Έκανα τοξοβολία και σου μεταφέρω όλα όσα έζησα (+ γιατί πρέπει να κάνεις και εσύ)!

By

Το πιο αρχαίο άθλημα στον κόσμο, αυτό που οι αρχαίοι θεωρούσαν τέχνη.. είπα να δοκιμάσω και εγώ για να έχω μια άποψη βρε αδερφέ και να μπορέσω να σου πω δυο λόγια επ’αυτού.

Ο Οδυσσέας την χρησιμοποίησε για να “εξολοθρεύσει” τους μνηστήρες, εγώ πάλι την χρησιμοποίησα για να διασκεδάσω. Όπως και να χρησιμοποιήσεις αυτό το super Ολυμπιακό Άθλημα το σίγουρο είναι πως θα βγεις κερδισμένος.

kl_tokso03

Υπάρχουν διάφορα είδη τοξοβολίας: το ολυμπιακό τόξο, το σύνθετο, που στις ΗΠΑ το βλέπεις στο κυνήγι, το field όπου κινείσαι σε προκαθορισμένη διαδρομή και βρίσκεις τους στόχους, από τους οποίους άλλοι είναι σε γνωστή απόσταση κι άλλοι σε τυχαία θέση. Σε όλα τα είδη, οι διαδικασίες να ρίξεις είναι ίδιες. Το καλοκαίρι γίνονται ρίψεις εξωτερικού χώρου από τα 30-90 μ. και το χειμώνα σε σταθερή απόσταση 18 μ.

Τι θα γυμνάσεις

Αν θέλεις να γυμνάσεις την πλάτη, το θώρακα και τους τρικέφαλους μυς τότε έχεις επιλέξει το σωστό άθλημα. Όσοι εξασκούν την τοξοβολία αποκτούν πλήρη έλεγχο της σωματικής τους κίνησης, αντοχής και πνευματικής σταθερότητας. Οι άντρες είναι σαν να σηκώνουν το ισοδύναμο 35 κιλών και οι γυναίκες 28 κιλών. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που δουλεύει πολύ το μυαλό και έχει μια ιδιαίτερη γοητεία μιας και ο μοναδικός σου αντίπαλος είναι ο εαυτός σου. Αυτόν θέλεις να ξεπεράσεις κάθε φορά.

kl_tokso04

kl_tokso

Η τοξοβολία στην ουσία είναι φιλοσοφία. Βασίζεται, εκτός από τη φυσική ενδυνάμωση, στην απόλυτη αυτοσυγκέντρωση. Ο αθλητής κάνει ασκήσεις με βάρη για τα χέρια και την πλάτη, για να δυναμώσει το πάνω μέρος του σώματος του. Το βασικό, όμως, για να γίνει κάποιος ένας καλός τοξοβόλος είναι να μάθει να έχει απόλυτο έλεγχο του εαυτού του (καμιά σχέση με μένα), των κινήσεων και τον σκέψεών του (μάλλον δεν θα γίνω ποτέ τοξοβόλος μιας και μέσα στο κεφάλι του οι σκέψεις μου κάνουν όλη την ώρα πάρτι). Ένας καλός τοξοβόλος πρέπει να μάθει να αδιαφορεί για τους εξωτερικούς θορύβους και να κυριαρχεί απόλυτα τις αισθήσεις του.

Τιμές

Τα μαθήματα στην Ελλάδα γίνονται 2-3 φορές την εβδομάδα και συνήθως πληρώνεις μια ετήσια ή μηνιαία συνδρομή αναλόγως με το που θα πας να τα κάνεις. Σε γενικές γραμμές οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ. Εγώ δοκίμασα την τοξοβολία στο The Ranch, στο Σοφικό Κορινθίας όπου υποψιάζομαι πως η απόσταση ανάμεσα σε μένα και το στόχο ήταν πολύ μικρή. Διαφορετικά σίγουρα θα είχα πετύχει κανέναν άνθρωπο με την αστοχία που με δέρνει. Παρόλα αυτά τα βέλη μου έφτασαν πολύ κοντά στο κέντρο πράγμα που φωτογράφισα για να έχω να λέω σε όποιον αμφιβάλει για την ευστοχία μου.

kl_tokso05

Εξοπλισμός

Αρχικά δεν χρειάζεσαι εξοπλισμό, γιατί θα σου τον παρέχει ο σύλλογος όπου θα προπονείσαι και μάλιστα δωρεάν. Σιγά-σιγά, αν σου αρέσει και θέλεις να ασχοληθείς λίγο περισσότερο με αυτό, αρχίζεις και παίρνεις τον εξοπλισμό σου. Ένας πλήρης εξοπλισμός για αρχάριο μπορεί να κοστίσει γύρω στα 200 ευρώ. Φυσικά για έναν επαγγελματία ο εξοπλισμός μπορεί να φτάσει και τα 2000 ευρώ.

kl_tokso01

Πού να απευθυνθείς

Από το site: www.toxovolia.com/announcements/archery/e-fot.2008.pdf μπορείς να κατεβάσεις τον κατάλογο σωματείων τοξοβολίας στα οποία γίνονται μαθήματα και να επισκεφτείς αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι σου.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News