Υλικά (για 8 άτομα)
- 1 πακέτο φύλλο «Κιχί» Ολικής
- 1 κιλό σπανάκι
- 500γρ σέσκουλα
- 500γρ άγρια χόρτα
- 2 μεσαία κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 πράσα
- 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
- 4 αυγά (2 ολόκληρα & 2 ασπράδια)
- 1 ματσάκι άνηθο
- 10 φύλλα δυόσμου
- 200γρ ανθότυρο
- 300γρ φέτα
- 4 κτσ βρώμη
- 1 κούπα λάδι ( ½ για το φύλλο & ½ για την γέμιση)
- Αλάτι, Πιπέρι
Διαδικασία
- Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά όλα τα πράσινα. Από τα σέσκουλα βγάζουμε τα χοντρά κοτσάνι α και τα ψιλοκόβουμε. Επίσης ψιλοκόβουμε και τα άγρια χόρτα.
- Τοποθετούμε το σπανάκι και τα φύλλα από τα σέσκουλα σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε 3 κτσ αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και ζουλάμε με δύναμη τα φύλλα με τα χέρια μας. Τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους.
- Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε μεσαία κομμάτια και το πράσο σε ροδέλες. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι το πράσο και το σκόρδο μέχρι να ιδρώσουν αρκετά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κοτσάνια από τα σέσκουλα και τα άγρια χόρτα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν. Αφήνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα να κρυώσει.
- Στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας το σπανάκι και τα σέσκουλα από την λεκάνη με το αλάτι και τα προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα που έχει κρυώσει. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο το φρέσκο κρεμμύδι, τα αυγά (2 ολόκληρα και 2 ασπράδια για έξτρα πρωτεΐνη), την βρώμη (για να απορροφήσει ανεπιθύμητα υγρά που θα πανιάσουν το φύλλο μας), τα 2 τυριά, τον άνηθο, τον δυόσμο, το λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Επαναλαμβάνουμε το λάδωμα και στο επόμενο φύλλο μέχρι να έχουμε 4 φύλλα πριν βάλουμε την γέμιση. Τοποθετούμε την γέμιση και πιέζουμε καλά για να βγάλουμε πιθανό αέρα που έχει εγκλωβιστεί ενδιάμεσα. Τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο πάνω από την γέμιση το οποίο έχουμε διπλώσει στην μέση. Τελειώνουμε με το τελευταίο φύλλο το οποίο και τοποθετούμε κανονικά. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα αφού πρώτα τις έχουμε λαδώσει.
- Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε στους 180 για περίπου 55’ με 1 ώρα.