Προπόνηση πρωί ή βράδυ; Πότε κάνω πραγματικά “δουλειά” με το σώμα μου;

By

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να γυμνάζεσαι… Χμμμμ… Αυτό το ερώτημα αποτελεί την κλασική διαφωνία μεταξύ όσων πηγαίνουν στο γυμναστήριο. Οι περισσότεροι – άσχετα αν δεν μπορούν να σηκωθούν νωρίς το πρωί, ή αν δεν προλαβαίνουν λόγω δουλειάς- υποστηρίζουν πως οι πρωινές ώρες είναι οι καλύτερες.

Δεν είναι όμως λίγοι και αυτοί που πιστεύουν, πως το να κλείσεις την ημέρα σου με μια καλή δυναμική προπόνηση είναι ότι πιο αποτελεσματικό μπορείς να κάνεις, ώστε να κάψεις τις θερμίδες που κατανάλωσες από το πρώτο σου γεύμα και μετά. Όπως καταλαβαίνεις, το πότε είναι καλύτερα να γυμναστείς δεν είναι τελικά και τόσο απλό!

Τα οφέλη…

Αν είσαι πρωινός τύπος

Έρευνες λένε πως η πρωινή προπόνηση μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων για όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και μετά τα γεύματα. Αυτό σας βοηθά να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αν είσαι μεσημεριανός τύπος

Μέχρι το μεσημέρι η ενέργειά σου σίγουρα έχει πέσει. Η άσκηση στη μέση της ημέρας ενισχύει την αδρεναλίνη σου, έτσι ώστε να είσαι σε ετοιμότητα το απόγευμα για οποιαδήποτε δραστηριότητα έχεις στο πρόγραμμά σου.

Αν είσαι απογευματινός τύπος

Το απόγευμα η άσκηση θα σου φανεί ευκολότερη, καθώς ο ρυθμός της προσπάθειας στην απογευματινή γυμναστική είναι χαμηλότερος απ’ ότι το πρωί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sports Sciences.

Αν είσαι βραδινός τύπος

H άσκηση, μετά τις 10 το βράδυ, μπορεί να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την ώρα του ύπνου σου, ενώ η γυμναστική ελεγχόμενης έντασης, η οποία γίνεται και λίγο νωρίτερα (μεταξύ 8 – 9 το βράδυ), συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητάς του. Μάλιστα, άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία είναι πιθανό να βοηθηθούν από τη βραδινή άσκηση.

Πρωινή VS Βραδινής γυμναστικής 

Το βασικό πλεονέκτημα της πρωινής γυμναστικής είναι ότι σε βοηθάει να κοιμηθείς καλύτερα το βράδυ. Το Appalachian State University με μια πρόσφατη μελέτη του, διαπίστωσε ότι όντως όποιος γυμνάζεται τις πρωινές ώρες δεν έχει προβλήματα με τον ύπνο του, μιας και το 75% όσων αθλούνται νωρίς κάνουν βαθύ ύπνο.

Επιπλέον, ο Δρ. Collier του Appalachian State University τόνισε, πως όσο καλύτερα κοιμόμαστε, τόσο περισσότερο καλό κάνουμε στο σώμα μας. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται η λειτουργία της καρδιάς, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το στρες και το άγχος.

Όλα αυτά συντελούν στο να χάσεις βάρος και να μειώσεις την αρτηριακή πίεση. Άρα, το συμπέρασμα είναι πως ο ύπνος είναι απαραίτητος, όχι μόνο για την ξεκούραση μας, αλλά και για την απώλεια βάρους.

Και για να μην αναφέρουμε πως το πρωί έχεις περισσότερη ενέργεια, για να κάνεις μια σκληρή προπόνηση, μιας και είσαι ξεκούραστος και έχεις όλη την μέρα μπροστά σου!

Τώρα από την άλλη πλευρά και η βραδινή γυμναστική, η οποία έχει και αυτή τα θετικά της.

Σύμφωνα με έρευνα η οποία αφορούσε την απόδοση των αθλητών, με βάση την ώρα που έκαναν γυμναστική το συμπέρασμα  ήταν ότι η θερμοκρασία του σώματός μας αλλά και του περιβάλλοντος αυξάνονται αργά το απόγευμα, οπότε εκείνη είναι και η στιγμή που αυξάνεται και η μυϊκή λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι οι μυς μας γυμνάζονται καλύτερα από τις 14:00 μέχρι και τις 18:00.

Άρα, το απόγευμα μπορείς να αποφύγεις τους τραυματισμούς μιας και το σώμα σου είναι ζεστό, ενώ αντίθετα, αν επιλέξεις την πρωινή προπόνηση θα πρέπει απαραίτητα να κάνεις προθέρμανση, έτσι ώστε οι μυς και οι αρθρώσεις σου να προετοιμαστούν για την σωματική δραστηριότητα, που θα ακολουθήσει.

Επίσης, με το να αθλείσαι στο τέλος της ημέρας, μπορείς να αποβάλλεις το άγχος και την κούραση μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά.

Όπως και να έχει η επιλογή είναι δική σου και ο στόχος ένας!!! Keep up, Never Give up! 

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News