Βούτυρο VS Μαργαρίνη: Όλες οι απορίες σου βρίσκουν την απάντησή τους!

By

Άλλοι υποστηρίζουν πως το βούτυρο είναι καλύτερο και άλλοι πως η μαργαρίνη δεν συγκρίνεται με τίποτα. Ποιο από τα δύο τελικά είναι το πιο υγιεινό και ποιο πρέπει να βάζουμε στο σπίτι μας;

Η διαφορά ανάμεσα στο Βούτυρο και την Μαργαρίνη

Παρόλο που χρησιμοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς, το βούτυρο και η μαργαρίνη είναι δύο εντελώς διαφορετικά προϊόντα. Αυτό που τα κάνει να διαφέρουν είναι τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα και τα είδη των λιπαρών που περιέχουν.

Τι είναι το βούτυρο…

Το βούτυρο είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο φτιάχνεται από γάλα. Η διαδικασία της επεξεργασίας του γάλακτος διαχωρίζει τα στερεά (το βούτυρο) από τα υγρά (το αποβουτυρωμένο γάλα). Το βούτυρο που συνήθως αγοράζεις προέρχεται από γάλα αγελάδας ενώ υπάρχουν και άλλες ποικιλίες που προέρχονται από γάλα πρόβατου, κατσίκας ή και βουβαλιού. Παρόλο που το χρώμα του βουτύρου είναι συνήθως κιτρινωπό, μπορεί να το βρεις και πιο λευκό ή και πιο σκούρο κίτρινο πράγμα που εξαρτάται από τη διατροφή της αγελάδας από την οποία προήλθε. Και επειδή το βούτυρο (το αγνό βούτυρο) φτιάχνεται ουσιαστικά από ένα υλικό, μπορείς να το φτιάξεις και μόνη σου στο σπίτι.

kl_voutiro01

Τα βούτυρα που είναι πιο εύκολα στο άλειμμα είναι ειδικά σχεδιασμένα γι’αυτό το σκοπό και στην ουσία αυτό που συμβαίνει όταν παρασκευάζονται είναι ότι προστείθεται αέρας μέσα σε αυτά ο οποίος τα κάνει πιο ελαφριά και λιγότερο πυκνά. Έτσι, μια κουταλιά της σούπας τέτοιου βουτύρου έχει λιγότερες θερμίδες από μια κουταλιά της σούπας αγνό βούτυρο.

Ο βασικός παράγοντς που διαφοροποιεί τα διάφορα βούτυρα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι το πόσα λιπαρά περιέχουν τα οποία επηρεάζουν την γεύση και την υφή τους. Μιας και το βούτυρο στην ουσία είναι ζωικό λίπος περιέχει χοληστερόλη και περισσότερα κορεσμένα λίπη από ότι η μαργαρίνη.

Τι είναι η μαργαρίνη…

Η μαργαρίνη δεν είναι γαλακτοκομικό προϊόν και δημιουργήθηκε σαν υποκατάστατο του βουτύρου. Παρόλο που το 1800 ήταν φτιαγμένη από ζωικά λίπη, σήμερα τα βασικά της συστατικά είναι το φυτικό λάδι, το νερό, το αλάτι και κάποιοι γαλακτωματοποιητές μερικοί από τους οποίους μπορεί να περιέχουν γάλα.

kl_voutiro02

Η μαργαρίνη σε αντίθεση με το βούτυρο δεν μπορεί να φτιαχτεί στο σπίτι πράγμα που αυτομάτως την καθιστά ύποπτη (τουλάχιστον στα δικά μου μάτια).

Λόγω του ότι ένα από τα βασικά συστατικά της μαργαρίνης είναι το φυτικό λάδι, δεν περιέχει χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη όπως το βούτυρο. Μπορεί, όμως, να περιέχει τρανς λιπαρά… αν και πολλές εταιρίες τελευταία έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν το φυτικό λάδι με φοινικέλαιο ή και φοινικοπυρηνέλαιο.

Τελικά ποιο είναι καλύτερο;

Αν έχεις δοκιμάσει και τα δύο τότε σίγουρα θα ξέρεις πόσο διαφορετική γεύση έχουν. Μπορεί όσοι έχουν μεγαλώσει στη δεκαετία του ’80 να έτρωγαν πολύ μαργαρίνη (ήταν στη μόδα τότε), τα τελευταία χρόνια, όμως, όλο και περισσότερος κόσμος αντικαθιστά τη μαργαρίνη με το βούτυρο. Το καλής ποιότητας βούτυρο έχει υπέροχη γεύση και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να το αντικαταστήσει ούτε γευστικά ούτε ποιοτικά.

Η βασική διαφορά του βουτύρου και της μαργαρίνης είναι ότι το πρώτο είναι φτιαγμένο από ζωικά λίπη ενώ το δεύτερο από φυτικά. Αυτό τα κάνει να διαφέρουν στην γεύση, την υφή και τη θρεπτική αξία.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως το βούτυρο είναι κάτι που μπορείς να φτιάξεις και μόνη σου. Και μόνο αυτή η μικρή αλλά τόσο σημαντική λεπτομέρεια είναι αρκετή για να σου πει πιο πρέπει να προτιμάς. Ό,τι κι αν επιλέξεις, πάντως, καλό είναι να το τρως με μέτρο.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News