shoes_keepup

Αθλητικά παπούτσια: Πώς να διαλέξεις τα κατάλληλα ανάλογα με την προπόνησή σου!

By

Έχουμε πει πολλές φορές πως η επιλογή του σωστού αθλητικού παπουτσιού είναι βασική! Πώς όμως θα διαλέξεις το ιδανικό για την προπόνησή σου και τις ανάγκές σου;

Επειδή είχα και εγώ ακριβώς το ίδιο θέμα, απευθύνθηκα στον ειδικό, στον Personal Trainer Γιώργο Σάρρο, του παρέδωσα σκυτάλη και μου είπε τα πάντα!

Αν ετοιμάζεσαι να βγεις στην αγορά για αθλητικά παπούτσια σε θέλω διαβασμένη και έτοιμη!

”Η επιλογή των σωστών παπουτσιών για τις ανάγκες της προπόνησής σας είναι κάτι βασικό. Αν δεν φοράτε τα κατάλληλα υποδήματα, δεν θα έχετε τη σωστή υποστήριξη, αντίσταση λόγω τριβής και προστασία από τους κραδασμούς και μπορεί να καταλήξετε με σοβαρούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές διαθέσιμες για μία μεγάλη ποικιλία αθλητικών δραστηριοτήτων, επομένως ψάξτε το λίγο πριν αγοράσετε κάτι.

752eddedb04d362cceaa734e6625ff25

Nike Shoes 

Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια που θα αγοράσετε είναι ειδικά σχεδιασμένα για το είδος της γυμναστικής που κάνετε συνήθως. Για παράδειγμα, αν ξοδεύετε περισσότερο χρόνο στο τρέξιμο και λιγότερο στο να σηκώνετε βάρη, θα πρέπει προφανώς να αγοράσετε παπούτσια που είναι φτιαγμένα για τρέξιμο. Το να μιλήσετε με κάποιον πωλητή σε ένα μαγαζί είναι ένας καλό τρόπος για να μάθετε τις ανάγκες σας και τις επιλογές που είναι διαθέσιμες για σας.

Όσον αφορά τη διακύμανση των τιμών, θα πρέπει γενικά να περιμένετε από τους πωλητές να είναι ειλικρινείς μαζί σας. Ωστόσο, αν διαισθανθείτε ότι σας ωθούν προς τα ακριβότερα μοντέλα, μπορεί να θελήσετε να πάρετε μία δεύτερη γνώμη.

d9ca65f81d48786910f06b0c75a56051

Adidas 

Επίσης, μολονότι τα μοδάτα παπούτσια μπορεί να φαίνονται όμορφα, όταν πρόκειται για αθλητικά υποδήματα, δεν θα πρέπει ποτέ να θυσιάσετε τη λειτουργικότητα.

Για μεγάλες αποστάσεις

Τι να ψάξετε: Αυτό που χρειάζεται στο τρέξιμο και ειδικά όταν οι αποστάσεις είναι μεγάλες είναι προστασία από τους κραδασμούς, σταθερότητα και υψηλό βαθμό αντοχής. Η προστασία από τους κραδασμούς και η υποστήριξη προέρχεται από τη μεσόσολα, επομένως ρωτήστε τον πωλητή συγκεκριμένα ποια παπούτσια είναι τα καλύτερα σε αυτόν τον τομέα. Ακόμα ζητήστε του να κοιτάξει τα πόδια σας, καθώς κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να κουβαλάνε το βάρος τους περισσότερο προς την έξω μεριά του ποδιού τους, ενώ άλλοι την κουβαλάνε προς την μέσα. Αυτό θα σας προσδιορίσει ποιος τύπος παπουτσιού είναι ο κατάλληλος και τι είδος υποστήριξη χρειάζεστε για την καμάρα του ποδιού σας.

Τα οφέλη: Το πρώτο πλεονέκτημα που θα αισθανθείτε όταν θα περπατήσετε με ένα υψηλής ποιότητας παπούτσι για τρέξιμο είναι μία μεγαλύτερη υποστήριξη στον αστράγαλο, η οποία είναι σημαντική όταν αρχίζετε να τρέχετε μεγαλύτερες αποστάσεις. Αν το παπούτσι έχει καλή προστασία από τους κραδασμούς μπορείτε επίσης να περιμένετε ότι θα αισθανθείτε λιγότερο πόνο στα γόνατα και την πλάτη, καθώς οι επιδράσεις από τη συνεχή τριβή που υφίστανται οι αρθρώσεις σας από το τρέξιμο θα μειωθούν. Τέλος, ένα παπούτσι καλής ποιότητας θα το χρησιμοποιήσετε για τουλάχιστον 800 χλμ. προτού αρχίσουν να γίνονται εμφανή σημάδια φθοράς

Δες ΕΔΩ το Asics Gel V

Για γενικό αθλητισμό

Τι να ψάξετε: Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο σύστημα που προστατεύει τις φτέρνες από τους κραδασμούς. Αφού θα χρησιμοποιείται αυτά τα παπούτσια για μία ποικιλία αθλητικών δραστηριοτήτων, θα χρειαστεί να έχετε πλήρη υποστήριξη για κάθε τύπο κίνησης. Επίσης, προσπαθήστε να βρείτε ένα ζευγάρι που να έχει μία σταθερή, χωρίς σημάδια λαστιχένια σόλα ώστε να μπορείτε να το φοράτε στο γυμναστήριο. Τέλος, ένα σταθερό, εμπλουτισμένο δερμάτινο σώμα θα είναι το κατάλληλο για ένα δυνατό και ανθεκτικό παπούτσι που θα αντέχει όλες τις περιόδους της προπόνησής σας.

Τα οφέλη: Το κυρίως πλεονέκτημα για ένα καλό παπούτσι για πολυποίκιλη προπόνηση είναι ότι η ευλυγισία της λαστιχένιας σόλας σας επιτρέπει να εκτελείτε εύκολα μία μεγάλη ποικιλία από κινήσεις. Ακόμα, θα έχετε καλή αντίσταση λόγω τριβής από το δάπεδο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αθλητικές δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε διαρκώς την κίνηση «σταμάτημα-ξεκίνημα». Τέλος, με ένα παπούτσι που διαθέτει ένα καλό σύστημα προστασίας από τους κραδασμούς, δεν θα αισθάνεστε το ίδιο κουρασμένος μετά από κάθε περίοδο προπόνησης κατά την οποία θα χρειάζεται να κάνετε πολλές κινήσεις «σταμάτημα-ξεκίνημα».

nike-free-trainer-3-v3-1

Δες ΕΔΩ το Nike Free

Για ελεύθερα βάρη

Τι να ψάξετε: Αν κάνετε ελεύθερα βάρη και βάζετε πολλά κιλά στο πρόγραμμα σας τότε ένα απλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια δεν είναι αρκετό. Το πιο σημαντικό είναι η γωνία που θα πρέπει να έχει το πόδι και η οποία εξασφαλίζεται με ένα «τακούνι». Η υποστήριξη του αστραγάλου είναι επίσης σημαντική αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρετε και μπότες πεζοπορίας.

Τα οφέλη: Ένα καλό παπούτσι για βάρη θα κάνει το πόδι σας να αισθάνεται πλήρη υποστήριξη και δεν θα επιτρέπει στον αστράγαλό σας να κουνιέται πέρα-δώθε. Όταν κάθεστε κάτω από εκατοντάδες κιλά, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επιπλέον, το γεγονός ότι είναι ελαφριά σας εξασφαλίζει ότι δεν θα αισθάνεστε βάρος προς τα κάτω από τα παπούτσια σας.

Για αθλήματα σάλας

Τι να ψάξετε: Για αθλήματα που παίζονται σε εσωτερικό χώρο – σάλα (π.χ. βόλει – σκουός) χρειάζεστε παπούτσια με άνετη εφαρμογή, καλή πρόσφυση και ελαστική σόλα με την ένδειξη non-marking. Επίσης, τα παπούτσια γηπέδου πρέπει να έχουν καμπυλωτές άκρες και όχι τετράγωνες (κάτι που τυπικά το βρίσκουμε σε παπούτσια για πολυποίκιλη προπόνηση ή σε παπούτσια τρεξίματος) προκειμένου να μην πιαστούν στο έδαφος όταν θα κάνετε απότομες πλευρικές κινήσεις. Ειδικότερα για το μπάσκετ χρειάζονται προφανώς μποτάκια.

Τα οφέλη: Τα παπούτσια γηπέδου θα σας δώσουν μία καλή υποστήριξη εξαιτίας της άνετης εφαρμογής τους, και θα σας βοηθήσουν να έχετε λίγο βάρος στα πόδια σας. Αυτό είναι σημαντικό για τα παπούτσια γηπέδου, καθώς απαιτείτε διαρκώς να κάνετε απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Επιπλέον, με μία βάση που θα σας υποστηρίζει, μπορείτε να παίρνετε περισσότερη δύναμη και ισχύ από το δάπεδο.

 

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News