oreini_pezoporia

Ορεινή πεζοπορία: τα μυστικά για να μη σου φανεί… βουνό

By

Δοκίμασε να περπατήσεις στη φύση. Η ορεινή πεζοπορία είναι κάτι παραπάνω από άσκηση, είναι ελιξήριο ευεξίας!

Η πρώτη φορά που βρέθηκα να περπατάω στο βουνό ήταν στον Όλυμπο και έκανα τη διαδρομή Πριόνια-Λιτόχωρο. Ακόμη τη θυμάμαι. Όχι μόνο επειδή δεν φορούσα τα κατάλληλα παπούτσια και έτσι έβλεπα τα μαυρισμένα μου νύχια τουλάχιστον για δυο μήνες μετά, αλλά επειδή τότε συνέβη κάτι πραγματικά μαγικό. Το σώμα μου που προερχόταν από μια εγκυμοσύνη, ‘ξύπνησε’ και άρχισε να λειτουργεί κανονικά.

Ο οργανισμός μου δηλαδή σαν να πήρε μπρος και άρχισε να δουλεύει και πάλι όπως πρώτα. Δεν ξέρω αν ήταν το βουνό των θεών που το προκάλεσε αυτό, αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω ότι η πεζοπορία σε ένα δύσκολο μονοπάτι – πριονωτό όπως μαρτυρά το όνομά του, δηλαδή με πολλά ανεβοκατεβάσματα – λειτούργησε σαν διακόπτης για το σύστημά μου.

Από τότε δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να περπατήσω στη φύση, κυρίως την ορεινή. Αν σου αρέσει η ιδέα μπορείς να δοκιμάσεις κι εσύ. Αν αγαπάς το περπάτημα και τη φύση, τότε θα λατρέψεις την ορεινή πεζοπορία καθώς συνδυάζει και τα δύο.

Πρόκειται για μια δραστηριότητα που σου προσφέρει σωματική άσκηση, πνευματική ευεξία, αλλά και την απόλαυση της φυσικής ομορφιάς. Αν συμμετέχεις σε έναν σύλλογο θα σου δοθεί επίσης η δυνατότητα να κάνεις και νέες γνωριμίες με άτομα που μοιράζονται το ίδιο πάθος με σένα. Πρόκειται για μια ιδανική δραστηριότητα για όσους έχουν όρεξη για δράση και θέλουν να γνωρίσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Τι πρέπει να γνωρίζεις

Αν είσαι αρχάρια, θα πρέπει να πας με κάποιο σύλλογο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μεταβείς στον χώρο συνάντησης που αναφέρεται για κάθε διαδρομή με κάποιο δικό σου μέσο. Εκεί, στη συνέχεια, μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και με τη συνοδεία ενός ή και περισσότερων έμπειρων συνοδών που γνωρίζουν καλά την περιοχή και την διαδρομή θα ξεκινήσετε την πορεία σας, ενώ εκείνοι θα φροντίζουν για την ασφάλεια σας και θα σας παρέχουν την ενημέρωση που χρειάζεστε για να προχωρήσετε.

Συνήθως οι αποστάσεις που διανύουν οι ορεινοί πεζοπόροι είναι της τάξεως των 15 με 20 χιλιομέτρων σε 5 με 8 ώρες πορείας, ανάλογα πάντα με το έδαφος, αν π.χ. αυτό είναι πολύ ορεινό και παρουσιάζει δυσκολίες διανύονται λιγότερα χιλιόμετρα ανά ώρα. Η ορεινή πεζοπορία μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε βουνό, ενώ η υψομετρική διαφορά της διαδρομής μπορεί να φθάσει τα 600 μέτρα. Η πορεία γίνεται συνήθως σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 500 μέτρων. Έχε υπόψη σου, ωστόσο, ότι σε υψόμετρα άνω από 1000 μέτρων η διαδρομή τώρα το χειμώνα μπορεί να γίνει πιο δύσκολη εξαιτίας και των καιρικών συνθηκών.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός

Για να περπατήσεις στο βουνό τώρα το χειμώνα, πρέπει να έχεις τα κατάλληλα ρούχα και τον σωστό εξοπλισμό.
Το πιο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού σου, που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε, είναι τα παπούτσια. Τα ορειβατικά παπούτσια είναι κατασκευασμένα από δέρμα και έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία ώστε να παραμένουν τελείως αδιάβροχα. Οι σόλες τους είναι σκληρές κατάλληλες για περπάτημα στο χιόνι. Δεν πρέπει να γλιστράνε ή να σε κουράζουν. Από μέσα φρόντισε να φοράς μάλλινες κάλτσες.

Για την προστασία σου από το κρύο τα ρούχα τύπου “Fleece” αποτελούν μια καλή επιλογή, καθώς είναι ελαφριά και παρέχουν τη μόνωση που χρειάζεται το σώμα σου. Επίσης μια καλή και υγιεινή επιλογή είναι τα μάλλινα. Το παντελόνι σου φρόντισε να έχει αρκετές τσέπες. Είναι σίγουρο ότι θα σου χρειαστούν.

Ένα σακίδιο πλάτης με μαξιλαράκια που θα σου προσφέρουν άνεση κατά προτίμηση αδιάβροχο, είναι απαραίτητο. Φρόντισε να περιέχει κάλτσες, εσώρουχα, φαγητό, θερμός με τσάι, νερό, σκούφο, οπωσδήποτε γάντια, ένα μικρό φαρμακείο, σπίρτα, και αδιάβροχο για παν ενδεχόμενο.

Αν έχεις προγραμματίσει να διανυκτερεύσεις σε κάποιο κατάλυμα να είσαι εξοπλισμένη με βαμβακερά t-shirt που θα μπορείς να αλλάζεις ώστε να αποφεύγεις την υγρασία. Απόφυγε τα πολύ φουσκωτά μπουφάν που δεν θα σε βολέψουν. Προτίμησε ένα χοντρό μπουφάν πόλης με κουκούλα.  Τα τηλεσκοπικά μπαστούνια θα σε βοηθήσουν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι από τα άκρως απαραίτητα αξεσουάρ.

Και απόλαυσέ το!

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News