε ότι με 1-2 πορτοκάλια την ημέρα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Αλλά μόνο το πορτοκάλι είναι καλή πηγή της βιταμίνης; Η αλήθεια είναι ότι καλύτερη πηγή είναι το ακτινίδιο καθώς μας προσφέρει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C σε σχέση με το πορτοκάλι. Στα 100g το πορτοκάλι δίνει 53mg ενώ το ακτινίδιο στην αντίστοιχη ποσότητα 93mg βιταμίνης C!

Για τους λάτρεις της φυσικής πρόσληψης χυμών

Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης των φρούτων ή όταν τεμαχίζονται παρατηρείται «μείωση» της βιταμίνης ενώ σημαντικές απώλειες παρατηρούνται και κατά το μαγείρεμα. Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι οι φυσικοί χυμοί μπορεί να αποτελούν μια φυσική πηγή βιταμίνης C αλλά αν δεν ελέγχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε μπορεί να μας οδηγήσουν σε αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη. Αδιαμφισβήτητα θα πρέπει να την εντάξετε στην καθημερινότητα σας με τις κατάλληλες δοσολογίες για εσάς!

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News