Προπόνηση HIIT: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

By

Τι πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις

  • Το HIIT επιτρέπει στο σώμα να αποβάλει το υπερβολικό λίπος σε ένα εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Πρόκειται να ακολουθήσουν μέρες με πολύ φαγητό; Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, απλά σκεφτείτε την ιδέα να γυμναστείτε με HIIT και παρακολουθήστε ένα βίντεο με ασκήσεις για να απαλλαγείτε γρήγορα από αυτά τα επιπλέον γεύματα.
  • Το HIIT εξακολουθεί να κατατάσσεται ως ένα από τα fitness trends για να κάψεις γρήγορα και αποτελεσματικά το λίπος.
  • Το ακρωνύμιο HIIT (High Intensity Interval Training) σημαίνει «Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση» και είναι μια πολύ εντατική μορφή γυμναστικής.
  • Για χρόνια, οι άνθρωποι πίστευαν ότι έπρεπε να γυμνάζονται για ώρες εντός των φυσικών τους ορίων άνεσης, για να επιτύχουν την αύξηση της αντοχής. Όμως, αν γυμνάζεσαι με μικρότερες αλλά πιο έντονες ασκήσεις, χρησιμοποιώντας HIIT, θα αποκτήσεις καλύτερη φυσική κατάσταση γρηγορότερα.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σου όταν κάνεις HIIT

Παρά το σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα που απαιτείται, με το HIIT μπορείτε να διπλασιάσεις την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας καύσης του λίπους.  Ο λόγος για αυτό είναι ότι το HIIT βελτιώνει αποδεδειγμένα το λεγόμενο βασικό μεταβολικό ρυθμό.

Μετά από μια κανονική προπόνηση αντοχής, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται γρήγορα προς τα κάτω.

Με το HITT, το σώμα στην πραγματικότητα συνεχίζει να καίει ενέργεια για πολλές ώρες μετά από τις σύντομες, αλλά πολύ εντατικές προπονήσεις. Αυτό ονομάζεται, επίσης, επίδραση after-burn ή, αλλιώς στα ελληνικά, αυξημένη μεταπροπονητική κατανάλωση θερμίδων.

Καις το λίπος της κοιλιάς

To HIIT αποτελείται από σύντομες αλλά πολύ εντατικές ασκήσεις, οι οποίες μπορούν να κάψουν το περισσότερο λίπος που βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς μετά από μόλις 8 εβδομάδες προπόνησης!

Αύξηση της μυϊκής μάζας 

Οι στοχευμένες προπονήσεις HIIT βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μάζας και κάνουν τη διαδικασία καύσης του λίπους πιο αποτελεσματική. Κάνοντας HITT, αυξάνεται το επίπεδο των ορμονών ανάπτυξης στο αίμα, καθώς και των άλλων ορμονών που επιτρέπουν το χτίσιμο των μυών. Εκτός από αυτό, το HIIT μειώνει και τα επίπεδα σακχάρου, λιπαρών και ινσουλίνης στο αίμα.

Πόση ώρα διαρκεί και πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να προπονείσαι

Κι όμως, αυτό το είδος προπόνησης διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά! Επιπλέον, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι 2 με 3 HIIT προπονήσεις την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχεις πειστικά αποτελέσματα και χωρίς καμία προπόνηση αντοχής.

Δε σε περιορίζει

Το HITT είναι εξίσου κατάλληλο τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους ασκούμενους. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάδρομο, cross-trainer, σχοινάκι, ποδήλατο ή ακόμα και σε πισίνα – ανάλογα τι σου αρέσει!

Μια προπόνηση HITT αποτελείται από 3 φάσεις:

ΦΑΣΗ 1

Κατά τη διάρκεια της πρώτης και πολύ εντατικής φάσης, ωθείτε τον εαυτό σας στο φυσικό του όριο για περίπου 30 έως 60 δευτερόλεπτα.

ΦΑΣΗ 2

Σε πολύ μέτριο ρυθμό, ακολουθεί μια φάση ανάκαμψης, η οποία διαρκεί περίπου 3 φορές όσο η εντατική φάση (1,5 – 3 λεπτά).

ΦΑΣΗ 3

Στη συνέχεια, υπάρχει άλλη μία εντατική φάση. Αυτή η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση διαρκεί μόνο 15 έως 30 λεπτά, με 2 έως 3 προπονήσεις την εβδομάδα, προκειμένου να επιτευχθεί το ζητούμενο αποτέλεσμα.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News