Γιατί το HIIT καίει τόσες πολλές θερμίδες; Τι ακριβώς συμβαίνει;

By

Σε ό,τι αφορά τη γυμναστική, το περισσότερο δεν είναι πάντα και καλύτερο. What;;;

Είτε το πιστεύεις είτε όχι έρευνες έχουν δείξει ότι η ένταση στην άσκηση είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, να κάψεις θερμίδες και λίπος.

Παρόλο που το HIIT δεν είναι καινούργιο -υπάρχει εδώ και δεκαετίες- τελευταία έχει αρχίσει να προωθείται όλο και περισσότερο λόγω όλο και περισσότερης έλλειψης χρόνου των ανθρώπων.

Τι πρέπει να κοιτάς σε μια HIIT προπόνηση;

Αν πέσεις σε μια HIIT προπόνηση 45 λεπτών φύγε μακριά. Είναι πάρα πολύ! Μια HIIT προπόνηση πρέπει να κρατάει 15-20 λεπτά.

Στην πραγματικότητα μπορεί να δεις οφέλη μέσα σε 4 λεπτά. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να τα δίνεις όλα για 20 δευτερόλεπτα και να ξεκουράζεται για 10. Όλο αυτό κάν’το 8 φορές και είσαι “κομπλέ”.

Τα τέσσερα λεπτά μπορεί να σου ακούγονται λίγο αλλά αν το κάνεις σωστά το τελευταίο λεπτό θα σου φανεί αιώνας. Δεν πειράζει! Τέσσερα λεπτά είναι, θα περάσου.

Οι ειδικοί προτείνουν να μην κάνεις πάνω από δύο HIIT προπονήσεις την εβδομάδα. Το σώμα σου χρειάζεται γύρω στις 48 ώρες για να επανέλθει.

Γιατί οι HIIT προπονήσεις καίνε τόσο πολλές θερμίδες;

H πιο γρήγορη απάντηση είναι πως θέλει ενέργεια για να κάψεις ενέργεια. Όταν πιέζεις το σώμα σου για 20-30 δευτερόλεπτα καταναλώνεις ενέργεια.

Όταν γυμνάζεσαι για περισσότερο χρόνο με λιγότερη ένταση, εννοείται ότι και πάλι καις αλλά όχι όσο καις όταν γυμνάζεσαι με μεγαλύτερη ένταση. Εκεί, λοιπόν, γίνεται το λάθος. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι καίνε περισσότερες θερμίδες από ότι έχουν κάψει και μετά το ρίχνουν στο φαγητό γιατί πιστεύουν ότι “τους παίρνει”. Και παίρνουν βάρος χωρίς να το καταλαβαίνουν και χωρίς να καταλαβαίνουν τον λόγο.

Μια HIIT προπόνηση που μπορείς να κάνεις στον διάδρομο του γυμναστηρίου ή του σπιτιού σου είναι η εξής:

Kάνε ένα μικρό ζέσταμα πέντε λεπτών. Έπειτα για 30 δευτερόλεπτα περπάτα αργά, γύρω στο 5 από το 1 ως το 10. Για 20 δευτερόλεπτα πήγαινε λίγο πιο γρήγορα, γύρω στο 8 από το 1 ως το 10. Για 10 δευτερόλεπτα πήγαινε πολύ γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα μπορείς. Επανέλαβε όλο το παραπάνω για 5 λεπτά. Αυτή είναι μια πλήρης HIIT προπόνηση 5 λεπτών.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News