serena-williams_keepup

Serena Williams: Η κορυφαία αθλήτρια τένις απαντάει στα προσβλητικά σχόλια για το “ανδρικό” της σώμα

By

Η Serena Williams έχει κάνει πολλά πράγματα στη ζωή της. Έχει καταξιωθεί ως η κορυφαία παίκτρια τένις στον κόσμο οκτώ φορές. Έχει κρατήσει περισσότερους τίτλους Grand Slam από οποιονδήποτε άλλο ενεργό παίκτη – με 39 τίτλους σε singles, doubles και mixed doubles. Και έχει γυρίσει σπίτι της με τέσσερα ολυμπιακά χρυσά μετάλλια. Η λίστα (προφανώς) συνεχίζεται. Ωστόσο, παρά τα αναμφισβήτητα επιτεύγματά της, πολλοί επικριτές φάνηκαν να εστιάζουν στο σώμα της και όχι στις αθλητικές της επιδόσεις.


Σε μια πρόσφατη συνέντευξη, η Williams αναφέρθηκε στα πολυάριθμα προσβλητικά σχόλια που έχει δεχτεί κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα καριέρας της για το σώμα της. “Δεν είναι πάντα εύκολο να παίζεις σε ένα τουρνουά και να ακούς  κάποιον να σχολιάζει το σώμα σου”, δήλωσε στην Motto, μια παραλλαγή του Time Magazine, προσθέτοντας ότι η κριτική που ακούει πιο συχνά είναι ότι το σώμα της είναι ” υπερβολικά δυνατό.”

Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτών των κριτικών έρχεται από τη συναθλήτρια της Maria Sharapova. Στο βιβλίο της με τίτλο “Unstoppable: My Life So Far”, που βγήκε στα μέσα του Σεπτέμβρη αναφέρει “Καταρχήν, η φυσική παρουσία της [Serena Williams] είναι πολύ ισχυρότερη και μεγαλύτερη από κοντά. Έχει χοντρά χέρια και παχιά πόδια και είναι τόσο εκφοβιστική και δυνατή, και ψηλή, πολύ ψηλή.” Η Sharapova υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι η Williams “με μισούσε επειδή ήμουν το κοκαλιάρικο παιδί που τη νίκησε”.

Γυναίκα ή αθλήτρια;

Στο παρελθόν η Serena έχει δεχτεί προσβολές όπως το παρακάτω tweet με το σχόλιο ότι είναι επιτυχημένη μόνο επειδή “χτίστηκε σαν άντρας”.

Ένας αρθρογράφος της New York Times, το ίδιο διάστημα είπε ότι: «Η Williams… έχει μεγάλους δικέφαλους μυς και έναν μυϊκό σκελετό που δε μοιάζει για γυναικεἰος. Οι αντίπαλοί της θα μπορούσαν να μιμηθούν τη σωματική της διάπλαση, αλλά οι περισσότερες επιλέγουν να μην το κάνουν. ” Το συγκεκριμένο άρθρο, “Tennis’s Top Women Balance Body Image With Ambition”, ενισχύει ξεκάθαρα την λανθασμένη πεποίθηση ότι αθλήτριες όπως η Serena πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της θηλυκότητάς τους και της δύναμης που μπορεί να ενισχύσει την επαγγελματική τους επιτυχία – ενώ μπορούν να τα έχουν και τα δύο!

Αυτά τα σχόλια έφεραν αναστάστωση στη Williams για πολλούς λόγους.  “Νομίζω ότι η πιο συχνή κριτική, που όχι μόνο εγώ αλλά οι περισσότερες γυναίκες συνάδελφοί μου συναντούν, είναι ότι δεν αξίζουμε να αμοιβόμαστε με τόσα πολλά χρήματα όπως οι άνδρες αθλητές. Όταν εργάζεσαι τόσο σκληρά, αφιερώνεις κυριολεκτικά τη ζωή σου, δεν πρέπει να υπάρχουν διαχωρισμοί.”

Η Williams έχει δεχτεί σχόλια και για το χρώμα της. “Μου έχουν φερθεί άδικα, έχω δεχτεί ασεβείς συμπεριφορές από άνδρες συναδέλφους μου και – στις πιο οδυνηρές στιγμές – έγινα στόχος για ρατσιστικά σχόλια μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Μέσα από δεκαετίες συστημικής καταπίεσης, οι μαύρες γυναίκες είχαν την τάση να πιστεύουν ότι είναι λιγότερες. Αυτές οι αδικίες εξακολουθούν να μου προκαλούν απογοήτευση και πόνο».

Εμείς βρίσκουμε την Serena πιο λαμπερή και όμορφη από ποτέ!

01-serena-williams-vogue-september-2017
Runway Bride
Williams, here, in a custom Atelier Versace dress.
Photographed by Mario Testino, Vogue, September 2017

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News