keepup_avocado

Χάσε κιλά τρώγοντας… αβοκάντο

By

Ναι, το ομολογώ! Πίστευα, λανθασμένα, πως το αβοκάντο… παχαίνει!

Το θεωρούσα “λιπαρό”… παραβλέποντας την μεγάλη θρεπτική αξία που προσδίδει στην καθημερινή μας διατροφή και τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία μου.

Ο καρπός από τις τροπικές περιοχές του Μεξικού, όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς, έχει όντως βουτυρώδη γεύση και περιέχει 322 θερμίδες και 29 γραμμάρια λίπους ανά καρπό, δηλαδή 10-20 φορές περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο καρπό. Παρόλα αυτά, τα μονοακόρεστα λιπαρά ενός αβοκάντο – 20 γρ. ανά καρπό – κάνουν τους ερευνητές να το θεωρούν πολύ ξεχωριστό και απαραίτητο στη διατροφή όλων μας.

Με την αποδεδειγμένη ικανότητά του να μειώνει τη χοληστερόλη, να καταστέλλει το αίσθημα της πείνας, ακόμα και να μειώνει το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, το αβοκάντο αποτελεί αδιαμφισβήτητα απαραίτητο συστατικό για την απώλεια βάρους.

av

1. Κρατά τη χοληστερίνη μακριά

Πάει το «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα».

Τη θέση του μήλου έχει πάρει πλέον το αβοκάντο.

Την απόδειξη δίνει σχετική έρευνα, η οποία μελέτησε 45 υπέρβαρους ανθρώπους με βάση τρία διαφορετικά διατροφικά προγράμματα.

Τα δύο εξ’ αυτών περιλάμβαναν λιπαρά σε χαμηλά ή κανονικά επίπεδα, αλλά δεν προέβλεπαν καθόλου κατανάλωση αβοκάντο μέσα στην ημέρα, ενώ το τρίτο περιλάμβανε λιπαρά σε φυσιολογικά επίπεδα και ένα ολόκληρο αβοκάντο την ημέρα.

Το αποτέλεσμα ήταν η «κακή» χοληστερίνη (LDL) των ατόμων που κατανάλωσαν το αβοκάντο να μειωθεί κατά 13,5mg/.

Στις άλλες δύο κατηγορίες η χοληστερίνη μειώθηκε κατά 8,3mg/dL και 7,4 mg/dL αντίστοιχα.

2. Είναι “βόμβα” θρεπτικών συστατικών

Τα λαχανικά είναι ο καλύτερός μας φίλος κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας, αφού έχουν λίγες θερμίδες, πολλές βιταμίνες και πλήθος θρεπτικών συστατικών. Δεν κερδίζουμε, όμως, όσα νομίζουμε από ένα γεύμα λαχανικών, εάν δεν προσθέσουμε σε αυτό ένα ποσοστό φυτικού λίπους.

Σε αυτό το σημείο έρχεται το αβοκάντο και συμπληρώνει ένα γεύμα λαχανικών, αφού ο τύπος του λίπους που περιέχει είναι ιδανικός για μια ισορροπημένη διατροφή.

Η προσθήκη του αβοκάντο στις σαλάτες, οδηγεί σε 3 με 5 φορές μεγαλύτερη απορρόφηση των καροτενοειδών, τα οποία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.

koo

3. Μειώνει το αίσθημα της πείνας

Έρευνα έδειξε πως όσοι καταναλώνουν μισό αβοκάντο κατά το μεσημεριανό τους γεύμα, παρουσίασαν 40% μικρότερη επιθυμία για φαγητό μέσα στις επόμενες ώρες.

Με μόνο 60 θερμίδες, δύο κουταλιές της σούπας γουακαμόλε μπορούν να σου προσφέρουν το επιθυμητό αίσθημα κορεσμού.

4. Σταθεροποιεί το σάκχαρο

Το αβοκάντο δε διακρίνεται μόνο για την ποσότητα λίπους που περιέχει, αφού προσφέρει επίσης περίπου 20 βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για μια υγιή μέθοδο διαχείρισης του βάρους, συμπεριλαμβανομένων 14 γραμμαρίων φυτικών ινών, οι οποίες εντείνουν το αίσθημα κορεσμού και 66% από την αναγκαία ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Κ, η οποία ρυθμίζει το μεταβολισμό των σακχάρων και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Resume: Μπορείς να προσθέσεις το αβοκάντο (μισό την ημέρα, μόνο του ή σε συνδυασμούς, στη σαλάτα, στα σνακ σου κλπ) στην καθημερινή σου διατροφή.

Δοκίμασε το και θα δεις πως θα δώσει άλλη γεύση και αίσθηση στα καθημερινά σου γεύματα!

 

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News