Αν και θέλεις να κάνεις την αρχή, δε ξέρεις πως. Το να εκτεθείς σε ένα γυμναστήριο σου φαντάζει εφιάλτης -αν και δε θα έπρεπε- και η αναβλητικότητα είναι η καλύτερή σου φίλη. Ήρθε η στιγμή να κάνουμε παρέα την αρχή…
Θέλεις να γυμναστείς για να χάσεις βάρος αλλά δε το κάνεις. Κάποιοι περιμένουν να χάσουν τα κιλά και μετά, άλλοι να γίνει ένα θαύμα και άλλοι παίρνουν την απόφαση μόνο αν διαγνωσθεί θέμα υγείας.
Φυσικά και είναι και θέμα ψυχολογίας αλλά και μιας κακής νοοτροπίας που έχει εδραιωθεί στη συνείδησή μας και το ακούω συνέχεια: Αν κάνω γυμναστική θα σφίξω οπότε δε θα χάσω τα κιλά.
Να σε ενημερώσω ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, ειδικά αν κάνεις αερόβιο – αν είναι να περπατήσεις περπάτησε τουλάχιστον μισή ώρα αν δε μπορείς τα 45 λεπτά 3 με 4 φορές την εβδομάδα, (trust me το να πηγαίνεις super market μια φορά την εβδομάδα και να γυρνάς με τα πόδια δεν θα σου φέρει αποτελέσματα.) Επίσης αν κάνεις γυμναστική πρέπει να κάνεις και διατροφή. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα πεινάσεις, αλλά θα κάνεις 5 γεύματα και θα χαλιναγωγήσεις την συναισθηματική υπερφαγία.
Θέλω να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να αφιερώσεις δέκα λεπτά στον εαυτό σου. Να φροντίσεις τον εαυτό σου και να κάνεις το καλύτερο, όχι πρωτίστως για το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά για την υγεία σου.
Δες πώς πρέπει να ξεκινήσεις χωρίς να οδηγηθείς σε τραυματισμό κυρίως στα πόδια και τους αστραγάλους -είναι τα σημεία που καταπονούνται σε μέγιστο βαθμό- .
Χαλαρά…
Ξεκίνα με 10 λεπτά άσκησης την ημέρα. Όσο περνάνε οι μέρες και αισθάνεσαι όλο και πιο άνετα με τη γυμναστική, προχώρησε στο μισάωρο και έπειτα στη μια ώρα άσκησης την ημέρα. Σιγά-σιγά θα νιώθεις όλο και καλύτερα και δεν θα θέλεις με τίποτα να σταματήσεις τη γυμναστική μέχρι να πετύχεις το στόχο σου.
Κάνε διάφορα είδη άσκησης
Δοκίμασε να ξεκινήσεις με δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν βάρη όπως είναι η ποδηλασία και η κολύμβηση έτσι ώστε να μην κουράζονται πάρα πολύ τα πόδια σου. Μπορείς, επίσης, να ξεκινήσεις με ένα χαλαρό περπάτημα και σιγά-σιγά να αυξήσεις το χρόνο και την ταχύτητα του περπατήματος. Φρόντισε να το κάνεις με παρέα για να το βλέπεις σαν βόλτα και όχι σαν γυμναστική.
Κάνε καλό στρέτσινγκ
Το στρέτσινγκ είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις τον πόνο των πελμάτων. Στάσου μια παλάμη μακριά από έναν τοίχο. Βάλε τα πόδια σου το ένα πίσω από το άλλο και ακούμπα τα χέρια σου στον τοίχο (θα έχεις μια κλήση). Έχοντας τα πέλματά σου στο έδαφος και τα γόνατά σου ίσια κάνεις ένα πολύ καλό στρέτσινγκ στα πόδια σου.