Μαραθώνιος 2015: Όλα όσα πρέπει να κάνεις λίγο πριν και μετά το τέλος του αγώνα!

By

Πάντα ήθελα να τρέξω σε έναν μαραθώνιο αλλά κάθε χρόνο λέω πως θα ξεκινήσω δυναμικά προπονήσεις και κάθε χρόνο κάτι γίνεται και δεν ξεκινάω ποτέ. Η μέρα, όμως, πλησιάζει για όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας που θα γίνει την Κυριακή 8 Νοεμβρίου και σίγουρα ο ενθουσιασμός όσων θα συμμετάσχουν είναι μεγάλος.

Εγώ, από το ταπεινό μου γραφειάκι, είπα να δώσω μερικές συμβουλές (ως γυμνάστρια) σε όσους θα τρέξουν την Κυριακή.

Τι να κάνεις λίγο πριν τρέξεις στο μαραθώνιο…

Το προηγούμενο απόγευμα

Μην τρέξεις την ημέρα πριν τον μαραθώνιο. Δεν πρόκειται να χάσεις τη φόρμα σου αν δεν τρέξεις 1-2 μέρες πριν τον αγώνα. Αν θέλεις οπωσδήποτε να κάνεις κάτι πήγαινε για ένα χαλαρό περπάτημα με παρέα για να ηρεμήσεις και να προετοιμαστείς ψυχολογικά για τον αγώνα.

kl_marathonios01

Το δείπνο

Μην φας υπερβολικά πολύ το προηγούμενο βράδυ. Πολλοί δρομείς συμπεραίνουν λανθασμένα πως πρέπει να φάνε πολύ το προηγούμενο βράδυ για να έχουν δυνάμεις αλλά αυτό μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Χρειάζονται τουλάχιστον 36 ώρες για να γίνει η πλήρης επεξεργασία των περισσότερων τροφών έτσι ώστε να είναι χρήσιμες για τον αγώνα. Επομένως δεν έχει κανένα νόημα να φας πολύ το πρηγούμενο βράδυ. Η σωστή ώρα για να φας καλά πριν τον αγώνα είναι το προηγούμενο απόγευμα.

Το νερό

Την ημέρα πριν τον αγώνα πίνε νερό μόνο όταν διψάς. Επίσης μην πιείς πολλά υγρά το πρωί πριν τον αγώνα καθώς μπορεί να θέλεις να πας στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου. Το ιδανικό είναι να πιείς λίγο νερό δύο ώρες πριν την εκκίνηση καθώς σίγουρα θα πιείς και κατά τη διάρκεια. Το μυστικό είναι να μην το παρακάνεις.

Το προηγούμενο βράδυ

Το καλύτερο είναι να φας κατά τις 6 το απόγευμα το τελευταίο σου γεύμα. Αν νιώσεις ότι πεινάς αργότερα φάε ένα ελαφρύ σνακ. Αν δεν μπορέσεις να κοιμηθείς -είναι κάτι που συμβαίνει σε αρκετούς δρομείς- μην ανησυχήσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει τους καλύτερους μαραθώνιους της ζωή τους, χωρίς να έχουν κλείσει μάτι το προηγούμενο βράδυ. Εννοείται, βέβαια, πως το ζητούμενο δεν είναι να μην κοιμηθείς αλλά αν σου συμβεί μην τα παρατήσεις.

Το πρωί του αγώνα

Φάε ό,τι συνηθίζεις να τρως πριν από μεγάλους αγώνες. Αν δεν θέλεις να φας τίποτα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκτός αν είσαι διαβητικός όπου θα πρέπει να φας ότι έχεις συζητήσει με τον γιατρό σου. Ξεκίνα το ζέσταμά σου 30 λεπτά πριν την έναρξη.

kl_marathonios02

Μετά τον αγώνα

Τριάντα περίπου λεπτά μετά τον τερματισμό σου φάε ένα σνακ το οποίο καλό θα είναι να περιέχει 80% υδατάνθρακες και 20% πρωτεϊνες.

Αν είναι εφικτό να μουλιάσεις τα πόδια σου σε κρύο νερό μέσα στις επόμενες δύο ώρες μετά τον αγώνα τότε κάν’το για 10-20 λεπτά.

Την επόμενη μέρα

Κάνε ένα περπάτημα για 30-60 λεπτά για να χαλαρώσεις τους μύες σου.

Συνέχισε να πίνεις νερό κάθε μια ώρα.

Περίμενε τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν προγραμματίσεις να τρέξεις τον επόμενο αγώνα σου ή να ορκιστείς ότι δεν θα ξανατρέξεις ποτέ στη ζωή σου.

Με λίγα λόγια ευχαριστήσου τη διαδικασία της προετοιμασίας του αγώνα αλλά και τον ίδιο τον αγώνα. Αν νιώθεις ότι δεν έχεις δυνάμεις να τρέξεις όλο τον μαραθώνιο, σταμάτα και περπάτα. Το θέμα είναι να απολαύσεις τη διαδρομή και όχι να τερματίσεις πρώτος.

Αν είσαι από εκείνους που δεν έχουν λάβει ποτέ μέρος σε μαραθώνιο αλλά θέλουν φέτος να νιώσουν την εμπειρία (περπατώντας) το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεθείς την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 9 στο Μαραθώνα (αν δεν έχεις δηλώσει συμμετοχή θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το γραφείο Μαραθωνίου του Σέγας για εκπρόθεσμη εγγραφή).

Εγώ φέτος δεν θα μπορέσω να πάω για λόγους υγείας αλλά έχω ήδη υποσχεθεί στον εαυτό μου πως του χρόνου θα είμαι εκεί. Το ελπίζω…

A! Και κάτι τελευταίο… δες και το app του ΟΠΑΠ, “Διαδρομή προσφοράς”, το οποίο μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου, να παίξεις, να τρέξεις και να βοηθήσεις στην ανακαίνιση των δύο Πανεπιστημιακών Παιδιατρικών νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού» που υλοποιεί η ΟΠΑΠ στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Απαντώντας σωστά στις ερωτήσεις των Quiz, τρέχοντας τις αποστάσεις που ζητούνται, βγάζοντας φωτογραφίες selfie, προσκαλώντας φίλους και κάνοντας «share» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο καθένας θα μπορεί να συγκεντρώνει συνολικά μέχρι και 20 ευρώ εικονικής προσφοράς.  Όλα τα χρήματα εικονικής προσφοράς που θα συγκεντρωθούν θα μετατραπούν αυτόματα από την ΟΠΑΠ σε οικονομική ενίσχυση και θα συμπεριληφθούν όπως και πέρυσι στο ποσό που διαθέτει η εταιρεία για την ανακαίνιση των 2 παιδιατρικών νοσοκομείων.

Μάλιστα την ημέρα του Μαραθωνίου όλοι οι χρήστες της εφαρμογής, δρομείς και επισκέπτες θα μπορούν με ένα απλό check in να αυξήσουν ακόμα περισσότερο το ποσό που θα προσφέρει η εταιρεία. Αξίζει τον κόπο. Δεν νομίζεις;

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News